whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Leblebi coğrafi tescille taçlanacak

Seydişehir’in onlarca coğrafi işaret tescili alacak ürünlere sahiptir. Birçok köklü medeniyete ev sahipliği yapan Bölge coğrafyamızın havası, suyu ve toprağı ile harmanladığı bu zengin kültürel mirası günümüze kadar taşınmıştır. Seydişehir, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemine kadar, tarihi 11 bin yıl öncesine uzanan bir şehrimiz. Böylesine zengin bir kültür mirasına sahip ilçemiz, geçmişten günümüze kadar ulaşmış ve tarihin süzgecinde harmanlanmış kendine özgü pek çok ürüne sahip. Coğrafi işaret çalışmaları bu ürünlerin tanınırlığını ve pazarlama gücünü arttıracağı kırsal kalkınma ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı açısından büyük öneme sahip. Geçmiş yıllarda belediyeler öncülüğünde çok toplantılar yapılıp bunların çoğuna katıldım. Ürünler ve tarihi kültür miraslarımız masaya yatırılsa da köklü bir adım atılamamıştı. Bu konuda kimseyi de suçlamıyoruz. Seydişehir’in coğrafi işaret tescil yolculuğu 2000 yıllarından sonra Küpe bal üreticileri kooperatifi başkanlığı tarafından başvuru yapılarak dönemin Kaymakamı Tuncay Sonel girişimleriyle Türk patent kurulu tarafından tescil edilen Seydişehir leblebisiyle başladı. Bu ürünü şimdi Sn Belediye başkanı Mehmet Tutal girişimleriyle Leblebi, üzüm, karpuz takip edecek. Hadi hayırlısı!  Şehrimize özgü ürünler üzerine çalışmalar hız kazanmış durumda. Geleneksel yemeklerden arabaşı, çokratma sazan balığı ve geleneksel yöntemlerle üretimi yapılan helvalardan bulama helvasıdır. Bu ürünlerin sayısı artabiliriz. Yeter ki adımlar atılsın. Özellikle, Hititler bu yöreye köklü bir bağcılık kültürünü miras bırakmış. O tarihlerden beri üzümleriyle anılan Yenice, Kızılca ve Gökhüyük bu zenginliğin yerleşim yerleriydi. Sahipsizlikten Pazar açısından hiçbir şey kalmadı bağlar dağ oldu. Kızılca ve yenice köy taraflarında üzümden elde edilen şıranın içine katkılar yapılarak sağlık alanında şarap üretimiyle önemli yerleşim yerleriydi. Bugün dahi oralarda şaraphane kalıntıları görülmektedir. Yöreye özgü ürünlerin tescillenerek markalaşmasını sağlamak geleceğimiz açısından geçmişimizde saklıdır. Bu yerel değerleri turizm ürünlerine dönüştürülmesi açısından Küpe balından sonra Leblebinin yer alması ilçemiz adına sevindiricidir.
Ekleme Tarihi: 26 Ocak 2022 - Çarşamba

Leblebi coğrafi tescille taçlanacak

Seydişehir’in onlarca coğrafi işaret tescili alacak ürünlere sahiptir.

Birçok köklü medeniyete ev sahipliği yapan Bölge coğrafyamızın havası, suyu ve toprağı ile harmanladığı bu zengin kültürel mirası günümüze kadar taşınmıştır.

Seydişehir, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemine kadar, tarihi 11 bin yıl öncesine uzanan bir şehrimiz. Böylesine zengin bir kültür mirasına sahip ilçemiz, geçmişten günümüze kadar ulaşmış ve tarihin süzgecinde harmanlanmış kendine özgü pek çok ürüne sahip. Coğrafi işaret çalışmaları bu ürünlerin tanınırlığını ve pazarlama gücünü arttıracağı kırsal kalkınma ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı açısından büyük öneme sahip.
Geçmiş yıllarda belediyeler öncülüğünde çok toplantılar yapılıp bunların çoğuna katıldım. Ürünler ve tarihi kültür miraslarımız masaya yatırılsa da köklü bir adım atılamamıştı. Bu konuda kimseyi de suçlamıyoruz.

Seydişehir’in coğrafi işaret tescil yolculuğu 2000 yıllarından sonra Küpe bal üreticileri kooperatifi başkanlığı tarafından başvuru yapılarak dönemin Kaymakamı Tuncay Sonel girişimleriyle Türk patent kurulu tarafından tescil edilen Seydişehir leblebisiyle başladı.

Bu ürünü şimdi Sn Belediye başkanı Mehmet Tutal girişimleriyle Leblebi, üzüm, karpuz takip edecek. Hadi hayırlısı! 
Şehrimize özgü ürünler üzerine çalışmalar hız kazanmış durumda. Geleneksel yemeklerden arabaşı, çokratma sazan balığı ve geleneksel yöntemlerle üretimi yapılan helvalardan bulama helvasıdır. Bu ürünlerin sayısı artabiliriz. Yeter ki adımlar atılsın.

Özellikle, Hititler bu yöreye köklü bir bağcılık kültürünü miras bırakmış. O tarihlerden beri üzümleriyle anılan Yenice, Kızılca ve Gökhüyük bu zenginliğin yerleşim yerleriydi. Sahipsizlikten Pazar açısından hiçbir şey kalmadı bağlar dağ oldu.

Kızılca ve yenice köy taraflarında üzümden elde edilen şıranın içine katkılar yapılarak sağlık alanında şarap üretimiyle önemli yerleşim yerleriydi. Bugün dahi oralarda şaraphane kalıntıları görülmektedir.

Yöreye özgü ürünlerin tescillenerek markalaşmasını sağlamak geleceğimiz açısından geçmişimizde saklıdır.

Bu yerel değerleri turizm ürünlerine dönüştürülmesi açısından Küpe balından sonra Leblebinin yer alması ilçemiz adına sevindiricidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
mehmet Dogan
(31.12.2023 07:37 - #259)
gembos yolu engellemlere rağmen açıldı,malum şeydişehirli engellemesine rağmen,çıldırın,gembos yolu 1,5 saat daha kısa.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.