whatsapp

Seydişehir’in tarihi zenginlikleri; Vasada Antik tiyatrosu:

TURİZM (SG) - Seydişehir Gündem | 09.01.2024 - 01:14, Güncelleme: 09.01.2024 - 01:17
 

Seydişehir’in tarihi zenginlikleri; Vasada Antik tiyatrosu:

Bir Tutkudur Seyahat. Bir gezgin turist daha ne ister ki! Tarihi güzelliklerimizden Arkeolojik eserleri mutlaka görün!
Vasada Antik Şehri, Seydişehir’in kuzeydoğusunda bulunan Kestel Dağı’nın eteğindeki vadide, Bostandere köyünün Aktepe mevkiinde yer almaktadır. Bu ünlü Roma şehri, Kavak ve Kızılca köyleri arasındaki Amblada şehrine, ayrıca Beyşehir Fasıllar köyündeki Mistya’ya (Asartepe) ana yol ile bağlanmıştır. 1969 yılında Bostandere Köyüne su getirmek üzere Aktepe’de suyolu açılırken bir tiyatro kalıntısının varlığı anlaşılmış, yapılan kazılarda Roma devrine ait bir amfitiyatro kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Vasada şehrinin harabelerine ait kitabe ve mimari parçalara Bostandere köyündeki evlerin duvarlarında halen rastlanır. 1952 yılında Bostandere köyünden Konya Arkeoloji Müzesi’ne bir Zeus kabartması, 1957 yılında da bir yüzünde bir kadın öteki yüzünde bereket boynuzu kabartması bulunan kalker bir Sunak getirilmiştir. Yine Bostandere buluntuları arasında Vasada’da basılmış bir Augustus parası mevcuttur. Helenistik bir şehir olan Vasada (Büyük İskender dönemi) Antik Kenti’nde 1970’te müze müdürlüğü tarafından, Arkeolog Gürbüz Alp başkanlığında tiyatro ve nekropol alanında kazı çalışmaları başlatılmıştır. 1970 yılı eylül ayında yapılan kazılarda Roma Dönemi Amphi Tiyatro’nun oturma alanları, orkestra ve sahne boşluğunun büyük bir kısmı açığa çıkarılmıştır. Nekropol alanında ise pişmiş topraktan yapılmış, Roma devrine ait ağız ve fitil deliği kırılmış bir kandil bulunmuştur. 2010 yılında tekrar başlamış olan kazı çalışmaları Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeologu Kazım Merter başkanlığında 8 kişilik bir ekip tarafından yürütülmüş ve bu çalışmalarda tiyatronun oturma sıraları, orkestra ve sahne kısmı bütünüyle ortaya çıkarılmıştır. Çıkış merdivenlerinin basamaklarının alt kısmı aslanpençesi şeklinde yapılarak tiyatroya ayrı bir estetik güzellik sağlanmıştır. Oturma sıraları gri andezit taşından yapılmış olup bu taşların getirildiği taş ocağı tiyatronun güneydoğusunda ve kale mevkiinde yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunmaktadır. Buradaki kazı çalışmalarında pişmiş topraktan yapılmış emzikli kaplar, gri hamurlu pişmiş toprak çanaklar, kırık camdan yapılmış koku şişeleri, erkek büstü kabartmalı taş eserler, üzüm salkımı kabartmalı seramik parçaları, kemik iğneler, çocuk kabartmalı pişmiş topraktan aplik parçaları bulunmuştur. M.S. II. yüzyılda en parlak dönemini yaşayan Vasada Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkan malzemeler, mimarî parçalar, kitabeler ve yapılar dikkate alındığında Vasada’nın 3 bin kişilik amfi tiyatrosu ile çok önemli bir yerleşim olduğu anlaşılmaktadır. Seydişehir’in Tarihi Hazinesi: Vasata antik kent tiyatrosuna gerekli yatırım yapılırsa tarihi ve kültürel değerini ortaya koyacak ve bölgeye ziyaretçi çekecektir. Önemini keşfetmelerine ve bölge ekonomisine katkıda bulunmalarına olanak sağlayacaktır. Gelecek nesillere aktarılması ve değerinin korunması için gerekli adımların atılması büyük bir önem taşımaktadır. Yine yaz gelse de bu güzel yerlere gitsek! Güzelliklerimizi yazmaya devam edeceğiz;
Bir Tutkudur Seyahat. Bir gezgin turist daha ne ister ki! Tarihi güzelliklerimizden Arkeolojik eserleri mutlaka görün!

Vasada Antik Şehri, Seydişehir’in kuzeydoğusunda bulunan Kestel Dağı’nın eteğindeki vadide, Bostandere köyünün Aktepe mevkiinde yer almaktadır.

Bu ünlü Roma şehri, Kavak ve Kızılca köyleri arasındaki Amblada şehrine, ayrıca Beyşehir Fasıllar köyündeki Mistya’ya (Asartepe) ana yol ile bağlanmıştır.

1969 yılında Bostandere Köyüne su getirmek üzere Aktepe’de suyolu açılırken bir tiyatro kalıntısının varlığı anlaşılmış, yapılan kazılarda Roma devrine ait bir amfitiyatro kalıntıları ortaya çıkarılmıştır.

Vasada şehrinin harabelerine ait kitabe ve mimari parçalara Bostandere köyündeki evlerin duvarlarında halen rastlanır. 1952 yılında Bostandere köyünden Konya Arkeoloji Müzesi’ne bir Zeus kabartması, 1957 yılında da bir yüzünde bir kadın öteki yüzünde bereket boynuzu kabartması bulunan kalker bir Sunak getirilmiştir. Yine Bostandere buluntuları arasında Vasada’da basılmış bir Augustus parası mevcuttur.

Helenistik bir şehir olan Vasada (Büyük İskender dönemi) Antik Kenti’nde 1970’te müze müdürlüğü tarafından, Arkeolog Gürbüz Alp başkanlığında tiyatro ve nekropol alanında kazı çalışmaları başlatılmıştır. 1970 yılı eylül ayında yapılan kazılarda Roma Dönemi Amphi Tiyatro’nun oturma alanları, orkestra ve sahne boşluğunun büyük bir kısmı açığa çıkarılmıştır. Nekropol alanında ise pişmiş topraktan yapılmış, Roma devrine ait ağız ve fitil deliği kırılmış bir kandil bulunmuştur.

2010 yılında tekrar başlamış olan kazı çalışmaları Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeologu Kazım Merter başkanlığında 8 kişilik bir ekip tarafından yürütülmüş ve bu çalışmalarda tiyatronun oturma sıraları, orkestra ve sahne kısmı bütünüyle ortaya çıkarılmıştır. Çıkış merdivenlerinin basamaklarının alt kısmı aslanpençesi şeklinde yapılarak tiyatroya ayrı bir estetik güzellik sağlanmıştır. Oturma sıraları gri andezit taşından yapılmış olup bu taşların getirildiği taş ocağı tiyatronun güneydoğusunda ve kale mevkiinde yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunmaktadır. Buradaki kazı çalışmalarında pişmiş topraktan yapılmış emzikli kaplar, gri hamurlu pişmiş toprak çanaklar, kırık camdan yapılmış koku şişeleri, erkek büstü kabartmalı taş eserler, üzüm salkımı kabartmalı seramik parçaları, kemik iğneler, çocuk kabartmalı pişmiş topraktan aplik parçaları bulunmuştur.

M.S. II. yüzyılda en parlak dönemini yaşayan Vasada Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkan malzemeler, mimarî parçalar, kitabeler ve yapılar dikkate alındığında Vasada’nın 3 bin kişilik amfi tiyatrosu ile çok önemli bir yerleşim olduğu anlaşılmaktadır.

Seydişehir’in Tarihi Hazinesi: Vasata antik kent tiyatrosuna gerekli yatırım yapılırsa tarihi ve kültürel değerini ortaya koyacak ve bölgeye ziyaretçi çekecektir. Önemini keşfetmelerine ve bölge ekonomisine katkıda bulunmalarına olanak sağlayacaktır. Gelecek nesillere aktarılması ve değerinin korunması için gerekli adımların atılması büyük bir önem taşımaktadır.

Yine yaz gelse de bu güzel yerlere gitsek!

Güzelliklerimizi yazmaya devam edeceğiz;

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.