whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Engel olma destek ol

Seydişehir ümit çocukları derneğinin organize ettiği İçişleri bakanlığı sivil toplumla ilişkiler genel müdürlüğü tarafından desteklenen "Engel Olma Destek Ol" etkinliği dernek ve özel rehabilitasyon kurumlarının katılımıyla güzel oldu. İzlediğim kadarıyla İş adamları ve sivil toplumdan fazla destek görmedi. Ümit çocukları dernek başkanı Münevver Yalçınkaya yaşadıkları sorunları ve toplumdan beklentilerinin neler olduğunu kendilerinden dinledik. Söylediklerinin topluma ulaşması için haberlerimize ve köşe yazıma taşıdım. Öncelikle Türkiye’de ve dünyada engelli bireylerin sayılarının ne kadar olduğuna bakalım. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Engellilik Raporu verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini engelliler oluşturuyor. Bu oran 1 milyardan fazla insana tekabül ediyor. Türkiye’de ise yaklaşık 8,5 – 9 milyon engelli vatandaş var. Bu sayılar da ülke nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturuyor. Engellilere yönelik düzenlemeleri içeren 5378 sayılı Engelliler Yasası 2005 yılında yürürlüğü girdiğinde çok umutlandıklarını, ancak aradan 14 yıl geçmiş olmasına rağmen engelli vatandaşlarımız beklentilerinin tam manasıyla karşılanmadığını çok az düzenlemenin yapıldığını söylüyorlar. Engelli olduklarından dolayı şikâyet etmiyorlar. Bu hallerinden dolayı hayata küsmüyor, daima şükrediyorlar. Bunun bir imtihan gereği olduğunun bilincindeler. Ancak toplumda engellilere yönelik yeteri kadar duyarlılığın oluşmadığını ve insanların genelinin empati yapamadıklarını belirtiyorlar. En büyük sorunun engelliye engel olma sorunu olduğuna dikkat çekiyorlar. Özellikle engelliler için cadde, sokak ve parklarda yapılan yol ve kaldırımlara araçların park edildiğinden çok şikâyetçiler. Oysa toplumun kendilerine engel değil destek olması gerektiğini belirtiyorlar. Hükümetin ya da yerel yönetimlerin engelliler ile ilgili bir proje ürettikleri zaman kendilerine danışılmaması konusundan da muzdaripler. Bu konuda çok haklılar. Zira engellilerle ilgili sorunları en iyi bilen, engelli bireylerdir. Toplum olarak bize düşen; dezavantajlı vatandaşlarımıza engel değil destek olmaktır, özellikle de yaşamlarını kolaylaştırmak için bilinçlenmek ve duyarlı olmaktır. Engelliler haftasının bilinç ve duyarlılığın oluşması ve bu konuyla ilgili farkındalığa dikkat çekilmesi açısından önemlidir. İnsanlarımızın engelliler konusunda bilinçlenmesi, engellilerimizin işini kolaylaştıracak, yaşama sevinçlerini artıracak ve hayata daha sıkı sarılmalarına vesile olacaktır. Bu da onları mutlu edecek ve sevindirecektir. Onların mutlu olması ve hayatlarını kimseye muhtaç olmadan kolayca sürdürebilmeleri için de toplumu oluşturan bireyler olarak hepimize görevler düştüğünün ve her fırsatta onlara destek vermemiz gerektiğinin farkında olmalıyız.
Ekleme Tarihi: 02 Ekim 2019 - Çarşamba

Engel olma destek ol

Seydişehir ümit çocukları derneğinin organize ettiği İçişleri bakanlığı sivil toplumla ilişkiler genel müdürlüğü tarafından desteklenen "Engel Olma Destek Ol" etkinliği dernek ve özel rehabilitasyon kurumlarının katılımıyla güzel oldu. İzlediğim kadarıyla İş adamları ve sivil toplumdan fazla destek görmedi.

Ümit çocukları dernek başkanı Münevver Yalçınkaya yaşadıkları sorunları ve toplumdan beklentilerinin neler olduğunu kendilerinden dinledik. Söylediklerinin topluma ulaşması için haberlerimize ve köşe yazıma taşıdım.

Öncelikle Türkiye’de ve dünyada engelli bireylerin sayılarının ne kadar olduğuna bakalım. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Engellilik Raporu verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini engelliler oluşturuyor. Bu oran 1 milyardan fazla insana tekabül ediyor. Türkiye’de ise yaklaşık 8,5 – 9 milyon engelli vatandaş var. Bu sayılar da ülke nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturuyor.

Engellilere yönelik düzenlemeleri içeren 5378 sayılı Engelliler Yasası 2005 yılında yürürlüğü girdiğinde çok umutlandıklarını, ancak aradan 14 yıl geçmiş olmasına rağmen engelli vatandaşlarımız beklentilerinin tam manasıyla karşılanmadığını çok az düzenlemenin yapıldığını söylüyorlar.

Engelli olduklarından dolayı şikâyet etmiyorlar. Bu hallerinden dolayı hayata küsmüyor, daima şükrediyorlar. Bunun bir imtihan gereği olduğunun bilincindeler. Ancak toplumda engellilere yönelik yeteri kadar duyarlılığın oluşmadığını ve insanların genelinin empati yapamadıklarını belirtiyorlar. En büyük sorunun engelliye engel olma sorunu olduğuna dikkat çekiyorlar. Özellikle engelliler için cadde, sokak ve parklarda yapılan yol ve kaldırımlara araçların park edildiğinden çok şikâyetçiler. Oysa toplumun kendilerine engel değil destek olması gerektiğini belirtiyorlar.

Hükümetin ya da yerel yönetimlerin engelliler ile ilgili bir proje ürettikleri zaman kendilerine danışılmaması konusundan da muzdaripler. Bu konuda çok haklılar. Zira engellilerle ilgili sorunları en iyi bilen, engelli bireylerdir.

Toplum olarak bize düşen; dezavantajlı vatandaşlarımıza engel değil destek olmaktır, özellikle de yaşamlarını kolaylaştırmak için bilinçlenmek ve duyarlı olmaktır. Engelliler haftasının bilinç ve duyarlılığın oluşması ve bu konuyla ilgili farkındalığa dikkat çekilmesi açısından önemlidir. İnsanlarımızın engelliler konusunda bilinçlenmesi, engellilerimizin işini kolaylaştıracak, yaşama sevinçlerini artıracak ve hayata daha sıkı sarılmalarına vesile olacaktır. Bu da onları mutlu edecek ve sevindirecektir. Onların mutlu olması ve hayatlarını kimseye muhtaç olmadan kolayca sürdürebilmeleri için de toplumu oluşturan bireyler olarak hepimize görevler düştüğünün ve her fırsatta onlara destek vermemiz gerektiğinin farkında olmalıyız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.