whatsapp

Suğla artık yapay bir göl

ANALİZ 28.11.2019 - 01:29, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Suğla artık yapay bir göl

Gölün çevresine yapılan set doğayı katletti.
Bir zamanların doğa harikası Suğla gölü, 1996 yılında dönemin hükümeti talimatıyla DSİ tarafından yapılan çalışmalar neticesinde yapay bir göle döndü. Gölün çevresine yapılan set nedeniyle dağdan akan çay ve ırmakların ulaşamaması gölü daha da katletti. Başta yağ ve sazan balığı olmak üzere onlarca çeşit bitki ve balık türleri yok olurken, göçmen kuşları da buraya uğramaz oldu. O günlerde Şafak Gözpınar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ortak bir deklarasyon açıklayarak Suğlanın bu çalışmalarla doğal güzelliğini yitirdiğini vurgulamışlardı. Suğla gölü ufaltılarak baraj sulama göleti haline getirildi ve işletme hakkı da Çumra’ya verildi. Gölalanı 4000 hektarlık bir alanla sınırlandırılmış, geriye kalan 14 600 hektarlık zirai alan haline getirilmiştir. Çevre köylerin balık avcıları tarafından kurulan Suğla su ürünleri kooperatifi, gölü kiralamış yalnızca balık avlanması konusunda yetkilendirilmiş DSİ’ce üyelere kiralanmıştır. Gölün İşletim hakkı ise Çumra sulama birliğine aittir bu nedenle gölün kontrolü tam manasıyla yapılamamaktadır Gölü milli park statüsü kazandırarak koruma ve işletme hakkı tekrar Seydişehir’e kazandırılmalıdır.
Gölün çevresine yapılan set doğayı katletti.

Bir zamanların doğa harikası Suğla gölü, 1996 yılında dönemin hükümeti talimatıyla DSİ tarafından yapılan çalışmalar neticesinde yapay bir göle döndü.

Gölün çevresine yapılan set nedeniyle dağdan akan çay ve ırmakların ulaşamaması gölü daha da katletti.

Başta yağ ve sazan balığı olmak üzere onlarca çeşit bitki ve balık türleri yok olurken, göçmen kuşları da buraya uğramaz oldu.

O günlerde Şafak Gözpınar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ortak bir deklarasyon açıklayarak Suğlanın bu çalışmalarla doğal güzelliğini yitirdiğini vurgulamışlardı.

Suğla gölü ufaltılarak baraj sulama göleti haline getirildi ve işletme hakkı da Çumra’ya verildi. Gölalanı 4000 hektarlık bir alanla sınırlandırılmış, geriye kalan 14 600 hektarlık zirai alan haline getirilmiştir.

Çevre köylerin balık avcıları tarafından kurulan Suğla su ürünleri kooperatifi, gölü kiralamış yalnızca balık avlanması konusunda yetkilendirilmiş DSİ’ce üyelere kiralanmıştır.

Gölün İşletim hakkı ise Çumra sulama birliğine aittir bu nedenle gölün kontrolü tam manasıyla yapılamamaktadır Gölü milli park statüsü kazandırarak koruma ve işletme hakkı tekrar Seydişehir’e kazandırılmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.