whatsapp

9 bin yıllık neolitik dönem yerleşkesi Gökhüyük köyü

KÜLTÜR - SANAT 27.04.2019 - 02:19, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

9 bin yıllık neolitik dönem yerleşkesi Gökhüyük köyü

2002 yılında DSİ tarafından Gökhöyük bağlar mevkiinde Beyşehir Gölü sularının Suğla Gölü ve Apa Barajı'na akıtılması için yapılan kanal inşaatı esnasında tarihi kalıntıların çıkması üzerine Konya kültür müdürlüğü tarafından 4 yıl kazı çalışması yapıldı. Geçmişi Neolitik döneme dayanan Gökhöyük köyü MÖ 5.Bin ile 7.Bin yılları arasında yer alan ve değişik çağları arasındaki geçiş dönemi temsil etmektedir. Gökhüyük Arkeolojik kazılarında 4 arkeolojik tabaka saptanmış ve bunlar sırası ile Klasik, Cilali Taş (Neolitik), Bakır Çağ, Demir Çağ, Yakın Çağ olarak tarihlendirilmiştir. 4 kültür kavmi yaşamış höyüğün en önemli özelliği İç Anadolu bölgesinde etrafı surlarla çevrili tek höyük konumunda bulunmasıdır. 9 Bin yıllık yerleşim yeri olarak kayıtlara geçmiştir. Höyükte yapılan kazılarda neolitik döneme ilişkin yerleşim birimlerine ulaşıldığını, burada tespit edilen mimari planlar ve zengin arkeolojik buluntuların, neolitik dönemde yaşayan insanın yaşam şekline ait ipuçları bulgularına rastlandı. 2006 yılına kadar yapılan kazılarda yaklaşık bin 300 arkeolojik değeri olan insan ve hayvan kemiği, obsidyen taşından yapılmış ok uçları, kesici aletler, pişmiş toprak yemek kapları, süzgeçler, değirmen taşları ve ölü hediyeleri buluntuları çıkarıldı. 9 bin yıl öncesinin şartları düşünülürse, burada yaşayan medeniyetin ileri bir kültüre sahip insanların yaşadığı söylenebilir. Yerleşim yerindeki evlerin mimarisi iki veya üç odadan oluştuğu içlerinde ocaklar ve bölümleri birbirine bağlayan geçişler çıktı. Ocakların ise evlerin hep kuzey bölümünde yer aldığı tespit edildi. Çıkarılan eserler Konya'daki müzelerde sergilenmektedir. Surla çevrili yerleşim yeri Kazı heyetinden bir arkeolog, höyükteki yerleşim geçmişinin, 9 bin yıl öncesine kadar gittiğini bana anlatmıştı. Bu yerleşim biriminin en önemli özelliği, etrafının surla çevrili olması. Anadolu'da Neolitik döneme ait etrafı surla çevrili olan yerleşim yeri çok değildir. Bu sebeple Gökhöyük höyüğü tarihi açıdan son derece değerli olduğu resmi kayıtlara geçti. İç Anadolu Bölgesi'nde etrafı surla çevrili tek höyük de burasıdır. Dünya arkeoloji çevrelerinde çok bilinen Çatalhöyük'ün bile etrafında sur yoktur. Gökhöyük köyünün altında yerleşim sığınağı bulunuyor; Gökhöyük, höyüğün üzerinde kurulu bulunmaktadır. Buradaki yerleşim yerinin de 9 bin yıl öncesine ait olabileceğini tahmin edilmektedir. Çevresinde bulunan şu an toprakla kaplı olan 3 kapısı bulunmaktadır. Ödenek bulunursa höyüğün içerisine girilme planları yapılmaktadır. Evler genelde 2 katlı ve kerpiç yapılardan oluşmaktadır. 2000 li yıllarda höyüğün etrafı sit alanı ilan edilmiştir. Halkın yaşamı tarım ve hayvancılıktır.

2002 yılında DSİ tarafından Gökhöyük bağlar mevkiinde Beyşehir Gölü sularının Suğla Gölü ve Apa Barajı'na akıtılması için yapılan kanal inşaatı esnasında tarihi kalıntıların çıkması üzerine Konya kültür müdürlüğü tarafından 4 yıl kazı çalışması yapıldı.

Geçmişi Neolitik döneme dayanan Gökhöyük köyü MÖ 5.Bin ile 7.Bin yılları arasında yer alan ve değişik çağları arasındaki geçiş dönemi temsil etmektedir.

Gökhüyük Arkeolojik kazılarında 4 arkeolojik tabaka saptanmış ve bunlar sırası ile Klasik, Cilali Taş (Neolitik), Bakır Çağ, Demir Çağ, Yakın Çağ olarak tarihlendirilmiştir. 4 kültür kavmi yaşamış höyüğün en önemli özelliği İç Anadolu bölgesinde etrafı surlarla çevrili tek höyük konumunda bulunmasıdır. 9 Bin yıllık yerleşim yeri olarak kayıtlara geçmiştir.

Höyükte yapılan kazılarda neolitik döneme ilişkin yerleşim birimlerine ulaşıldığını, burada tespit edilen mimari planlar ve zengin arkeolojik buluntuların, neolitik dönemde yaşayan insanın yaşam şekline ait ipuçları bulgularına rastlandı.
2006 yılına kadar yapılan kazılarda yaklaşık bin 300 arkeolojik değeri olan insan ve hayvan kemiği, obsidyen taşından yapılmış ok uçları, kesici aletler, pişmiş toprak yemek kapları, süzgeçler, değirmen taşları ve ölü hediyeleri buluntuları çıkarıldı. 9 bin yıl öncesinin şartları düşünülürse, burada yaşayan medeniyetin ileri bir kültüre sahip insanların yaşadığı söylenebilir.
Yerleşim yerindeki evlerin mimarisi iki veya üç odadan oluştuğu içlerinde ocaklar ve bölümleri birbirine bağlayan geçişler çıktı. Ocakların ise evlerin hep kuzey bölümünde yer aldığı tespit edildi. Çıkarılan eserler Konya'daki müzelerde sergilenmektedir.


Surla çevrili yerleşim yeri
Kazı heyetinden bir arkeolog, höyükteki yerleşim geçmişinin, 9 bin yıl öncesine kadar gittiğini bana anlatmıştı.
Bu yerleşim biriminin en önemli özelliği, etrafının surla çevrili olması. Anadolu'da Neolitik döneme ait etrafı surla çevrili olan yerleşim yeri çok değildir. Bu sebeple Gökhöyük höyüğü tarihi açıdan son derece değerli olduğu resmi kayıtlara geçti. İç Anadolu Bölgesi'nde etrafı surla çevrili tek höyük de burasıdır. Dünya arkeoloji çevrelerinde çok bilinen Çatalhöyük'ün bile etrafında sur yoktur.


Gökhöyük köyünün altında yerleşim sığınağı bulunuyor;
Gökhöyük, höyüğün üzerinde kurulu bulunmaktadır. Buradaki yerleşim yerinin de 9 bin yıl öncesine ait olabileceğini tahmin edilmektedir. Çevresinde bulunan şu an toprakla kaplı olan 3 kapısı bulunmaktadır. Ödenek bulunursa höyüğün içerisine girilme planları yapılmaktadır. Evler genelde 2 katlı ve kerpiç yapılardan oluşmaktadır. 2000 li yıllarda höyüğün etrafı sit alanı ilan edilmiştir. Halkın yaşamı tarım ve hayvancılıktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.