whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Birlikte başaracağız

Bizim nesil ilkokulda öğrenci iken Türkiye’nin nüfusunun yüzde 60’ı köylerde yüzde 40’ı şehirlerde yaşıyordu. TUİK’in son adrese dayalı nüfus sayımına göre nüfusumuzun 91,8’i şehirlerde yüzde 7,2’si köylerde yaşıyor. Köylerde yaşayan üretici nüfus çoğunlukta iken dünyada tarımsal üretimde kendine yeterli 7 ülkeden biri idik.  O yıllarda çiftçinin kullandığı mazota, gübreye, tohuma, ilaca, süspansiyon (teşvik) uygulanıyordu. Ekilen topraklar için devlet dekar başına hibe uyguluyordu. Böylece bir taraftan boş arazi bırakılmazken, diğer yandan köyden göç önlenmiş oldu. Her köye okul, yol yapıldı. Su, telefon, elektrik geldi.  Her evde en az 20-30 koyun-keçi, 3-5 inek yeterli tavuk, kaz, hindi beslenirdi. Şimdi ürün tarlada ucuz, markette pahalı. Köylünün üretimde kullandığı traktör, mazot, gübre, ilaç pahalı, ürettiği mallar ucuz, emeğini kurtarmayınca köylü şehir’e göç etti. Fabrikalarda askeri ücretle vasıfsız işçi olarak çalışıyor. Aldığı asgari ücret ev kirasına, elektrik, su, ulaşım, giyecek, eğitim v.s masraflara yetmedi. Köyde yaşarken her bakımdan kendine yeterli olan köylü, ekmeği, makarnayı, yumurtayı, yağı, sütü, peyniri para ile alır duruma geldi. Haliyle geçimsizlik baş gösterince sosyal çalkantılar arttı. Çarpık yapılaşmaları beraberinde getirdi. -Köyden Şehre göç durmalı; Geçtiğim gün ilçemizde önemli bir toplantı oldu. Belediye öncülünde İş adamları ve milletvekillerinin de katıldığı kalkınma paneli düzenlendi. İlk protokol imzasında Organize sanayi bölgesine 500 kişilik çorap tekstil firmasıyla yatırım projesi imza töreni yapıldı. Mayıs ayında fabrika üretime geçecek. Bölgenin potansiyellerini harekete geçirmek için kollar sıvandı.  Seydişehir’in termal kaynakları, tarihi değerleri, kültürel birikimleri ile şu anda turizm için çok değerli altyapı oluşturma çabaları devam ediyor. Kaplıca sularımız incelemesi yapıldı. Bunların yararlı etkilerini, sağlığı koruma ve geliştirme, hastalıkların tedavisi ve iyileştirme amacıyla yararları raporla tescillenmiştir. Sağlık turizmine hazırdır. Eski evlerimiz ve konaklarımız ile başlı başına bir tarihi bünyemizde bulundurmaktayız. Kış sporları için müsait alanlarımız var. Yamaç paraşütü, Yayla ve inanç turizm hazırlıkları devam ediyor. Son günlerde, başta Belediye başkanı, kaymakamlık, olmak üzere, kurum ve kuruluşlarda, siyaseten ciddi çalışmaların oluşması Seydişehir adına sevindirici gelişmelerdir. İlçemiz bilinçli çalışmalarla mutlaka bu değerleri ile yükselişe geçecektir.  Tarım ve Hayvancılığımızın geliştirilmesi ve köylere yapılacak yatırımlarla göçün tersine döneceğini ümit ediyorum.
Ekleme Tarihi: 05 Mart 2018 - Pazartesi

Birlikte başaracağız

Bizim nesil ilkokulda öğrenci iken Türkiye’nin nüfusunun yüzde 60’ı köylerde yüzde 40’ı şehirlerde yaşıyordu. TUİK’in son adrese dayalı nüfus sayımına göre nüfusumuzun 91,8’i şehirlerde yüzde 7,2’si köylerde yaşıyor. Köylerde yaşayan üretici nüfus çoğunlukta iken dünyada tarımsal üretimde kendine yeterli 7 ülkeden biri idik.  O yıllarda çiftçinin kullandığı mazota, gübreye, tohuma, ilaca, süspansiyon (teşvik) uygulanıyordu. Ekilen topraklar için devlet dekar başına hibe uyguluyordu. Böylece bir taraftan boş arazi bırakılmazken, diğer yandan köyden göç önlenmiş oldu. Her köye okul, yol yapıldı. Su, telefon, elektrik geldi.  Her evde en az 20-30 koyun-keçi, 3-5 inek yeterli tavuk, kaz, hindi beslenirdi.

Şimdi ürün tarlada ucuz, markette pahalı. Köylünün üretimde kullandığı traktör, mazot, gübre, ilaç pahalı, ürettiği mallar ucuz, emeğini kurtarmayınca köylü şehir’e göç etti. Fabrikalarda askeri ücretle vasıfsız işçi olarak çalışıyor. Aldığı asgari ücret ev kirasına, elektrik, su, ulaşım, giyecek, eğitim v.s masraflara yetmedi. Köyde yaşarken her bakımdan kendine yeterli olan köylü, ekmeği, makarnayı, yumurtayı, yağı, sütü, peyniri para ile alır duruma geldi. Haliyle geçimsizlik baş gösterince sosyal çalkantılar arttı. Çarpık yapılaşmaları beraberinde getirdi.

-Köyden Şehre göç durmalı;

Geçtiğim gün ilçemizde önemli bir toplantı oldu. Belediye öncülünde İş adamları ve milletvekillerinin de katıldığı kalkınma paneli düzenlendi.

İlk protokol imzasında Organize sanayi bölgesine 500 kişilik çorap tekstil firmasıyla yatırım projesi imza töreni yapıldı. Mayıs ayında fabrika üretime geçecek.

Bölgenin potansiyellerini harekete geçirmek için kollar sıvandı.  Seydişehir’in termal kaynakları, tarihi değerleri, kültürel birikimleri ile şu anda turizm için çok değerli altyapı oluşturma çabaları devam ediyor. Kaplıca sularımız incelemesi yapıldı. Bunların yararlı etkilerini, sağlığı koruma ve geliştirme, hastalıkların tedavisi ve iyileştirme amacıyla yararları raporla tescillenmiştir. Sağlık turizmine hazırdır. Eski evlerimiz ve konaklarımız ile başlı başına bir tarihi bünyemizde bulundurmaktayız. Kış sporları için müsait alanlarımız var. Yamaç paraşütü, Yayla ve inanç turizm hazırlıkları devam ediyor. Son günlerde, başta Belediye başkanı, kaymakamlık, olmak üzere, kurum ve kuruluşlarda, siyaseten ciddi çalışmaların oluşması Seydişehir adına sevindirici gelişmelerdir. İlçemiz bilinçli çalışmalarla mutlaka bu değerleri ile yükselişe geçecektir.  Tarım ve Hayvancılığımızın geliştirilmesi ve köylere yapılacak yatırımlarla göçün tersine döneceğini ümit ediyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.