whatsapp

Uzun bir yaşam için birbirimize ihtiyacımız var!

YAŞAM (SG) - Seydişehir Gündem | 11.05.2025 - 02:51, Güncelleme: 11.05.2025 - 02:51
 

Uzun bir yaşam için birbirimize ihtiyacımız var!

80 yıllık araştırma, uzun ve sağlıklı yaşamın ‘sosyal ilişkiler’ olduğunu ortaya koydu.
Yetişkin yaşamı üzerine yapılan en uzun bilimsel araştırma (80 yıllık) olan ‘Harvard Yetişkin Gelişimi’ adlı çalışmanın yöneticisi psikiyatrist ve araştırmacı Dr. Robert Waldinger, belirleyici faktörün ‘diğer insanlara ne kadar bağlı olduğumuz’ ve ‘bu bağlantının sıcaklığı’ olduğunu söylüyor. Waldinger, bulgular karşısında şaşkına döndüklerini söyledi: “İlişkilerimiz bedenlerimize nasıl girebilir ve fizyolojimizi nasıl değiştirebilir?’ diye düşündük. En iyi hipotez, bunun stresle ilgili olduğu. Aslında ilişkiler iyi olduklarında stres gidericidir. Diğer insanlarla bağlantısı olmayan insanlar, iyi ilişkileri olan insanların sahip olduğu stres düzenleme mekanizmalarına sahip değiller.” Yani dertleşebileceğiniz birinin olması uzun ve sağlıklı yaşamda büyük bir rol oynuyor. Ancak işin sırrı ilişkilere sahip olmak değil tıpkı ‘bir çiçeğe bakar gibi’ bu ilişkilere emek vermek. Araştırma sonuçlarına ilişkin Waldinger de bundan bahsetti: “İlişkilerde en iyi olan kişiler, insanlarla temas halinde kalmaya aktif olarak katılan, ilişkilerini gerçekten besleyen kişilerdi. Çoğumuz ilişkilerimizi hafife alıyoruz.” Araştırmacı şunu da ekledi: “İletişimi sürdürme ve ilişkileri geliştirme İlişkilerin önemi bilimsel olarak kanıtlandı. Son dönemde daha fazla uzman, ‘sosyal bağlantıların sağlıklı bir yaşam için en önemli gereklilik olduğunu söylüyor. Yakın zamandaki bir başka araştırma da ‘sosyalleşmeyi, bunama, felç ve depresyon riskini azaltan 6 kontrol edilebilir faktörden biri olarak tanımladı.
80 yıllık araştırma, uzun ve sağlıklı yaşamın ‘sosyal ilişkiler’ olduğunu ortaya koydu.

Yetişkin yaşamı üzerine yapılan en uzun bilimsel araştırma (80 yıllık) olan ‘Harvard Yetişkin Gelişimi’ adlı çalışmanın yöneticisi psikiyatrist ve araştırmacı Dr. Robert Waldinger, belirleyici faktörün ‘diğer insanlara ne kadar bağlı olduğumuz’ ve ‘bu bağlantının sıcaklığı’ olduğunu söylüyor.

Waldinger, bulgular karşısında şaşkına döndüklerini söyledi: “İlişkilerimiz bedenlerimize nasıl girebilir ve fizyolojimizi nasıl değiştirebilir?’ diye düşündük. En iyi hipotez, bunun stresle ilgili olduğu. Aslında ilişkiler iyi olduklarında stres gidericidir. Diğer insanlarla bağlantısı olmayan insanlar, iyi ilişkileri olan insanların sahip olduğu stres düzenleme mekanizmalarına sahip değiller.”

Yani dertleşebileceğiniz birinin olması uzun ve sağlıklı yaşamda büyük bir rol oynuyor. Ancak işin sırrı ilişkilere sahip olmak değil tıpkı ‘bir çiçeğe bakar gibi’ bu ilişkilere emek vermek.

Araştırma sonuçlarına ilişkin Waldinger de bundan bahsetti: “İlişkilerde en iyi olan kişiler, insanlarla temas halinde kalmaya aktif olarak katılan, ilişkilerini gerçekten besleyen kişilerdi. Çoğumuz ilişkilerimizi hafife alıyoruz.”

Araştırmacı şunu da ekledi: “İletişimi sürdürme ve ilişkileri geliştirme İlişkilerin önemi bilimsel olarak kanıtlandı.

Son dönemde daha fazla uzman, ‘sosyal bağlantıların sağlıklı bir yaşam için en önemli gereklilik olduğunu söylüyor.

Yakın zamandaki bir başka araştırma da ‘sosyalleşmeyi, bunama, felç ve depresyon riskini azaltan 6 kontrol edilebilir faktörden biri olarak tanımladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.