whatsapp

Nostalji olan anılardan; Kore savaşı

NOSTALJİ (SG) - Seydişehir Gündem | 26.11.2021 - 11:52, Güncelleme: 26.11.2021 - 12:04
 

Nostalji olan anılardan; Kore savaşı

Akçalarla Kore gazisi Mustafa Alpaslan anılarından…
26 Kasım 1950... Türk birlikleri Kore'de... 25 Temmuz 1950'de Bakanlar Kurulu Kore’ye 4500 kişilik bir askeri birlik göndermeye karar vermişti... Kore savaşında 741 Türk askeri şehit olmuştu. Seydişehir’de 11 kişi Kore’ye gitti. Bunlardan sadece 4 kişi hayatta bulunuyor. Seydişehir Akçalar beldesinde yaşayan 92 yaşındaki Kore gazisi Mustafa Alpaslan, savaş anılarını 2013 yılında Gündem portalımıza şöyle anlatmıştı. Alpaslan, "24 Eylül 1950'de İskenderun Limanı'ndan hareket ederek 30 gün süren bir yolculuktan sonra 2100 öncü asker olarak Pusan Limanı'na ulaştık. Taeg şehrine vardık.10 ay boyunca oradaki dağlarda göğüs göğüse savaştık. Halen oradan nasıl sağ döndüğümüze inanamıyorum" diye konuştu Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "2100 kişilik bir mangada ulaştırma çavuşu olarak yer alıyordum. Bir gün başka bir mevziiyi almaya gittik komutanımız Albay Nuri Pami gözümün önünde şehit oldu. O günü yaşadığım sürece unutamıyorum.10 ay boyunca savaştık. Halen sağ olarak kurtulduğumuza inanamıyorum. Allah'ıma şükürler olsun. Sağ olarak döndük. Türkiye'ye tekrar dönüşümüz ise 30 gün sürdü giderken 2100 kişi gittik dönüşümüzde kaç kişiyle geldiğimizi bilmiyorum geçen yıl Kore Cumhurbaşkanı bizlere mektup gönderip savaşın 62 yıl kutlamasına davet etti. ve Konya’dan 3 Türkiye’den toplam 25 kişi Kore’ye gittik bir hafta bizi misafir edip gezdirdiler savaştığımız yerler çok değişmiş bilemedim’’ dedi Kore'de Türkiye adına savaştıklarını belirten Mustafa Alpaslan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına oralarda savaştık. Savaştan döndüğümüzde devlet bize o günün parası 148 lira 50 krş verdi. 1974 yılında da devletimiz 3 ayda bir 2300 lira maaş veriyor 2 kız bir oğlum 9 tanede torunum var eşim Ümüş 1993 yılında vefat etti evden camiye giderim arada bir çiftçilik yaparım 1971 yılında aldığım traktörle bugün tarlaya gittim bir dönüm yer sürdüm geldim sıhatim yerinde çalışınca kendimi daha da iyi hissediyorum. Kore savaşının üzerinden 71 yıl geçti Kore’de savaşın birinci tanığı olmak benim için çok şey ifade ediyor Akçalar kasabamızda o yılların savaşan genci olarak hatıralarımla yaşıyorum’’ diye duygularını dile getirdi.
Akçalarla Kore gazisi Mustafa Alpaslan anılarından…

26 Kasım 1950... Türk birlikleri Kore'de...

25 Temmuz 1950'de Bakanlar Kurulu Kore’ye 4500 kişilik bir askeri birlik göndermeye karar vermişti...

Kore savaşında 741 Türk askeri şehit olmuştu. Seydişehir’de 11 kişi Kore’ye gitti. Bunlardan sadece 4 kişi hayatta bulunuyor.

Seydişehir Akçalar beldesinde yaşayan 92 yaşındaki Kore gazisi Mustafa Alpaslan, savaş anılarını 2013 yılında Gündem portalımıza şöyle anlatmıştı.

Alpaslan, "24 Eylül 1950'de İskenderun Limanı'ndan hareket ederek 30 gün süren bir yolculuktan sonra 2100 öncü asker olarak Pusan Limanı'na ulaştık. Taeg şehrine vardık.10 ay boyunca oradaki dağlarda göğüs göğüse savaştık. Halen oradan nasıl sağ döndüğümüze inanamıyorum" diye konuştu
Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2100 kişilik bir mangada ulaştırma çavuşu olarak yer alıyordum. Bir gün başka bir mevziiyi almaya gittik komutanımız Albay Nuri Pami gözümün önünde şehit oldu. O günü yaşadığım sürece unutamıyorum.10 ay boyunca savaştık. Halen sağ olarak kurtulduğumuza inanamıyorum. Allah'ıma şükürler olsun. Sağ olarak döndük. Türkiye'ye tekrar dönüşümüz ise 30 gün sürdü giderken 2100 kişi gittik dönüşümüzde kaç kişiyle geldiğimizi bilmiyorum geçen yıl Kore Cumhurbaşkanı bizlere mektup gönderip savaşın 62 yıl kutlamasına davet etti. ve Konya’dan 3 Türkiye’den toplam 25 kişi Kore’ye gittik bir hafta bizi misafir edip gezdirdiler savaştığımız yerler çok değişmiş bilemedim’’ dedi
Kore'de Türkiye adına savaştıklarını belirten Mustafa Alpaslan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına oralarda savaştık. Savaştan döndüğümüzde devlet bize o günün parası 148 lira 50 krş verdi. 1974 yılında da devletimiz 3 ayda bir 2300 lira maaş veriyor 2 kız bir oğlum 9 tanede torunum var eşim Ümüş 1993 yılında vefat etti evden camiye giderim arada bir çiftçilik yaparım 1971 yılında aldığım traktörle bugün tarlaya gittim bir dönüm yer sürdüm geldim sıhatim yerinde çalışınca kendimi daha da iyi hissediyorum. Kore savaşının üzerinden 71 yıl geçti Kore’de savaşın birinci tanığı olmak benim için çok şey ifade ediyor Akçalar kasabamızda o yılların savaşan genci olarak hatıralarımla yaşıyorum’’ diye duygularını dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.