whatsapp

Karaviran'lı 1830 yıllarında yaşamış bir halk ozanı: Bendi

İZ BIRAKANLAR (SG) - Seydişehir Gündem | 29.09.2022 - 11:49, Güncelleme: 29.09.2022 - 11:49
 

Karaviran'lı 1830 yıllarında yaşamış bir halk ozanı: Bendi

İbrahim Aczî Kendi’nin Türk Şairleri ve Âşıkları’nda (1. Risale) verdiği bilgiye göre 1839’da Seydişehir’in Karaviran kasabasında doğmuştur. Tahsilini köyünde yapan Bendî, 25 yaşında aklını kaybetmiş ve diyar diyar gezmeye başlamıştır.
Araştırmacı yazar tarihçi; Mehmet Kiraz Karaman, Niğde, Kayseri, Sivas ve Konya’da istediği âşıklarla buluşarak karşılıklı şiirler söylemiştir. 1885 kuraklığında Konya’da vefat etmiştir. KAYNAKÇA Ergun, Sadettin Nüzhet, Mehmed Ferîd [Uğur] (1926). Konya Vilâyeti Halkiyyât ve Harsiyyâtı. Konya: yyy. Kendi, İbrahim Aczî (yty). Türk Şairleri ve Âşıkları (1. Risale). Yusuf Ağa Kütüphanesi D NO 10470/1. 19. Yeniterzi, Emine (2001). “Tanzimattan Cumhuriyetin İlk Yıllarına Kadar Konyalı Şair ve Yazarlar”. Türkiyat Araştırmaları Dergisi (Selçuk Üniversitesi). 10: 77-161. KOŞMA Aceb bir sevdâya giriftâr oldum Derdimi sen bilirsin Allah’ım meded Zerre yok karârım bî-karâr oldum Tâ semâya çıkdı gör âhım meded Aşk sevdâdır kârım düzmeye Gör yed-i beyzâmız oldu perîşân Şeş cihet âbâd ederiz hemân Şulesin sallanır o mâha meded Mecâz ile açıla bu derci cârî Olur ol mübârek hoş kafâdârı Ehl-i aşkın malûm olur esrârı Ya lâyık mı vasfın ey şâhım meded Vâfir çektikte aşkın cevrini ey Nasîbimiz burası da … Taştan taşa çaldı aşk Bendî’yi Ne çâre bu baht-ı siyâhım meded Kendi, İbrahim Aczî (yty). Türk Şairleri ve Âşıkları (1. Risale). Yusuf Ağa Kütüphanesi D NO 10470/1, 17
İbrahim Aczî Kendi’nin Türk Şairleri ve Âşıkları’nda (1. Risale) verdiği bilgiye göre 1839’da Seydişehir’in Karaviran kasabasında doğmuştur. Tahsilini köyünde yapan Bendî, 25 yaşında aklını kaybetmiş ve diyar diyar gezmeye başlamıştır.

Araştırmacı yazar tarihçi; Mehmet Kiraz

Karaman, Niğde, Kayseri, Sivas ve Konya’da istediği âşıklarla buluşarak karşılıklı şiirler söylemiştir. 1885 kuraklığında Konya’da vefat etmiştir.

KAYNAKÇA

Ergun, Sadettin Nüzhet, Mehmed Ferîd [Uğur] (1926). Konya Vilâyeti Halkiyyât ve Harsiyyâtı. Konya: yyy.

Kendi, İbrahim Aczî (yty). Türk Şairleri ve Âşıkları (1. Risale). Yusuf Ağa Kütüphanesi D NO 10470/1. 19.

Yeniterzi, Emine (2001). “Tanzimattan Cumhuriyetin İlk Yıllarına Kadar Konyalı Şair ve Yazarlar”. Türkiyat Araştırmaları Dergisi (Selçuk Üniversitesi). 10: 77-161.

KOŞMA

Aceb bir sevdâya giriftâr oldum

Derdimi sen bilirsin Allah’ım meded

Zerre yok karârım bî-karâr oldum

Tâ semâya çıkdı gör âhım meded

Aşk sevdâdır kârım düzmeye

Gör yed-i beyzâmız oldu perîşân

Şeş cihet âbâd ederiz hemân

Şulesin sallanır o mâha meded

Mecâz ile açıla bu derci cârî

Olur ol mübârek hoş kafâdârı

Ehl-i aşkın malûm olur esrârı

Ya lâyık mı vasfın ey şâhım meded

Vâfir çektikte aşkın cevrini ey

Nasîbimiz burası da …

Taştan taşa çaldı aşk Bendî’yi

Ne çâre bu baht-ı siyâhım meded

Kendi, İbrahim Aczî (yty). Türk Şairleri ve Âşıkları (1. Risale). Yusuf Ağa Kütüphanesi D NO 10470/1, 17

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.