whatsapp

Kovid aşısının akıbeti maskeler gibi olmasın

SAĞLIK 15.11.2020 - 10:24, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kovid aşısının akıbeti maskeler gibi olmasın

Dünya gözünü laboratuvardan gelen müjdeli habere çevirdi. Türk profesörlerin imzasını taşıyan aşı, salgınla mücadelede umutları artırdı. Türkiye’nin de tedarik zincirinin dışında kalmaması için bir yol haritası belirlenmesi gündemde. Korona salgını nedeniyle 52 milyon kişinin hastalandığı 1 milyon 300 bin kişinin hayatını kaybettiği son bir yılda karantina altına giren dünya umudunu çıkacak aşıya bağladı. Çin, Rusya derken en ciddi çalışma Alman ve ABD ortaklığından geldi. Türk profesörler Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci’nin şirketi Alman BioNTech ile ABD’li Pfizer’in aşısı üretim bandına girdi. Yüzde 95 oranında başarı sağlayan aşının yüzde 80’i şimdiden ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından satın alındı. ABD 600 milyon, Avrupa Birliği 300 ve Birleşik Kırallık ise 40 milyon doz aldı. Üretim bandı bu üç sipariş için dönerken Türkiye’nin aşıya ne zaman sahip olacağı ise hala belli değil. Şahin’e göre Sağlık Bakanlığı ile yapılacak bir protokol sonrası aşı 2021’in ilk üç ayında Türkiye’nin ihtiyacı kadar gelebilir. Ancak küresel kâbusu sona erdirecek aşının tedariği, muhafazası ve dağıtımı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Bu konuda ne bakanlık ne de hükümet nasıl bir planın uygulandığına dair henüz bir açıklama yapmadı. Uzmanlar ise “Aşının akıbeti dağıtılamayan 5 maske gibi olmasın” çağrısı yaptı ve Türkiye’de Şahin ile Türeci’nin aşısının muhafaza edileceği yerlerin olmadığına dikkat çekti. 

Dünya gözünü laboratuvardan gelen müjdeli habere çevirdi. Türk profesörlerin imzasını taşıyan aşı, salgınla mücadelede umutları artırdı. Türkiye’nin de tedarik zincirinin dışında kalmaması için bir yol haritası belirlenmesi gündemde.

Korona salgını nedeniyle 52 milyon kişinin hastalandığı 1 milyon 300 bin kişinin hayatını kaybettiği son bir yılda karantina altına giren dünya umudunu çıkacak aşıya bağladı. Çin, Rusya derken en ciddi çalışma Alman ve ABD ortaklığından geldi. Türk profesörler Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci’nin şirketi Alman BioNTech ile ABD’li Pfizer’in aşısı üretim bandına girdi. Yüzde 95 oranında başarı sağlayan aşının yüzde 80’i şimdiden ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından satın alındı. ABD 600 milyon, Avrupa Birliği 300 ve Birleşik Kırallık ise 40 milyon doz aldı. Üretim bandı bu üç sipariş için dönerken Türkiye’nin aşıya ne zaman sahip olacağı ise hala belli değil. Şahin’e göre Sağlık Bakanlığı ile yapılacak bir protokol sonrası aşı 2021’in ilk üç ayında Türkiye’nin ihtiyacı kadar gelebilir. Ancak küresel kâbusu sona erdirecek aşının tedariği, muhafazası ve dağıtımı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Bu konuda ne bakanlık ne de hükümet nasıl bir planın uygulandığına dair henüz bir açıklama yapmadı. Uzmanlar ise “Aşının akıbeti dağıtılamayan 5 maske gibi olmasın” çağrısı yaptı ve Türkiye’de Şahin ile Türeci’nin aşısının muhafaza edileceği yerlerin olmadığına dikkat çekti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.