whatsapp

Seydişehir’in tarihi kalıntıları

KÜLTÜR - SANAT 22.09.2019 - 13:03, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir’in tarihi kalıntıları

Seydişehir tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok sayıda tarihi köprü, han, çeşme, kuyu roma dönemi eserleri bulunuyor. Bugün birçokları kaybolup bir kısımları da işlevlerini yitirseler de mimarileriyle tarihi önemlerini koruyor. Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı dönemlere ait bu yapılar, üzerinden geçen ya da orada konaklayanların hatıralarını da yaşatmaları açısından tarihin tanıkları olarak da görülüyor. Köprüler tarih boyunca su ya da vadi gibi engellerle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayarak ticaretin gelişmesi veya kültürlerin yayılmasında önemli rol oynadı. Her ne kadar han yıkılıp eski tarihi cumbalı evler kalmadıysa da bir dönem ilçe halkının konukseverliğini ve sosyal yaşamını simgeliyordu. İnce mahallesinde Çarşamba kanalı üzerinde 6 gözlü taş köprü yüzyıldan beri varlığını sürdürüyor. Roma Dönemi'ne ait vasata antik kenti ve tiyatro, Çavuş mahallesinde Roma mezarı, birçok mahallede çeşme, sarnıç, kuyular su kemerleri ayakta kalmaya devam ediyor.

Seydişehir tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok sayıda tarihi köprü, han, çeşme, kuyu roma dönemi eserleri bulunuyor.

Bugün birçokları kaybolup bir kısımları da işlevlerini yitirseler de mimarileriyle tarihi önemlerini koruyor.

Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı dönemlere ait bu yapılar, üzerinden geçen ya da orada konaklayanların hatıralarını da yaşatmaları açısından tarihin tanıkları olarak da görülüyor.

Köprüler tarih boyunca su ya da vadi gibi engellerle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayarak ticaretin gelişmesi veya kültürlerin yayılmasında önemli rol oynadı. Her ne kadar han yıkılıp eski tarihi cumbalı evler kalmadıysa da bir dönem ilçe halkının konukseverliğini ve sosyal yaşamını simgeliyordu.

İnce mahallesinde Çarşamba kanalı üzerinde 6 gözlü taş köprü yüzyıldan beri varlığını sürdürüyor. Roma Dönemi'ne ait vasata antik kenti ve tiyatro, Çavuş mahallesinde Roma mezarı, birçok mahallede çeşme, sarnıç, kuyular su kemerleri ayakta kalmaya devam ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.