whatsapp

Bu şehrin onurlu direnişleri belgesel olmalı

İZ BIRAKANLAR (SG) - Seydişehir Gündem | 25.03.2024 - 02:10, Güncelleme: 25.03.2024 - 02:10
 

Bu şehrin onurlu direnişleri belgesel olmalı

Seydişehir direnişlerinin her birinin ayrı bir hikâyesi ve ayrı bir konusu var.
Belediye başkan adayları Seydişehir’in tanıtımına katkı sağlayacak bu direnişlerin belgesel çekilmesi girişimi ilçeye olan ilginin artmasına neden olur. Türkiye’de birçok ilin belgeseli dizi halinde yapılıp tanıtılması yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin dikkatlerini çekiyor. Örnek verecek olursak TRT 1’de gösterilen Gönül Dağı dizisi ile Eskişehir’in Gedelli kentinin tanıtımı daha geniş bir de kitleye ulaşıyor. Diziyi severek takip eden izleyenler âdeta oranın büyüsüne kapılıyor. Bu açıdan Seydişehir direnişlerini incelediğimiz zaman tarihi kentimize yoğun ilgisi olacağı kanısındayız. İlçemizde yapılan restorasyon, sokak sağlıklaştırması üst yapı hizmetlerine ek olarak, gezilebilecek kültürel mekanların sayısını arttırmak gibi hizmetlerle gelen turistler memnun ayrılacağı düşüncesindeyiz. Seçilecek belediye başkanının iyi bir film yapımcıyla irtibata geçmesi direnişleri senaryolaştırılarak dizi haline getirilmesi insanları ekranlara kilitleyecektir. Seydişehir’in sıcakkanlı, sevecen insanının öyküsünü izlemek efsaneleri, gelenekleri, unutulmaya yüz tutmuş değerleri gönülden yaşayan, alın teriyle kazanırken sevdasını yüreğiyle hisseden, umutları ve hayalleri uğruna yaşam mücadelesi veren insanların hikâyesi neden dizi film olmasın. Ne güzel de söylemiş Mevlana "Kıymet bilmek kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır." Yanındayken sımsıkı sarılabilen belediye başkanına selam olsun. Seydişehir direnişlerinden birkaçını söylemek gerekirse; 1.Kurtuluş Savaşında Seydişehir kadınlarının direniş hikâyesi. Yazar Hulki Cevizoğlu’nun Piyasa çıkan İşgal ve Direniş adlı kitabında Seydişehir’in 17 Mayıs 1919 yılında kurtuluş savaşındaki İşgal güçlerine karşı gösterdikleri posta ve telgraf direnişleri ayrıntılı yazıyor. 2.İl olma mücadelesi. 3. Alüminyum fabrikası grevleri. 4. Özelleştirmeye karşı gösterilen direniş hikâyesi. 5. Köylerin 100 yıllık süreçte sınır ve arazi anlaşmazlık kavgaları. İlçenin birkaç efsanesidir bunlar. Seçilecek belediye başkanına büyük bir sorumluluk görevi düşüyor. Seydişehir’i Türkiye’ye tanıtın.
Seydişehir direnişlerinin her birinin ayrı bir hikâyesi ve ayrı bir konusu var.

Belediye başkan adayları Seydişehir’in tanıtımına katkı sağlayacak bu direnişlerin belgesel çekilmesi girişimi ilçeye olan ilginin artmasına neden olur.

Türkiye’de birçok ilin belgeseli dizi halinde yapılıp tanıtılması yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin dikkatlerini çekiyor. Örnek verecek olursak TRT 1’de gösterilen Gönül Dağı dizisi ile Eskişehir’in Gedelli kentinin tanıtımı daha geniş bir de kitleye ulaşıyor. Diziyi severek takip eden izleyenler âdeta oranın büyüsüne kapılıyor. Bu açıdan Seydişehir direnişlerini incelediğimiz zaman tarihi kentimize yoğun ilgisi olacağı kanısındayız. İlçemizde yapılan restorasyon, sokak sağlıklaştırması üst yapı hizmetlerine ek olarak, gezilebilecek kültürel mekanların sayısını arttırmak gibi hizmetlerle gelen turistler memnun ayrılacağı düşüncesindeyiz.

Seçilecek belediye başkanının iyi bir film yapımcıyla irtibata geçmesi direnişleri senaryolaştırılarak dizi haline getirilmesi insanları ekranlara kilitleyecektir. Seydişehir’in sıcakkanlı, sevecen insanının öyküsünü izlemek efsaneleri, gelenekleri, unutulmaya yüz tutmuş değerleri gönülden yaşayan, alın teriyle kazanırken sevdasını yüreğiyle hisseden, umutları ve hayalleri uğruna yaşam mücadelesi veren insanların hikâyesi neden dizi film olmasın.

Ne güzel de söylemiş Mevlana "Kıymet bilmek kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır."

Yanındayken sımsıkı sarılabilen belediye başkanına selam olsun.

Seydişehir direnişlerinden birkaçını söylemek gerekirse;

1.Kurtuluş Savaşında Seydişehir kadınlarının direniş hikâyesi. Yazar Hulki Cevizoğlu’nun Piyasa çıkan İşgal ve Direniş adlı kitabında Seydişehir’in 17 Mayıs 1919 yılında kurtuluş savaşındaki İşgal güçlerine karşı gösterdikleri posta ve telgraf direnişleri ayrıntılı yazıyor.

2.İl olma mücadelesi.

3. Alüminyum fabrikası grevleri.

4. Özelleştirmeye karşı gösterilen direniş hikâyesi.

5. Köylerin 100 yıllık süreçte sınır ve arazi anlaşmazlık kavgaları.

İlçenin birkaç efsanesidir bunlar.

Seçilecek belediye başkanına büyük bir sorumluluk görevi düşüyor. Seydişehir’i Türkiye’ye tanıtın.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Nilüfer Özpolat
(25.03.2024 09:38 - #536)
Çok teşekkür ediyorum Enver abi, bu haber için, harika fikir ve yazı için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.