whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Hollanda’da tarım sayıştayı

Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonunun (IFAJ) Hollanda´da bir hafta süren Dünya Kongresi sona erdi. Bütün dünyadan 250 uzman gazetecinin katıldığı Kongrede Türkiye’den de konunun uzmanı gazeteciler katıldı. Öğrendiğim kadarıyla Hollanda´nın dünyaca ünlü Wageningen Üniversitesinde gerçekleşen çalıştayda yenilikçi fikirler ortaya konulmuş. Bu çerçevede akıllı tarım uygulamaları, şehir tarımcılığı, döngüsel ekonomi, tarım ve gıda sektöründe bilgi kirliliği, basın özgürlüğü, gazetecilik etiği, Gıda Vadisi Projesi, deniz tarımcılığı, tarım ve gıdada yeni ufuklar gibi konu başlıkları masaya yatırılmış. Çalıştayda bir Japon gazeteci sunum yapan Türk gazeteciye şöyle bir soru sorar: "Türkiye´nin tarım ve gıda alanında çok büyük potansiyeli olduğunu anlatıyorsunuz. Peki, ama neden bu potansiyeli yansıtan ölçüde tarım ve gıda ihracatınız yok!" Sorun zaten burada; Edindiğim bilgilerde tarım ve gıda ürünlerinde Türkiye´nin ihracatı yaklaşık 18 milyar dolardır. Bunun 12 milyar doları gıda ürünleri, 6 milyar dolar kadarı da tarımsal ürünlerden oluşmaktadır. Türkiye 200´e yakın ülkeye 1700´ün üzerinde tarım ve gıda ürünü ihraç etmektedir. Bir diğer çok önemli performans göstergesi de ülkemizde ortalama 150 milyon ton bitkisel ve hayvansal üretim yapılıyor olmasıdır. Bu rakama su ürünleri dâhil, çayır ve mera ürünleri hariçtir. Şimdi burada Japon gazetecinin sorusuna gelirsek; 18 milyar dolarlık ihracat ulusal potansiyelin çok altındadır. Hele 40 milyar dolarlık hedef konulan 2023´e beş yıl kaldığı düşünülürse söz konusu rakama ulaşmak ne yazık ki çok zor gözükmektedir. Öyleyse yapılacak iş bellidir. Türkiye tarım ve gıdada ihracata odaklanmalıdır! Bu performans hedefi Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte özellikle bir "Devlet Politikası" şeklinde ele alınmalı ve bu doğrultuda işlerliği olan bir "Yol Haritasına dönüştürülmelidir. Türkiye bunu başarabilir! Çünkü aslında ülkemiz 100 milyar dolarlık tarım ve gıda ihracatına ulaşabilecek bir potansiyele sahip bulunuyor. Sonuç itibariyle ekonomi yönetimini tarım ve gıda ihracatını düzenli ve istikrarlı bir biçimde artıracak yeni etkin stratejiler belirlemeye davet ediyoruz. Tarımın içinden gelen biri olarak söylüyorum! Memur bürokrat zihniyetiyle tarım ve gıda sektörü geliştirilemez. Sulama birliklerinin kapatılması DSİ de memura bağlanması büyük hata, Kalkınma kooperatifleri üzerindeki gizli ellerin hemen geriye çekilmesi gerekir. Yoksa tarım sektörü giderek dışa bağımlı hale geliyor. Hollanda örnek alınmalı derim.
Ekleme Tarihi: 02 Eylül 2018 - Pazar

Hollanda’da tarım sayıştayı

Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonunun (IFAJ) Hollanda´da bir hafta süren Dünya Kongresi sona erdi.

Bütün dünyadan 250 uzman gazetecinin katıldığı Kongrede Türkiye’den de konunun uzmanı gazeteciler katıldı.

Öğrendiğim kadarıyla Hollanda´nın dünyaca ünlü Wageningen Üniversitesinde gerçekleşen çalıştayda yenilikçi fikirler ortaya konulmuş. Bu çerçevede akıllı tarım uygulamaları, şehir tarımcılığı, döngüsel ekonomi, tarım ve gıda sektöründe bilgi kirliliği, basın özgürlüğü, gazetecilik etiği, Gıda Vadisi Projesi, deniz tarımcılığı, tarım ve gıdada yeni ufuklar gibi konu başlıkları masaya yatırılmış.

Çalıştayda bir Japon gazeteci sunum yapan Türk gazeteciye şöyle bir soru sorar: "Türkiye´nin tarım ve gıda alanında çok büyük potansiyeli olduğunu anlatıyorsunuz. Peki, ama neden bu potansiyeli yansıtan ölçüde tarım ve gıda ihracatınız yok!"

Sorun zaten burada;

Edindiğim bilgilerde tarım ve gıda ürünlerinde Türkiye´nin ihracatı yaklaşık 18 milyar dolardır. Bunun 12 milyar doları gıda ürünleri, 6 milyar dolar kadarı da tarımsal ürünlerden oluşmaktadır. Türkiye 200´e yakın ülkeye 1700´ün üzerinde tarım ve gıda ürünü ihraç etmektedir. Bir diğer çok önemli performans göstergesi de ülkemizde ortalama 150 milyon ton bitkisel ve hayvansal üretim yapılıyor olmasıdır. Bu rakama su ürünleri dâhil, çayır ve mera ürünleri hariçtir. Şimdi burada Japon gazetecinin sorusuna gelirsek; 18 milyar dolarlık ihracat ulusal potansiyelin çok altındadır. Hele 40 milyar dolarlık hedef konulan 2023´e beş yıl kaldığı düşünülürse söz konusu rakama ulaşmak ne yazık ki çok zor gözükmektedir. Öyleyse yapılacak iş bellidir. Türkiye tarım ve gıdada ihracata odaklanmalıdır! Bu performans hedefi Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte özellikle bir "Devlet Politikası" şeklinde ele alınmalı ve bu doğrultuda işlerliği olan bir "Yol Haritasına dönüştürülmelidir. Türkiye bunu başarabilir! Çünkü aslında ülkemiz 100 milyar dolarlık tarım ve gıda ihracatına ulaşabilecek bir potansiyele sahip bulunuyor.

Sonuç itibariyle ekonomi yönetimini tarım ve gıda ihracatını düzenli ve istikrarlı bir biçimde artıracak yeni etkin stratejiler belirlemeye davet ediyoruz. Tarımın içinden gelen biri olarak söylüyorum! Memur bürokrat zihniyetiyle tarım ve gıda sektörü geliştirilemez. Sulama birliklerinin kapatılması DSİ de memura bağlanması büyük hata, Kalkınma kooperatifleri üzerindeki gizli ellerin hemen geriye çekilmesi gerekir. Yoksa tarım sektörü giderek dışa bağımlı hale geliyor. Hollanda örnek alınmalı derim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.