whatsapp
Muhammed Uzun
Köşe Yazarı
Muhammed Uzun
 

Çalışan gazeteciler günü

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1962’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür. 1961'de 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı "Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir. Gazetecilik mesleği fedakârlık gerektirir cesaret gerektirir doğruları olduğu gibi yazmak gerektirir sansüre uğramadan uğratılmadan gerçekleri yazıp kendi fikirlerini durum değerlendirmesi yaparak yazmalıdır... Gazetecilik, gazetecinin yaptığı iş. Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir. En etkili basın-yayın araçlarından biridir. Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Gerektiğinde hükûmetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı “Gazetecilik etik kuralları” içerisinde göze alan insan, gazetecidir... 2007 senesinde amatörce başladığım köşe yazarlığı serüvenime çeşitli gazetelerde devam ettim gerek siyaset gerek Spor sanat gerekse toplumsal sorunları ele aldığım yazılarımda siz okuyucularımızın beğenisine girdim. Allah izin verdiği müddetçe doğruları olduğu gibi yazmaya devam edeceğim. Günümüzde gazetecilerin sorunları mevcut bunlara şu şekilde değinmek istiyorum. Özellikle gazeteciliğin kamusal bir yönü olan bir meslek olmasından dolayı, topluma karşı negatif dışsallık oluşması ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla, bu meslekte çalışan gazetecilerin çalışma ilişkileri ve koşullarının toplumsal yararı gözetecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Fakat Küreselleşme ile birlikte sermayenin piyasalarda bir güç oluşturacak biçimde yapılanması durumu medya sektöründe de gözlenmektedir. Kitle iletişimindeki bu tekelleşme ve yoğunlaşma gazetecilerin çalışma ilişkilerinde Yapı sallaşmış ve çözülmeyi bekleyen birçok probleme neden olmuştur. Bütün ülkelerde genel olarak basın işletmeleri büyük sermayeler tarafından işletildiklerinden medya işverenleri kar amacıyla benzer eğilimler göstermektedirler. Dolayısı ile gazetecilerin çalışma koşulları incelendiğinde, genel olarak bütün ülkelerde gazetecilerin benzer problemlerle karşılaştıkları görülmektedir. Umarım günümüz dünyasında bu sorunlar çözüme kavuşturulur.
Ekleme Tarihi: 09 Ocak 2024 - Salı

Çalışan gazeteciler günü

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1962’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.

1961'de 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı "Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

Gazetecilik mesleği fedakârlık gerektirir cesaret gerektirir doğruları olduğu gibi yazmak gerektirir sansüre uğramadan uğratılmadan gerçekleri yazıp kendi fikirlerini durum değerlendirmesi yaparak yazmalıdır...

Gazetecilik, gazetecinin yaptığı iş. Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir. En etkili basın-yayın araçlarından biridir.

Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Gerektiğinde hükûmetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı “Gazetecilik etik kuralları” içerisinde göze alan insan, gazetecidir...

2007 senesinde amatörce başladığım köşe yazarlığı serüvenime çeşitli gazetelerde devam ettim gerek siyaset gerek Spor sanat gerekse toplumsal sorunları ele aldığım yazılarımda siz okuyucularımızın beğenisine girdim. Allah izin verdiği müddetçe doğruları olduğu gibi yazmaya devam edeceğim. Günümüzde gazetecilerin sorunları mevcut bunlara şu şekilde değinmek istiyorum. Özellikle gazeteciliğin kamusal bir yönü olan bir meslek olmasından dolayı, topluma karşı negatif dışsallık oluşması ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla, bu meslekte çalışan gazetecilerin çalışma ilişkileri ve koşullarının toplumsal yararı gözetecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Fakat Küreselleşme ile birlikte sermayenin piyasalarda bir güç oluşturacak biçimde yapılanması durumu medya sektöründe de gözlenmektedir. Kitle iletişimindeki bu tekelleşme ve yoğunlaşma gazetecilerin çalışma ilişkilerinde Yapı sallaşmış ve çözülmeyi bekleyen birçok probleme neden olmuştur. Bütün ülkelerde genel olarak basın işletmeleri büyük sermayeler tarafından işletildiklerinden medya işverenleri kar amacıyla benzer eğilimler göstermektedirler. Dolayısı ile gazetecilerin çalışma koşulları incelendiğinde, genel olarak bütün ülkelerde gazetecilerin benzer problemlerle karşılaştıkları görülmektedir. Umarım günümüz dünyasında bu sorunlar çözüme kavuşturulur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.