whatsapp
Mehmet Kiraz
Köşe Yazarı
Mehmet Kiraz
 

Sizce özgür irademiz var mı?

Özgür irade beyin kimyasının bir hayaleti mi, yoksa gerçekten hayatımızın kontrolü bizde mi? Binlerce yıldır büyük beyinler tarafından tartışılan bir soru. Özgür irade, bilimsel yöntemi kullanarak kanıtlamanın veya çürütmenin hiçbir aracına sahip olmadığımız için, bugün hararetle tartışılan bir felsefi soru olmaya devam ediyor. Tüm eylemlerimiz neden sel olarak önceden belirlenmiş midir ve bu nedenle özgür değil midir, yoksa biz aslında kararlarımızdan sorumlu özgür aktörler miyiz? Sam Harris gibi modern düşünürler, özgür iradenin toplum olarak kendimize söylediğimiz bir yalan olduğunu ve çevresel baskılarla açıklanabilecek eylemler için bir bireyin aşırı suçlanması gibi tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini ileri sürerek bilimsel determinizm görüşünü benimserler. . Bu arada filozof Daniel Dennett, bir bağdaştırıcı olarak, özgür iradenin deterministik bir gerçeklik içinde bile duruma bağlı olarak değişen derecelerde var olabileceğini öne sürebilir. Belki de mutlak olarak düşünmek, özgür irade konusunda yararlı değildir. Özgürlük tam olmadığı için özgür iradenin var olmadığını iddia etmek, tam, mükemmel gerçeğe ulaşılamaz olduğu için gerçeğin var olmadığını söylemek gibidir. Tam özgürlük mümkün olmasa bile anlamlı bir serbestlik derecesi mevcut olabilir... 
Ekleme Tarihi: 24 Mart 2023 - Cuma

Sizce özgür irademiz var mı?

Özgür irade beyin kimyasının bir hayaleti mi, yoksa gerçekten hayatımızın kontrolü bizde mi? Binlerce yıldır büyük beyinler tarafından tartışılan bir soru.

Özgür irade, bilimsel yöntemi kullanarak kanıtlamanın veya çürütmenin hiçbir aracına sahip olmadığımız için, bugün hararetle tartışılan bir felsefi soru olmaya devam ediyor. Tüm eylemlerimiz neden sel olarak önceden belirlenmiş midir ve bu nedenle özgür değil midir, yoksa biz aslında kararlarımızdan sorumlu özgür aktörler miyiz? Sam Harris gibi modern düşünürler, özgür iradenin toplum olarak kendimize söylediğimiz bir yalan olduğunu ve çevresel baskılarla açıklanabilecek eylemler için bir bireyin aşırı suçlanması gibi tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini ileri sürerek bilimsel determinizm görüşünü benimserler. . Bu arada filozof Daniel Dennett, bir bağdaştırıcı olarak, özgür iradenin deterministik bir gerçeklik içinde bile duruma bağlı olarak değişen derecelerde var olabileceğini öne sürebilir. Belki de mutlak olarak düşünmek, özgür irade konusunda yararlı değildir. Özgürlük tam olmadığı için özgür iradenin var olmadığını iddia etmek, tam, mükemmel gerçeğe ulaşılamaz olduğu için gerçeğin var olmadığını söylemek gibidir. Tam özgürlük mümkün olmasa bile anlamlı bir serbestlik derecesi mevcut olabilir... 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.