Kitap okuma gerekli mi? Yoksa alışkanlık mı? Kazandırılmalı! Bu sorununu aslında ikisi de ‘Eveti’ gerektirir.
Hayat pahalıdır. Kitaplar pahalıdır. Bunlar günümüzün zor yönleridir. İnsanlar geçim derdine düşünce okumayı, kitap almayı öteliyor. Bütçe ayıramıyor!
Okumasak ne olur? Hayat bu kez daha da zorlaşır! Günümüzde yaşananları anlayamayız. Biliyoruz ve kabul ediyoruz ki kitap okuma her insan için bir gerekliliktir. Yaşadığımız çağ modernitenin egemenlik kurduğu bir yüzyıl. Bunu kabul ediyorsak, bu çağın bireyi olmaktan onur duyuyorsak okumalıyız. Okumayı ekmek, su kadar gereksinim görenlerin, her fırsatta kitap okuduklarına rastlamak mümkün. Çünkü bilgi çağının bireyi olanlar, kendilerini kitap okumaya koşullandırmış, zamanını ve bütçesini kitaba yatırım yapmayı zorunluluk görmüş. Oysa kitap okumakta zorlanan insanlarda, kitaba ayrılan zaman ve bütçe ziyan olarak yerleşmiştir zihinlerine. Bugün sorun ettiğimiz insan tipleri de bunlardır.
Nasıl yapalım da bu insanlara kitap okumayı gereksinimleri haline getirelim?
Kitap okuma zorluğu çeken okuyuculara bu alışkanlığı kazandırmak sabır ve özen gerektiren bir süreçtir. Öncelikle, onların ilgi alanlarına uygun, kısa ve anlaşılır metinlerle başlamak önemlidir. Görsel materyallerle desteklenmiş, eğlenceli ve kısa metinli kitaplar okuma motivasyonlarını artırabilir. Okuma eylemini keyifli hale getirmek için rahat bir okuma ortamı oluşturmak, çocuklar için okuma saatlerini oyunlaştırmak ve başarılarını küçük ödüllerle teşvik etmek faydalı olacaktır.