whatsapp

İstanbul sinema müzesi

KÜLTÜR - SANAT (SG) - Seydişehir Gündem | 15.09.2023 - 18:05, Güncelleme: 15.09.2023 - 18:10
 

İstanbul sinema müzesi

Atlas sinemasının bulunduğu tarihi bina, 'İstanbul Sinema Müzesi' olarak ev sahipliği yapıyor.
Editör; Havva Dilek Yeşilçam filmlerinin nostalji dolu sahnelerini ziyaretçileri ile paylaşan müze de, bir fotoğrafın içine kendinizde dahil olup nostaljik duygular yasayabiliyorsunuz. Müze içerisindeki görevlilerin her konuda bilgilendirmesi/ yönlendirmesi de orada çalışanların bu müzeyi ne kadar çok sahiplendiklerini gösteriyor ayrıca. İstanbul Sinema Müzesi' içinde bulunduğu bina, Beyoğlu’nun yeniden yapılanma sürecinin ilk örneklerinden olup 19. yüzyıl sonuna özgü, Klasik üslubun yeniden hayat bulduğu Neoklasik etkiler taşıyor. Müzenin tavan süslemeleri o kadar muhteşem ki adeta içine hapsediyor sizi. Mermer şömineleri, alçı rölyefleriyle dönemin mimari üslubunu yetkin bir biçimde yansıtıyor. 1870 yılında dönemin ünlü iş insanı Agop Köçeyan tarafından kışlık saray olarak inşa edilen bina Köçeyan Konağı olarak anılıyormuş. 1918-1922 yılları arasında geçici olarak İngiliz işgal kuvvetleri tarafından mahkeme olarak ta kullanılan bina daha sonra PTT Genel Müdürlüğü’ne dönüştürülmüştür. Atlas Pasajı, 1932 yılında bir onarım geçirerek eğlence ve sanat merkezine dönüştürülen bina, 16 yıl sonra Beyoğlu’nun en büyük sinemalarından biri olan Atlas Sineması açılmış. Daha sonraki yıllarda çeşitli süreçlerden geçen bina, 1992 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor. 2019 yılında ise kapsamlı bir restorasyona giren tarihi bina, restorasyon sırasında ortaya çıkan sinema müzesi fikri neticesinde 'İstanbul Sinema Müzesi' olarak hizmete açılmıştır. Müze üç kattan oluşuyor. İlk iki katı müze olarak faaliyet gösterirken, üçüncü katta geçici sergiler yer alıyor. Ekranlarda izlediğimiz değerli oyuncuların balmumu figürleri, önemli yönetmenlerin hatıralarıyla dolu şahsi eşyaları ve pek çok film afişi, müzenin en ilgi çeken unsurlarından. İstanbul Sinema Müzesi, dünyada bir sinema müzesinde ilk kez kullanılmakta olan dijital hafıza havuzu uygulamasıyla, binlerce film ile oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve sinema emekçisinden oluşan on binlerce kişiyi içeren olağanüstü bir bilgi havuzunu ziyaretçilerin hizmetine sunuyor. İstanbul'a yolunuz düşerse mutlaka gidip görmenizi tavsiye ederim.
Atlas sinemasının bulunduğu tarihi bina, 'İstanbul Sinema Müzesi' olarak ev sahipliği yapıyor.

Editör; Havva Dilek

Yeşilçam filmlerinin nostalji dolu sahnelerini ziyaretçileri ile paylaşan müze de, bir fotoğrafın içine kendinizde dahil olup nostaljik duygular yasayabiliyorsunuz.

Müze içerisindeki görevlilerin her konuda bilgilendirmesi/ yönlendirmesi de orada çalışanların bu müzeyi ne kadar çok sahiplendiklerini gösteriyor ayrıca.

İstanbul Sinema Müzesi' içinde bulunduğu bina, Beyoğlu’nun yeniden yapılanma sürecinin ilk örneklerinden olup 19. yüzyıl sonuna özgü, Klasik üslubun yeniden hayat bulduğu Neoklasik etkiler taşıyor. Müzenin tavan süslemeleri o kadar muhteşem ki adeta içine hapsediyor sizi. Mermer şömineleri, alçı rölyefleriyle dönemin mimari üslubunu yetkin bir biçimde yansıtıyor.

1870 yılında dönemin ünlü iş insanı Agop Köçeyan tarafından kışlık saray olarak inşa edilen bina Köçeyan Konağı olarak anılıyormuş.

1918-1922 yılları arasında geçici olarak İngiliz işgal kuvvetleri tarafından mahkeme olarak ta kullanılan bina daha sonra PTT Genel Müdürlüğü’ne dönüştürülmüştür.

Atlas Pasajı, 1932 yılında bir onarım geçirerek eğlence ve sanat merkezine dönüştürülen bina, 16 yıl sonra Beyoğlu’nun en büyük sinemalarından biri olan Atlas Sineması açılmış.

Daha sonraki yıllarda çeşitli süreçlerden geçen bina, 1992 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor.

2019 yılında ise kapsamlı bir restorasyona giren tarihi bina, restorasyon sırasında ortaya çıkan sinema müzesi fikri neticesinde 'İstanbul Sinema Müzesi' olarak hizmete açılmıştır.

Müze üç kattan oluşuyor. İlk iki katı müze olarak faaliyet gösterirken, üçüncü katta geçici sergiler yer alıyor.

Ekranlarda izlediğimiz değerli oyuncuların balmumu figürleri, önemli yönetmenlerin hatıralarıyla dolu şahsi eşyaları ve pek çok film afişi, müzenin en ilgi çeken unsurlarından. İstanbul Sinema Müzesi, dünyada bir sinema müzesinde ilk kez kullanılmakta olan dijital hafıza havuzu uygulamasıyla, binlerce film ile oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve sinema emekçisinden oluşan on binlerce kişiyi içeren olağanüstü bir bilgi havuzunu ziyaretçilerin hizmetine sunuyor.

İstanbul'a yolunuz düşerse mutlaka gidip görmenizi tavsiye ederim.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.