whatsapp

Tuz tüketimini azaltmanın yolları ve sağlık üzerindeki etkileri

SAĞLIK (SG) - Seydişehir Gündem | 03.05.2025 - 01:43, Güncelleme: 03.05.2025 - 01:43
 

Tuz tüketimini azaltmanın yolları ve sağlık üzerindeki etkileri

Günlük tüketmemiz gereken tuz miktarı yaklaşık 1 çay kaşığı, yani yaklaşık 5 g'dır.
Diyetisyen Büşra Kayhan Günlük 5 g tuz, 2000 mg sodyum içermektedir ve sodyum mineralinin yeterli alım düzeyi, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne göre 19-50 yaş bireylerde 1500-2000 mg’dır. Yani 1 çay kaşığı tuz ile günlük sodyum ihtiyacımız karşılanabilirken, araştırmalar sonucunda ülkemizde günlük tuz tüketiminin yaklaşık 18 grama ulaştığı bildirilmiştir. Sodyumun tuz haricinde birçok kaynağı bulunuyor. Zeytin, salamura ürünler, konserveler, salça, ekmek, kırmızı et, süt, yoğurt gibi besinlerde de sodyum bulunmaktadır. Tuz ilavesi yapılmasa da sodyum kaynaklarının tüketimi sayesinde bile bu minerali vücudumuza yeterli miktarda alabilirken, tuzun soframızda bulunduğu yere ve hayatımızdaki önemine göz gezdirmek hepimiz için faydalı olacaktır. Tuz ne kadar zararlıdır? Tuzun ihtiyaçtan fazla tüketimi böbrekleri yorar, kan basıncını artırır, kardiyovasküler hastalık riskini artırır, vücudumuzda su tutulmasına neden olarak ödem oluşumuna yol açar, osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırır. Tuz tüketimini azaltmak için neler yapabiliriz? Tuz tüketiminin günlük 1 çay kaşığını geçmemesi için, sabah yediğiniz domates, salatalık gibi sebzelerin üzerine tuz atmamak gerekir. Yemek yaparken göz kararı eklemek yerine kaşık gibi ölçü kaplarından faydalanmalıyız. Masada tuzluğu kaldırıp baharatlıklara yer vermeliyiz. Paketli gıda riskli ürünlerdir. Bu yüzden, tüketimini kesinlikle azaltmalıyız. Etiket okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Paketli ürünlerin etiketinde mono-sodyum glutamat, nitrat, sodyum askorbat vb. ifadelerin yer alması, vücudunuza ekstra tuz alacağınızı gösterir. Hazır sosların kullanımını azaltmalıyız. Soya sosu, ketçap, mayonez, hardal, barbekü salsa sosu vb. soslar yüksek miktarda tuz içermektedir. Kış sofralarında çokça yer alan turşu tüketimine dikkat etmeliyiz. Maden suyu tüketimine dikkat etmek önemlidir. Maden suları sodyum içerir; tercihinizi etiket okuyarak yapmalı ve günlük 2 şişeden fazla tüketmemelisiniz. www.gelirpazar.com katkılarıyla sağlıcakla kalın.
Günlük tüketmemiz gereken tuz miktarı yaklaşık 1 çay kaşığı, yani yaklaşık 5 g'dır.

Diyetisyen Büşra Kayhan

Günlük 5 g tuz, 2000 mg sodyum içermektedir ve sodyum mineralinin yeterli alım düzeyi, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne göre 19-50 yaş bireylerde 1500-2000 mg’dır. Yani 1 çay kaşığı tuz ile günlük sodyum ihtiyacımız karşılanabilirken, araştırmalar sonucunda ülkemizde günlük tuz tüketiminin yaklaşık 18 grama ulaştığı bildirilmiştir. Sodyumun tuz haricinde birçok kaynağı bulunuyor. Zeytin, salamura ürünler, konserveler, salça, ekmek, kırmızı et, süt, yoğurt gibi besinlerde de sodyum bulunmaktadır. Tuz ilavesi yapılmasa da sodyum kaynaklarının tüketimi sayesinde bile bu minerali vücudumuza yeterli miktarda alabilirken, tuzun soframızda bulunduğu yere ve hayatımızdaki önemine göz gezdirmek hepimiz için faydalı olacaktır. Tuz ne kadar zararlıdır? Tuzun ihtiyaçtan fazla tüketimi böbrekleri yorar, kan basıncını artırır, kardiyovasküler hastalık riskini artırır, vücudumuzda su tutulmasına neden olarak ödem oluşumuna yol açar, osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırır. Tuz tüketimini azaltmak için neler yapabiliriz?

Tuz tüketiminin günlük 1 çay kaşığını geçmemesi için, sabah yediğiniz domates, salatalık gibi sebzelerin üzerine tuz atmamak gerekir.

Yemek yaparken göz kararı eklemek yerine kaşık gibi ölçü kaplarından faydalanmalıyız.

Masada tuzluğu kaldırıp baharatlıklara yer vermeliyiz.

Paketli gıda riskli ürünlerdir. Bu yüzden, tüketimini kesinlikle azaltmalıyız.

Etiket okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Paketli ürünlerin etiketinde mono-sodyum glutamat, nitrat, sodyum askorbat vb. ifadelerin yer alması, vücudunuza ekstra tuz alacağınızı gösterir.

Hazır sosların kullanımını azaltmalıyız. Soya sosu, ketçap, mayonez, hardal, barbekü salsa sosu vb. soslar yüksek miktarda tuz içermektedir.

Kış sofralarında çokça yer alan turşu tüketimine dikkat etmeliyiz.

Maden suyu tüketimine dikkat etmek önemlidir. Maden suları sodyum içerir; tercihinizi etiket okuyarak yapmalı ve günlük 2 şişeden fazla tüketmemelisiniz.

www.gelirpazar.com katkılarıyla sağlıcakla kalın.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.