whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

En fazla kitap okuyan ülke

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, İspanya'da ise, yüzde 9. Türkiye'de ise, oran binde bir.  Okuma alışkanlığında, dünyada 86. Sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. YAYFED'in bandrol izleme raporlarına göre, 2014'te 344 milyon, 2015'te 384 milyon bandrollü kitap satıldı. Dünyada kişi başına kitap harcaması 1,3 dolarken, Türkiye'de ise bu rakam 25 sent... Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada. Kitap okuma, ufkunuzu açan, itibarınıza itibar katan ve konuşma yeteneğinizi artıran ve yaşama sevincinize de bir katık olan bir gücün bağıdır.  Bu yüzden Tanrı kullarına ilk emri ‘’OKU ‘’ diye vermiştir. Okuyan ile okumayan bir olur mu? Cahil ile okumuş insan bir olur mu? Sevenle sevilen bir olur mu? Cennetle cehennem bir olur mu? İyi ile kötü bir olur mu? Zenginle fakir bir olur mu? Zehirli gıda ile zehirsiz gıda bir olur mu? Temiz hava koşullarında yasayan insanların sağlıkları ile kirli havada yaşayanların sağlıkları bir olur mu? Tabii ki olmaz. O zaman insanların bilinçlenmesi ve tutarlı karar vermeleri için okuma alışkanlıklarını geliştirilmeleri gerekir. Kitap okuma, insanın yeteneğini artıran en iyi bir okuldur. Kitap okuma alışkanlığı ilkokulda başlar. Çocuklar daima babalarını taklit ederler. Eğer evde baba, anne kitap okuyorsa biliniz ki büyük bir ihtimalle çocuklarda kitap okur. Okumaz ise onlarda büyük bir olasılıkla okumaz. Eğer baba evde sigara içiyorsa çocuklarda sigara içer. Baba kitabı okurken de sigara içiyorsa çocukları da kitap okurlarken sigara içerler. Çocukların en büyük özentileri babalarına benzemek istemeleri ve ya ona benzemeyi arzu etmeleridir. Okuyan kişilerde kelime dağarcığı çok zengin olur, güzel ve etkileyici biçimde konuşurlar, kendilerine özgüvenleri tamdır, demokrasiyi ve insan haklarını özürsüz savunurlar. Okuma, kişilerin bilinçlenmesi ile düşünce ufuklarını genişletir. Ayrıca kişilerin konulara yaklaşım tarzlarını duyarlı ve tutarlı kılar Okuyan kişiler; araştırma ve günlük karşılaştığı olaylara daha doğru ve daha mantıklı yaklaşarak karar verirler. 
Ekleme Tarihi: 14 Mart 2017 - Salı

En fazla kitap okuyan ülke

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, İspanya'da ise, yüzde 9. Türkiye'de ise, oran binde bir.  Okuma alışkanlığında, dünyada 86. Sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. YAYFED'in bandrol izleme raporlarına göre, 2014'te 344 milyon, 2015'te 384 milyon bandrollü kitap satıldı.

Dünyada kişi başına kitap harcaması 1,3 dolarken, Türkiye'de ise bu rakam 25 sent... Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada.

Kitap okuma, ufkunuzu açan, itibarınıza itibar katan ve konuşma yeteneğinizi artıran ve yaşama sevincinize de bir katık olan bir gücün bağıdır.  Bu yüzden Tanrı kullarına ilk emri ‘’OKU ‘’ diye vermiştir. Okuyan ile okumayan bir olur mu? Cahil ile okumuş insan bir olur mu? Sevenle sevilen bir olur mu? Cennetle cehennem bir olur mu? İyi ile kötü bir olur mu? Zenginle fakir bir olur mu? Zehirli gıda ile zehirsiz gıda bir olur mu? Temiz hava koşullarında yasayan insanların sağlıkları ile kirli havada yaşayanların sağlıkları bir olur mu? Tabii ki olmaz.

O zaman insanların bilinçlenmesi ve tutarlı karar vermeleri için okuma alışkanlıklarını geliştirilmeleri gerekir. Kitap okuma, insanın yeteneğini artıran en iyi bir okuldur.

Kitap okuma alışkanlığı ilkokulda başlar. Çocuklar daima babalarını taklit ederler. Eğer evde baba, anne kitap okuyorsa biliniz ki büyük bir ihtimalle çocuklarda kitap okur. Okumaz ise onlarda büyük bir olasılıkla okumaz. Eğer baba evde sigara içiyorsa çocuklarda sigara içer. Baba kitabı okurken de sigara içiyorsa çocukları da kitap okurlarken sigara içerler. Çocukların en büyük özentileri babalarına benzemek istemeleri ve ya ona benzemeyi arzu etmeleridir.

Okuyan kişilerde kelime dağarcığı çok zengin olur, güzel ve etkileyici biçimde konuşurlar, kendilerine özgüvenleri tamdır, demokrasiyi ve insan haklarını özürsüz savunurlar. Okuma, kişilerin bilinçlenmesi ile düşünce ufuklarını genişletir. Ayrıca kişilerin konulara yaklaşım tarzlarını duyarlı ve tutarlı kılar

Okuyan kişiler; araştırma ve günlük karşılaştığı olaylara daha doğru ve daha mantıklı yaklaşarak karar verirler. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.