whatsapp

Hıdırellez

KÜLTÜR - SANAT 06.05.2021 - 14:04, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Hıdırellez

Bolluk ve bereketi selamlama günü
Hıdırellez, UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilerek Dünya Kültürel Mirasları kapsamına alınmıştır.  Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Hıdırellez'in temeli doğayı sevmekten geçer. Baharın gelmesiyle canlanan toprağı, bereketi, yaşama içgüdüsünü simgeler. Hıdırellez, Türkiye'de 5 Mayıs gecesi başlar ve 6 Mayıs'ta sona erer.
Bolluk ve bereketi selamlama günü

Hıdırellez, UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilerek Dünya Kültürel Mirasları kapsamına alınmıştır. 

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Hıdırellez'in temeli doğayı sevmekten geçer. Baharın gelmesiyle canlanan toprağı, bereketi, yaşama içgüdüsünü simgeler.

Hıdırellez, Türkiye'de 5 Mayıs gecesi başlar ve 6 Mayıs'ta sona erer.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.