Milli mücadelenin kadın kahramanları: Cephane taşırken donarak can verenler!
Milli mücadelenin kadın kahramanları: Cephane taşırken donarak can verenler!
Bu haftaki nostaljimizde tarihin sessiz tanıklarını konu aldık: Onlar! Tarihin kadın askerleriydi: 1917- 1921! Onların fedakârlıklarıyla bağımsızlık gerçekleşti!
Ulusal Kurtuluş Savaşımızın isimsiz kahramanlarından tarihe altın harflerle yazdırmış vatansever kadınların Kuvayimilliye’ye uzanan mücadele dolu hayatı, cesareti ve halkına olan bağlılığıyla genç nesillere ilham vermeye devam ediyor.
Onların onurlu mücadeleleri Türk milletinin en zor zamanlarda bile birlik olup bağımsızlığına sahip çıkabileceğinin kanıtıdır.
Hikâyeleri yalnızca bir savaş anısı değil; görmezden gelinmiş bir emeğin, geç gelen tanınmanın ve tarihe kaydedilmemiş kimliklerin izidir. Onlar görevlerini sessizce yaptılar, yok sayıldılar, unutuldular. Ama aradan geçen yüzyıla rağmen, hâlâ açık kalan bir hat var: hakikat. Fedakâr, vatansever, kahraman kadınlar: Barış hep bizimle olsun.
Vatan için mücadele eden kadınlar:
Nene Hatun ile başlayan, Türk kadınlarının işgale izin vermeme azmi, milli mücadele döneminde doruk noktasına ulaştı. Nice kadın kahraman Kurtuluş Savaşı döneminde canı pahasına bir mücadele verdi. Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı'nın simge karakterlerinden biri olarak hafızalara kazındı. Şerife Bacı, İnebolu'dan Ankara'ya cephane taşırken, kış şartları sebebiyle 1921 yılında donarak şehit oldu.
Halide Edip Adıvar, İstanbul'un işgali başta olmak üzere Anadolu'ya yabancı askerlerin çıkmaya başladığı dönemde halkı bilinçlendirici konuşmalar yaptı.
Kurtuluş Savaşı'nda cephede Mustafa Kemal'in yanında görev yaptı. Sivil olmasına rağmen onbaşı rütbesini almıştır. Savaş sürecinde birçok bilgilendirici yayın yaptı.
Nezahat Baysel, Albay Hafız Halit Bey'in kızıdır. Annesinin vefatı dolayısıyla babasıyla birlikte nice cephelerde bulundu. Nezahat Onbaşı babasıyla birlikte, Geyve Savaşı, Konya İsyanı, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları ile Sakarya ve Gediz Muharebelerinde yer aldı.
Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı'nın simge karakterlerindendir. İnebolu'dan Ankara'ya cephane taşırken, kış şartları sebebiyle 1921 yılında donarak şehit oldu. Cephaneler ıslanmasın diye çocuğunun üzerindeki battaniyeyi silahlara sarmasıyla hafızalara kazındı.
Fatma Seher Erden, Milli mücadele döneminde cepheden cepheye koştu. İzmir'in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir'e geçerek kurtuluşu için savaştı. İstanbul'a geçerek, Anadolu'ya silah kaçırma faaliyetlerinde bulundu.
Halime Çavuş, milli mücadeleye katılan ilk kadın kahramanlardan. Kurtuluş savaşına giderken erkek kılığına girdi. Saçını kazıttı. Uzun bir dönem herkes Halim Çavuş olarak tanıdı. Cephede yaralandı ayağından sakat kaldı.
Hafız Selman İzbeli, Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, kadınlar kolu kurucularındandır. Kastamonu'da örgütlediği kadınlarla cepheye mühimmat göndermiştir. Kurtuluş Savaşı sonrasında Kastamonu’daki kadınları toplamış, asker için çorap, fanila ördürüp cepheye gönderdi.
Gördesli Makbule, eşinin yanında milli mücadeleye katılmasıyla bilinir. 7 Kasım 1921'de kocası Halil Efe ile birlikte Kuvay-i Milliye'ye katıldı. 7 Eylül 1922 tarihinde Aydın'ın düşman işgalinden kurtulduğu gün şehit oldu.
9 Haziran 1921... Kurtuluş Savaşı'nda cepheye ulaştırmak üzere İnebolu üzerinden cephane ve erzak sevkiyatına başlandı. Bu sevkiyat Karadeniz kıyısı yerleşim yerlerindeki deniz vasıtaları ile büyük risk ve kahramanlık altında gerçekleşirken. Karada da yerli halkın aynı cesaret ve büyük fedakârlıkları ile gerçekleşti...
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.