whatsapp

Nazlı Palaz, 67 yıldır örme sepet üretiyor

RÖPORTAJ (SG) - Seydişehir Gündem | 21.06.2022 - 01:47, Güncelleme: 21.06.2022 - 02:01
 

Nazlı Palaz, 67 yıldır örme sepet üretiyor

Konya’nın Seydişehir ilçesi Değirmenci mahallesinde yaşayan sepet ustası Nazlı Palaz (71) söğüt ve sorkun dallarından yaptığı sepetlerle unutulmaya yüz tutan ata mesleği geleneğini yaşatıyor.
Dedesinden, anne ve babasından öğrendiği bu mesleği sürdürmeye kararlı olduğunu söyleyen Nazlı Palaz, sepetçilik mesleğinin unutulmaması için çalışmaya devam edeceğini kaydetti. Röportaj ve görüntümüzü okuyup izlemek dileğimizle! (Görüntülü Haber..) Söyleşi; Enver Haykır.. Kendinizden bahseder misiniz? İsmim Nazlı Palaz. 1951 Seydişehir Değirmenci Mahallesi doğumluyum. Eşim 3 yıl önce vefat etti. Çocuklarım evlendi ben evde yalnız yaşıyorum. Sepet örme işini nasıl öğrendiniz? Baba, Ana mesleğini yapmaktan gurur duyuyorum. Bana küçük yaşlarda sepet yapmayı öğrettiler. Günümüzdeki teknolojiye rağmen elle sepet yapıyorum. Söğüt ve sorkun dallarını nereden buluyorsunuz? Sepetin hammaddesi söğüt ve sorkun dalıdır. Bahar aylarıyla birlikte dere ve ırmak kenarlarında yeşeren ağaç dallarını topluyoruz. Çok meşakkatli olmasına rağmen sepet örmeyi severek yapıyorum. Aç kalmayayım diye örüyorum. Kendi rızkımı kazanarak geçim sağlıyorum. Sepetlere talep var mı? Çocukluğumda da vardı. Şimdi de var. İsteğe bağlı olarak örüyorum. Müşteriler eve kadar gelip alıyorlar. Alanların çoğu da Pazar da satıyor. Başka illerden de gelip alanlar var. Siparişleri yetiştirmek için komşularımda yardımcı oluyor. Mahallede sepet sanatı ne durumda? Eskiden mahallemizde her evde sepet örülürdü. Şimdi ise 3-5 kişi kaldı. Bu ata sanatını yaşatmak için yeni yetmeler bilmiyor. Öğrenmiyorlar. Erkekler inşaat işlerinde demircilik, kadınlar ise tarlalarda çapaya gidiyorlar. Sepete heves yok. Bizlerin ana baba mesleği götürebildiğimiz yere kadar gideceğiz. Bir sepeti ne kadar zamanda yapıyorsun? Kaça satıyorsun? Sepetlerin küçük ve büyüklüklerine göre değişiyor. 1 saat ile yarım günlük zamanlarda elimizden çıkan sepetler oluyor. Ufaklar 20 liradan başlar köfünler 60 lie 300 lira arası. Kapaklılar 150 lira ebatına göre değişiyor. Buyursunlar gelsinler hem çayımı içsinler hem de nasıl sepet istediklerini söylesinler hemen öreriz. Ne tür sepetler yapıyorsunuz? Alanlar kim? Balkon sepeti, kirli çamaşır sepeti, sele, manav sepeti, piknik sepeti, çocuk sepeti, saman küfesi yapıyorum. Özellikle isteğe bağlı çalışıyoruz. Turistik için bile isteyenler var. Her kesim alıyor. Köylü, şehirli, her çeşit esnaf alıcısı çok. Özellikle kadınlardan tandır ekmeği ile sebze ve meyvelerin saklanması için bolca sipariş alıyorum. Yeter ki! Çalışalım, üretelim. Gençlere tavsiyeniz ne? Bu meslek asırlara uzanan kültürümüzdür. Bu geleneğimizi yaşatmak için mutlaka öğrensinler yapmasalar da içlerinde dursun. Bir gün gelir lazım olur. Benim kendi çocuklarım hiç heves etmedi. Şimdiki gençler bu işle ilgilenmiyor.
Konya’nın Seydişehir ilçesi Değirmenci mahallesinde yaşayan sepet ustası Nazlı Palaz (71) söğüt ve sorkun dallarından yaptığı sepetlerle unutulmaya yüz tutan ata mesleği geleneğini yaşatıyor.

Dedesinden, anne ve babasından öğrendiği bu mesleği sürdürmeye kararlı olduğunu söyleyen Nazlı Palaz, sepetçilik mesleğinin unutulmaması için çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Röportaj ve görüntümüzü okuyup izlemek dileğimizle!

(Görüntülü Haber..)

Söyleşi; Enver Haykır..

Kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Nazlı Palaz. 1951 Seydişehir Değirmenci Mahallesi doğumluyum. Eşim 3 yıl önce vefat etti. Çocuklarım evlendi ben evde yalnız yaşıyorum.

Sepet örme işini nasıl öğrendiniz?

Baba, Ana mesleğini yapmaktan gurur duyuyorum. Bana küçük yaşlarda sepet yapmayı öğrettiler. Günümüzdeki teknolojiye rağmen elle sepet yapıyorum.

Söğüt ve sorkun dallarını nereden buluyorsunuz?

Sepetin hammaddesi söğüt ve sorkun dalıdır. Bahar aylarıyla birlikte dere ve ırmak kenarlarında yeşeren ağaç dallarını topluyoruz. Çok meşakkatli olmasına rağmen sepet örmeyi severek yapıyorum. Aç kalmayayım diye örüyorum. Kendi rızkımı kazanarak geçim sağlıyorum.

Sepetlere talep var mı?

Çocukluğumda da vardı. Şimdi de var. İsteğe bağlı olarak örüyorum. Müşteriler eve kadar gelip alıyorlar. Alanların çoğu da Pazar da satıyor. Başka illerden de gelip alanlar var. Siparişleri yetiştirmek için komşularımda yardımcı oluyor.

Mahallede sepet sanatı ne durumda?

Eskiden mahallemizde her evde sepet örülürdü. Şimdi ise 3-5 kişi kaldı. Bu ata sanatını yaşatmak için yeni yetmeler bilmiyor. Öğrenmiyorlar. Erkekler inşaat işlerinde demircilik, kadınlar ise tarlalarda çapaya gidiyorlar. Sepete heves yok. Bizlerin ana baba mesleği götürebildiğimiz yere kadar gideceğiz.

Bir sepeti ne kadar zamanda yapıyorsun? Kaça satıyorsun?

Sepetlerin küçük ve büyüklüklerine göre değişiyor. 1 saat ile yarım günlük zamanlarda elimizden çıkan sepetler oluyor. Ufaklar 20 liradan başlar köfünler 60 lie 300 lira arası. Kapaklılar 150 lira ebatına göre değişiyor. Buyursunlar gelsinler hem çayımı içsinler hem de nasıl sepet istediklerini söylesinler hemen öreriz.

Ne tür sepetler yapıyorsunuz? Alanlar kim?

Balkon sepeti, kirli çamaşır sepeti, sele, manav sepeti, piknik sepeti, çocuk sepeti, saman küfesi yapıyorum. Özellikle isteğe bağlı çalışıyoruz. Turistik için bile isteyenler var. Her kesim alıyor. Köylü, şehirli, her çeşit esnaf alıcısı çok.

Özellikle kadınlardan tandır ekmeği ile sebze ve meyvelerin saklanması için bolca sipariş alıyorum. Yeter ki! Çalışalım, üretelim.

Gençlere tavsiyeniz ne?

Bu meslek asırlara uzanan kültürümüzdür. Bu geleneğimizi yaşatmak için mutlaka öğrensinler yapmasalar da içlerinde dursun. Bir gün gelir lazım olur.

Benim kendi çocuklarım hiç heves etmedi. Şimdiki gençler bu işle ilgilenmiyor.

Habere ifade bırak !
Haberle İlişkili Video
Video Galeride Aç
Video albümüne giderek videoya yorum yazabilir yada videoyu sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Dürdane haykir
(21.06.2022 11:55 - #332)
Nazlı palaz hanıma teşekkür ederiz unutulmaya yüz tutan bu el sanatını sürdürdüğü için bizlere bu sepetleri sunduğu için eline gönlüne saglık.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.