whatsapp

Ayva yemek

SAĞLIK (SG) - Seydişehir Gündem | 09.01.2023 - 12:08, Güncelleme: 09.01.2023 - 12:08
 

Ayva yemek

Ayvanın üzerinde hakkı olanlar: "ayvayı yemek" diye bir deyim vardır.
Tarihçi yazar: Mehmet Kiraz Size bundan değil, gerçekten ayva zamanı ayva yemekten söz edeceğim. Tam mevsimi, iyi ayva da gerçekten iyi olur. Fotoğrafta kurtlu iki ayva fotoğrafı var. Ben de bilerek kurtların yediği ayvaları seçtim. Çünkü kurtcuklar zaten seçmiş bu ayvaları, iddia ediyorum kurtcukların seçtiği bu ayvalar en iyi en sağlıklı ayvalar. Kurtsuz düzgün ayvalar varken kurtlu ayvalar yenir mi diyorsanız, yanılıyorsunuz. Yine iddia ediyorum bu ayvaları yiyen kurtlar insanoglundan çok daha zeki ve akıllı. ilaçlı zehirli, sağlıkları için zararlı olabilecek ayvaları biliyorlar ve onları yemiyorlar; onları akılsızlara, akıllıyım deyen ahmaklara bırakıyorlar. Burada ikinci önemli ders, Fotoğraflara dikkat ederseniz kurtcuklar sadece ayvaların çekirdeklerini yemiş ve dış kısmına dokunmadan cekirdekleri bitirdikten sonra çıkıp gitmişler. Şimdi size soruyorum niye sadece çekirdekler, niye bizim yediğimiz kısımlara hiç dokunmuyorlar. İşte işin sırrı burada; sadece çekirdekleri yiyorlar çünkü çekirdeklerin besin değeri diğer kısımların toplam besin degerinden daha iyi. Çekirdekler varken besin değeri az olan dış kısımları yemek için niye uğraşsınlar ki? O kısımları da akılsızlara, akıllıyım deyen ahmaklara bırakıyorlar. Peki, biz gerçekten öylemiyiz, yani bu ayvaları yediğimiz için ahmakmıyız. Maalesef öyle bu kurtlara göre aklımız ve zekamiz daha düşük olmalı, henüz bu konuda bile doğruyu düşünemiyoruz. Besin değeri yüksek olan çekirdekleri atıp diğer kısımlarını yiyoruz. Bir ziraatcı arkadaşımın dediği gibi biraz daha akıllı ve zeki olabilsek (hiç olmazsa kurtçuklar kadar) çekirdekleri değerlendirir kalan kısmlarını başka canlılara bırakırdık. Bakın nedenini açıklayayım size: kurtçuklar ayva çekirdeklerini yiyebilmek için ayvaların olgunlaşma mevsimini takibediyor, ağaçlara tırmanıyor, ayvaları renklerinden kokularından tanıyıp olgunlaştıklarında meyvenin üzerine çıkıp önce bir tur atıyor olmalı. Kurtcugun sorunu yüzeyden en kestirme yoldan merkezde çekirdeklere inmek; bunu yapabilmek için ayvayı delecek güce sahibolmak bir yana ileri derecede geometri bilmesi gerekir. Fotoğrafa bakarsanız hiç bocalamadan yüzeyde bir noktadan en kestirme yolu izleyerek merkeze çekirdeklere iniyor. Yüzeyin eğriselligini hesaplıyor, merkeze en kısa mesafeyi veren yüzey noktasını bulup doğru yönde delmeye başlamak için çalışmaya başlıyor. Bu hesapları bizim eğitim sistemimizde ancak üniversite düzeyinde sadece matematik bölümlerinde ve bazı mühendislik bölümlerinde öğretiyorlar. Kurtçuklar hesaplarını doğru yaparlarsa ayvanin Merkezine ulaşıp çekirdekleri tek tek yiyip beslenip büyürler, bu çalışma günlerce sürebilir, günlerce içerde kalıp çekirdekleri bitirince merkeze indiği yoldan çıkıp çekirdeklerden aldığı sağlıklı besinle yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam ederler. Keşke biz de bu kurtçuklar kadar akıllı ve zeki olabilsek de kirlettigimiz bu dünyada onlar kadar sağlıklı yaşamayı öğrenebilsek...
Ayvanın üzerinde hakkı olanlar: "ayvayı yemek" diye bir deyim vardır.

Tarihçi yazar: Mehmet Kiraz

Size bundan değil, gerçekten ayva zamanı ayva yemekten söz edeceğim. Tam mevsimi, iyi ayva da gerçekten iyi olur. Fotoğrafta kurtlu iki ayva fotoğrafı var. Ben de bilerek kurtların yediği ayvaları seçtim. Çünkü kurtcuklar zaten seçmiş bu ayvaları, iddia ediyorum kurtcukların seçtiği bu ayvalar en iyi en sağlıklı ayvalar. Kurtsuz düzgün ayvalar varken kurtlu ayvalar yenir mi diyorsanız, yanılıyorsunuz.

Yine iddia ediyorum bu ayvaları yiyen kurtlar insanoglundan çok daha zeki ve akıllı. ilaçlı zehirli, sağlıkları için zararlı olabilecek ayvaları biliyorlar ve onları yemiyorlar; onları akılsızlara, akıllıyım deyen ahmaklara bırakıyorlar.

Burada ikinci önemli ders, Fotoğraflara dikkat ederseniz kurtcuklar sadece ayvaların çekirdeklerini yemiş ve dış kısmına dokunmadan cekirdekleri bitirdikten sonra çıkıp gitmişler. Şimdi size soruyorum niye sadece çekirdekler, niye bizim yediğimiz kısımlara hiç dokunmuyorlar. İşte işin sırrı burada; sadece çekirdekleri yiyorlar çünkü çekirdeklerin besin değeri diğer kısımların toplam besin degerinden daha iyi. Çekirdekler varken besin değeri az olan dış kısımları yemek için niye uğraşsınlar ki? O kısımları da akılsızlara, akıllıyım deyen ahmaklara bırakıyorlar. Peki, biz gerçekten öylemiyiz, yani bu ayvaları yediğimiz için ahmakmıyız. Maalesef öyle bu kurtlara göre aklımız ve zekamiz daha düşük olmalı, henüz bu konuda bile doğruyu düşünemiyoruz. Besin değeri yüksek olan çekirdekleri atıp diğer kısımlarını yiyoruz. Bir ziraatcı arkadaşımın dediği gibi biraz daha akıllı ve zeki olabilsek (hiç olmazsa kurtçuklar kadar) çekirdekleri değerlendirir kalan kısmlarını başka canlılara bırakırdık. Bakın nedenini açıklayayım size: kurtçuklar ayva çekirdeklerini yiyebilmek için ayvaların olgunlaşma mevsimini takibediyor, ağaçlara tırmanıyor, ayvaları renklerinden kokularından tanıyıp olgunlaştıklarında meyvenin üzerine çıkıp önce bir tur atıyor olmalı. Kurtcugun sorunu yüzeyden en kestirme yoldan merkezde çekirdeklere inmek; bunu yapabilmek için ayvayı delecek güce sahibolmak bir yana ileri derecede geometri bilmesi gerekir. Fotoğrafa bakarsanız hiç bocalamadan yüzeyde bir noktadan en kestirme yolu izleyerek merkeze çekirdeklere iniyor. Yüzeyin eğriselligini hesaplıyor, merkeze en kısa mesafeyi veren yüzey noktasını bulup doğru yönde delmeye başlamak için çalışmaya başlıyor. Bu hesapları bizim eğitim sistemimizde ancak üniversite düzeyinde sadece matematik bölümlerinde ve bazı mühendislik bölümlerinde öğretiyorlar. Kurtçuklar hesaplarını doğru yaparlarsa ayvanin Merkezine ulaşıp çekirdekleri tek tek yiyip beslenip büyürler, bu çalışma günlerce sürebilir, günlerce içerde kalıp çekirdekleri bitirince merkeze indiği yoldan çıkıp çekirdeklerden aldığı sağlıklı besinle yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam ederler.

Keşke biz de bu kurtçuklar kadar akıllı ve zeki olabilsek de kirlettigimiz bu dünyada onlar kadar sağlıklı yaşamayı öğrenebilsek...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.