whatsapp

Açıklanan program üretimi desteklemez

ANALİZ 03.10.2020 - 04:05, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Açıklanan program üretimi desteklemez

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen gün merakla beklenen yeni ekonomik programı (YEP) kamuoyuyla paylaştı. 2021 yılında hızlı bir şekilde ekonominin toparlanacağı beklentisi, açıklanan veriler ile uyuşmuyor. Örneğin, İkinci YEP’te yüzde 5 olarak açıklanan 2020 yılsonu büyüme beklentisi dünkü sunumda yüzde 0.3 olarak revize edildi. Demek ki ekonomi iyi bir yolda gözükmüyor. İşsizlik rakamları konusunda umutlu değiliz. Bakan Albayrak 2020 yılı sonunda işsizliğin yüzde 13,8 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bir önceki dönemde 2020 sonu için işsizlik tahmini yüzde 11,8 idi. 2021 yılında işsizliğin 10,6 olması bekleniyordu şimdi ise tahmin yüzde 12,9 olarak güncellendi. Hedeflenen rakamlarla, gerçekleşenler arasında fark var. Orta vadede bu sorunu çözemeyecekler. Özellikle çiftçiler maliyetler yüzünden üretmez hale gelecek. Üreten ekonomide bu sorunlar yaşanmaz. Bir önceki sunumda yüzde 8 olarak açıklanan 2020 yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 10,5’e yükseldi. 2021 beklentisi yüzde 6’dan 8’e, 2022 beklentisi yüzde 4,9’dan yüzde 6’ya çıkarken, 2023 yılsonu beklentisi yüzde 4,9 olarak açıklandı. Sürekli bir revizyon var. Faizler daha da düşecek düşüncesinden, faizlerin 2 puan daha yükseltilmesine kadar geldik. Durum bu.   Geçmişteki hatalardan ders alınmayıp, israf ekonomine maalesef devam ediliyor. Bunun sonuçlarını; enflasyon, işsizlik, cari açıklar, aşırı döviz talebi, TL’nin değer kaybı ve üretim düşüklüğü ile yaşıyoruz. Açıkladıkları program reel sektörün derdine çare olmayacak. Bunun sonucu da vatandaşa yansıyacaktır.  

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen gün merakla beklenen yeni ekonomik programı (YEP) kamuoyuyla paylaştı.

2021 yılında hızlı bir şekilde ekonominin toparlanacağı beklentisi, açıklanan veriler ile uyuşmuyor. Örneğin, İkinci YEP’te yüzde 5 olarak açıklanan 2020 yılsonu büyüme beklentisi dünkü sunumda yüzde 0.3 olarak revize edildi. Demek ki ekonomi iyi bir yolda gözükmüyor.

İşsizlik rakamları konusunda umutlu değiliz. Bakan Albayrak 2020 yılı sonunda işsizliğin yüzde 13,8 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bir önceki dönemde 2020 sonu için işsizlik tahmini yüzde 11,8 idi. 2021 yılında işsizliğin 10,6 olması bekleniyordu şimdi ise tahmin yüzde 12,9 olarak güncellendi. Hedeflenen rakamlarla, gerçekleşenler arasında fark var. Orta vadede bu sorunu çözemeyecekler.

Özellikle çiftçiler maliyetler yüzünden üretmez hale gelecek. Üreten ekonomide bu sorunlar yaşanmaz.

Bir önceki sunumda yüzde 8 olarak açıklanan 2020 yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 10,5’e yükseldi. 2021 beklentisi yüzde 6’dan 8’e, 2022 beklentisi yüzde 4,9’dan yüzde 6’ya çıkarken, 2023 yılsonu beklentisi yüzde 4,9 olarak açıklandı. Sürekli bir revizyon var. Faizler daha da düşecek düşüncesinden, faizlerin 2 puan daha yükseltilmesine kadar geldik. Durum bu.  

Geçmişteki hatalardan ders alınmayıp, israf ekonomine maalesef devam ediliyor. Bunun sonuçlarını; enflasyon, işsizlik, cari açıklar, aşırı döviz talebi, TL’nin değer kaybı ve üretim düşüklüğü ile yaşıyoruz. Açıkladıkları program reel sektörün derdine çare olmayacak. Bunun sonucu da vatandaşa yansıyacaktır.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.