whatsapp

Seydişehir Ilıcası ve termal su kaynakları

TURİZM 12.12.2018 - 19:13, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir Ilıcası ve termal su kaynakları

Ilıca çocukluğumun en güzel yıllarını geçirdiğim yer. Eski tadı ve güzelliği kalmamış olsa da havası hâlâ temiz. Dünya sakinlik yarışması yapılsa kesin dereceye girer. Bu kadar güzelliğe sahip olmasına rağmen maalesef ilçeye sanayinin kurulmasıyla birlikte bozulup özelliği kaybolmaya yüz tutmuş. Bazen belediye başkanları bazen de buralardaki mülk sahibi vatandaşların tahripleriyle büyük yıkımlar olmuştur. Fotoğraf makinemle dolaşırken gördüklerimin hüznünü içimden söküp atamadım. Buraları bu hale getirenlere de kızmak zorunda kalıyordum. Dikkatimi çeken bir şey vardı. Doğal çayır çimenlerin renginden, toprağın kokusundan, ağaçların duruşundan bir şey kalmamıştı. Buraları böyle görmenin üzüntüsünden elim bir türlü makinenin deklanşörüne basmak içimden gelmiyordu. Sanki bir tür gizli tepki protestosu gibiydi. Çocukluğumdaki eski o güzelliklere sanki giderek yabancılaşmıştım. Eskiden bu güzellikler içerisinde çok kitap okumuştum. Gür ağaçlarından çağlasını şeker leblebisini yiyip kendi özgürlüğümün peşinde çok koşmuştum. Şimdi oranın harabeliğini kabul edemiyorum. Olumsuz görüntüleri yayınlayıp yazıya dökmenin arasında bocalamaya başladım. Ben yine de daha önceki çekimlerimden üzel görüntüleri yayınlamayı tercih ettim. Ilıca tepesi;                                                                                                                                 Ilıca İlçemizin 1,5 km. kuzeyinde ağaçlık ve bahçeler arasındadır. Mevkiinin denizden yüksekliği 1200 metredir. 10 kadar yerden 32,5 santigrat sıcaklıkta kaynayan jeotermal sıcak suyun çıktığı yer. Suyu boldur. Eskiden halk açık havuzlarda yıkanarak ve içerek bu sudan faydalanır. Temizlik maksadıyla olduğu kadar romatizma, çıban ve kaşıntılara karşıda kullanılırdı. Çok turist gelirdi. Su toplama havuzları o günlerden az da olsa hala mevcuttur. Bu sıcak su kaynakları üzerine kurulmuş iki kapalı havuz erkek ve kadınlar için hala kapısı kilitli vaziyette bulunuyor. Kaynak çevresi yaz ayında çay bahçesi olarak kullanılmaktadır. Ilıca tepesi içerisinde onlarca çeşitten oluşan badem, leblebi, çam ağaçları bulunmaktadır. Turizm için tesisleri yetersiz ve ulaşım ve park için alanları dardır.

Ilıca çocukluğumun en güzel yıllarını geçirdiğim yer. Eski tadı ve güzelliği kalmamış olsa da havası hâlâ temiz.

Dünya sakinlik yarışması yapılsa kesin dereceye girer. Bu kadar güzelliğe sahip olmasına rağmen maalesef ilçeye sanayinin kurulmasıyla birlikte bozulup özelliği kaybolmaya yüz tutmuş.

Bazen belediye başkanları bazen de buralardaki mülk sahibi vatandaşların tahripleriyle büyük yıkımlar olmuştur. Fotoğraf makinemle dolaşırken gördüklerimin hüznünü içimden söküp atamadım. Buraları bu hale getirenlere de kızmak zorunda kalıyordum.

Dikkatimi çeken bir şey vardı. Doğal çayır çimenlerin renginden, toprağın kokusundan, ağaçların duruşundan bir şey kalmamıştı.

Buraları böyle görmenin üzüntüsünden elim bir türlü makinenin deklanşörüne basmak içimden gelmiyordu. Sanki bir tür gizli tepki protestosu gibiydi.

Çocukluğumdaki eski o güzelliklere sanki giderek yabancılaşmıştım.

Eskiden bu güzellikler içerisinde çok kitap okumuştum. Gür ağaçlarından çağlasını şeker leblebisini yiyip kendi özgürlüğümün peşinde çok koşmuştum. Şimdi oranın harabeliğini kabul edemiyorum.

Olumsuz görüntüleri yayınlayıp yazıya dökmenin arasında bocalamaya başladım. Ben yine de daha önceki çekimlerimden üzel görüntüleri yayınlamayı tercih ettim.

Ilıca tepesi;                                                                                                                                

Ilıca İlçemizin 1,5 km. kuzeyinde ağaçlık ve bahçeler arasındadır. Mevkiinin denizden yüksekliği 1200 metredir. 10 kadar yerden 32,5 santigrat sıcaklıkta kaynayan jeotermal sıcak suyun çıktığı yer. Suyu boldur.

Eskiden halk açık havuzlarda yıkanarak ve içerek bu sudan faydalanır. Temizlik maksadıyla olduğu kadar romatizma, çıban ve kaşıntılara karşıda kullanılırdı. Çok turist gelirdi.

Su toplama havuzları o günlerden az da olsa hala mevcuttur.

Bu sıcak su kaynakları üzerine kurulmuş iki kapalı havuz erkek ve kadınlar için hala kapısı kilitli vaziyette bulunuyor. Kaynak çevresi yaz ayında çay bahçesi olarak kullanılmaktadır.

Ilıca tepesi içerisinde onlarca çeşitten oluşan badem, leblebi, çam ağaçları bulunmaktadır.

Turizm için tesisleri yetersiz ve ulaşım ve park için alanları dardır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.