whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Mağarayı saraya çevirdi

2006 yılında Tınaztepe Mağaralarına büyük bir yatırım yaparak turizme açan çelmeli şirketi, ziyaretçilere stressiz bir yaşam sunarak ilk turizm tesisini kazandırdı. Geçen Cuma günü  10. cu açılışını sade bir törenle çalışanlarıyla birlikte yaptı.  Bu mağarayı Suğla Gölü’nü araştırmak için 1968 yılında bölgede inceleme yapan Fransız araştırmacı Michel Bakalowichz tarafından keşfedildi. Kaptan Kustov’da dünya harikalar adlı kitabında yayınladı. Buradan çıkan sonuç Seydişehir’in çok eskilere dayandığı anlaşılıyor. Hasan Çelmeli, turizme katkı sağlamak amacıyla o günlerde kolları sıvayarak zorlu bir çalışma yaptı. Bugünkü durumu kolay gelinmedi. Bu çalışmaları yakından bilen birisiyim. Şimdilerde mağarayı saraya çeviren  üç oğlan bir baba Türkiye’nin en uzun, Dünyanın üçüncü büyük mağarasını daha güzel hale getirmek için çaba sarf ediyorlar. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu Mağaranın mutlaka tanıtımının daha etkin yapılması için kaymakamlığa, belediyeye, sivil toplum kuruluşlarına da büyük işler düşüyor. Yalnızca işletme sahiplerinin çaba göstermesi yetersiz olur. Bu mağaranın bölgeye değer katması için hedefler konmalıdır. Buradaki cesaretten örnek alınarak kentin birçok tarihi ve kültürel alanındaki potansiyellerin turizme kazandırılması sağlanmalı. Biliyoruz ki tarihini ve kültürünü, doğasını bilen bir topluluk geleceğe daha güvenli ve sağlıklı bakar. Daha başarılı bir toplum için elimizdeki varlıklarımızla daha sağlıklı projeler üretebiliriz. Çünkü ilçemizin turizm potansiyeli yok denecek kadar zayıf. Konya’nın Turizm gelirler paylarından yararlanmak için gerçekçi projelerle geleceğe hızlı bir şekilde hazırlanmalıyız. Eğer elimizden bir kaçırırsak ya da başka ilçelere kaptırırsak bir daha belimizi doğrultamayız.
Ekleme Tarihi: 04 Nisan 2016 - Pazartesi

Mağarayı saraya çevirdi

2006 yılında Tınaztepe Mağaralarına büyük bir yatırım yaparak turizme açan çelmeli şirketi, ziyaretçilere stressiz bir yaşam sunarak ilk turizm tesisini kazandırdı.

Geçen Cuma günü  10. cu açılışını sade bir törenle çalışanlarıyla birlikte yaptı.  Bu mağarayı Suğla Gölü’nü araştırmak için 1968 yılında bölgede inceleme yapan Fransız araştırmacı Michel Bakalowichz tarafından keşfedildi. Kaptan Kustov’da dünya harikalar adlı kitabında yayınladı. Buradan çıkan sonuç Seydişehir’in çok eskilere dayandığı anlaşılıyor. Hasan Çelmeli, turizme katkı sağlamak amacıyla o günlerde kolları sıvayarak zorlu bir çalışma yaptı. Bugünkü durumu kolay gelinmedi. Bu çalışmaları yakından bilen birisiyim. Şimdilerde mağarayı saraya çeviren  üç oğlan bir baba Türkiye’nin en uzun, Dünyanın üçüncü büyük mağarasını daha güzel hale getirmek için çaba sarf ediyorlar.

Doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu Mağaranın mutlaka tanıtımının daha etkin yapılması için kaymakamlığa, belediyeye, sivil toplum kuruluşlarına da büyük işler düşüyor. Yalnızca işletme sahiplerinin çaba göstermesi yetersiz olur. Bu mağaranın bölgeye değer katması için hedefler konmalıdır. Buradaki cesaretten örnek alınarak kentin birçok tarihi ve kültürel alanındaki potansiyellerin turizme kazandırılması sağlanmalı.

Biliyoruz ki tarihini ve kültürünü, doğasını bilen bir topluluk geleceğe daha güvenli ve sağlıklı bakar. Daha başarılı bir toplum için elimizdeki varlıklarımızla daha sağlıklı projeler üretebiliriz. Çünkü ilçemizin turizm potansiyeli yok denecek kadar zayıf. Konya’nın Turizm gelirler paylarından yararlanmak için gerçekçi projelerle geleceğe hızlı bir şekilde hazırlanmalıyız. Eğer elimizden bir kaçırırsak ya da başka ilçelere kaptırırsak bir daha belimizi doğrultamayız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.