whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Dışlanmışları kucaklayan bir kent yaratılmalı

Dünyada ve Türkiye’de Irkçılık icat edilmeden önce sevgi ve hoş görüye dayalı bir yaşam biçimi hâkimdi. Şimdilerde ise sanki ölüm kol geziyor. En yetkili ağızlar bile ölmeyi öldürmeyi dillendiriyor. Irkçılık had safhaya ulaşmış. Kendinden yana olmayanlar diye sanki insanlık dışı sınıf yaratılmış. Kendisini dışlanmış hisseden farklı kimlikler ve değerlerden bütün insanları kucaklayan bir kent, özgürlüğe kaçış mekânı yaratılmalı. UNESCO tarafından kentlerin ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele politikalarını iyileştirmek amacıyla kurulan Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağın’a 2019 yılında Türkiye’de birçok belediyeler oy birliğiyle katıldı. O günden sonra maalesef her türlü dışlayıcılıkla mücadelede kamusal dayanışma unutuldu.  Seydişehir’de zaman zaman ırkçı olaylar yaşandı. Üniversite öğrencilerine şiddet uygulandığı yıllar oldu. Uygulayanların da sırtları hep sıvazlandı. Bütün insanları kucaklayan bir kent yaratılmalı. Her farklı köken, inanç, kimlik ve yönelimden kentliler için ama özellikle de yeni kuşak genç kitle için her türlü baskıdan, dışlanmışlıktan, kutuplaştırılmadan uzak bir gençlik yetiştirilmeli. Özgürlüğün, eşitliğin ve kardeşliğin yanı sıra dayanışmanın, sosyal adaletin, laikliğin, toplumcu değerleri korumak ve yaşatmak adına her kesime el uzatarak Toplumsal Eşitlik Birimimiz öncülüğünde çocuk, genç, kadın, engelli, yaşlı, sığınmacı, mülteci gibi bu alanlarda faaliyetler yürütülmeli. Bu sebeple her türlü dışlayıcılıkla mücadelenin kamusal dayanışma ağının kurulması sağlanmalı. Bu çalışmalar yerel belediyelerden başlayarak genele doğru yaygınlaştırılmalı. Irkçılığa el birliğiyle karşı konulmalıdır.
Ekleme Tarihi: 16 Aralık 2021 - Perşembe

Dışlanmışları kucaklayan bir kent yaratılmalı

Dünyada ve Türkiye’de Irkçılık icat edilmeden önce sevgi ve hoş görüye dayalı bir yaşam biçimi hâkimdi.

Şimdilerde ise sanki ölüm kol geziyor. En yetkili ağızlar bile ölmeyi öldürmeyi dillendiriyor. Irkçılık had safhaya ulaşmış. Kendinden yana olmayanlar diye sanki insanlık dışı sınıf yaratılmış.

Kendisini dışlanmış hisseden farklı kimlikler ve değerlerden bütün insanları kucaklayan bir kent, özgürlüğe kaçış mekânı yaratılmalı.

UNESCO tarafından kentlerin ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele politikalarını iyileştirmek amacıyla kurulan Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağın’a 2019 yılında Türkiye’de birçok belediyeler oy birliğiyle katıldı.

O günden sonra maalesef her türlü dışlayıcılıkla mücadelede kamusal dayanışma unutuldu. 

Seydişehir’de zaman zaman ırkçı olaylar yaşandı. Üniversite öğrencilerine şiddet uygulandığı yıllar oldu. Uygulayanların da sırtları hep sıvazlandı.

Bütün insanları kucaklayan bir kent yaratılmalı. Her farklı köken, inanç, kimlik ve yönelimden kentliler için ama özellikle de yeni kuşak genç kitle için her türlü baskıdan, dışlanmışlıktan, kutuplaştırılmadan uzak bir gençlik yetiştirilmeli.

Özgürlüğün, eşitliğin ve kardeşliğin yanı sıra dayanışmanın, sosyal adaletin, laikliğin, toplumcu değerleri korumak ve yaşatmak adına her kesime el uzatarak Toplumsal Eşitlik Birimimiz öncülüğünde çocuk, genç, kadın, engelli, yaşlı, sığınmacı, mülteci gibi bu alanlarda faaliyetler yürütülmeli.

Bu sebeple her türlü dışlayıcılıkla mücadelenin kamusal dayanışma ağının kurulması sağlanmalı.

Bu çalışmalar yerel belediyelerden başlayarak genele doğru yaygınlaştırılmalı. Irkçılığa el birliğiyle karşı konulmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.