whatsapp

Sekili Yurtlar Nekropolü Turizm Levhasına Kavuştu

KÜLTÜR - SANAT 29.08.2019 - 11:44, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Sekili Yurtlar Nekropolü Turizm Levhasına Kavuştu

Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) mevkiinde 2011 yılında Konya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı yapılarak Nekropol Alanı içerisinde Roma mezarı ortaya çıkarılmış, yerleşkenin tahmini sınırları ise tel örgü ile çevrilerek, alan koruma altına alınmıştı. Tarihçi Ercan Arslan şunları ifade etti: “ Seydişehir çok önemli Antik Çağ yerleşimleriyle zengin bir açık hava müzesi konumunda. Biz de kentimizdeki tarihi mekânların turizme kazandırılması noktasında girişimlerde bulunmaya devam etmekteyiz. Çavuş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) Nekropolü için de Konya İl kültür Turizm Müdürlüğü’ne; Konya – Seydişehir Karayolu Çavuş Mahallesi yol ayrımına kahverengi Turizm Yönlendirme Levhası konulması hususundaki talebimizi 30.05.2019 tarihinde yazılı olarak ilettik. Bu süreçte yetkililerle yüz yüze görüşmelerimiz de oldu.  Talebimiz yerinde bulunarak onaylandı. Kahverengi Turizm Yönlendirme levhaları ise yakın zamanda dikildi. Şahsım ve kentimiz adına son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bu nedenle Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yetkililerine, Karayolları 3.Bölge Müdürlüğüne ve Beyşehir 36.Şube Şefliği Teknik elemanlarına teşekkürlerimi arz ediyorum. Tarihçi Arslan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) Nekropolü ile alakalı olarak; 2011 yılında 3 aylık bir kurtarma kazısı ile ortaya çıkarılan Geç Roma (İ.S. 3.4. yy.) Erken Bizans dönemine tarihlendirilen Antik Çağ Nekropolüne (mezarlık) beşik tonozlu bir kapıdan girilmektedir.  Kazı çalışmaları sırasında biz de alanı inceleme şansını elde etmiştik. 24x13 m ebatlarındaki ana kayaya oyulmuş mekânın içinde iki tam, iki yarım sütun, tamburlarıyla birlikte üst tavana dayanak oluştururken,  doğu batı doğrultusunda zemine açılmış derinlikleri 1-2,15 m. arasında değişen, farklı uzunluklarda 10 adet kanal mezar bulunmakta. Yan yüzeylere stilize olarak açılmış farklı  ölçülerde nişler (duvar içine oyulmuş küçük göz, hücre)  bulunmaktadır. Tüm bunlar Nekropolün Erken Bizans Döneminde tapı alanı, dini bir mekân olarak kullanıldığını göstermekte. Vasada Antik Kenti ve Sekili yurtlar Nekropolü ayrı ayrı projelendirilerek kentimizin, ilimizin ve ülkemizin aktif turizmine mutlak surette dâhil edilmesi gereken tarihi zenginliklerimizdendir. Gelecek nesillere koruyarak aktaracağımız bu zenginliklerimiz aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Dolayısıyla bu bilinçle meseleyi ele alma sorumluluğumuz bulunmaktadır” dedi.

Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) mevkiinde 2011 yılında Konya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı yapılarak Nekropol Alanı içerisinde Roma mezarı ortaya çıkarılmış, yerleşkenin tahmini sınırları ise tel örgü ile çevrilerek, alan koruma altına alınmıştı.

Tarihçi Ercan Arslan şunları ifade etti: “ Seydişehir çok önemli Antik Çağ yerleşimleriyle zengin bir açık hava müzesi konumunda. Biz de kentimizdeki tarihi mekânların turizme kazandırılması noktasında girişimlerde bulunmaya devam etmekteyiz. Çavuş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) Nekropolü için de Konya İl kültür Turizm Müdürlüğü’ne; Konya – Seydişehir Karayolu Çavuş Mahallesi yol ayrımına kahverengi Turizm Yönlendirme Levhası konulması hususundaki talebimizi 30.05.2019 tarihinde yazılı olarak ilettik. Bu süreçte yetkililerle yüz yüze görüşmelerimiz de oldu. 

Talebimiz yerinde bulunarak onaylandı. Kahverengi Turizm Yönlendirme levhaları ise yakın zamanda dikildi. Şahsım ve kentimiz adına son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bu nedenle Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yetkililerine, Karayolları 3.Bölge Müdürlüğüne ve Beyşehir 36.Şube Şefliği Teknik elemanlarına teşekkürlerimi arz ediyorum.

Tarihçi Arslan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) Nekropolü ile alakalı olarak; 2011 yılında 3 aylık bir kurtarma kazısı ile ortaya çıkarılan Geç Roma (İ.S. 3.4. yy.) Erken Bizans dönemine tarihlendirilen Antik Çağ Nekropolüne (mezarlık) beşik tonozlu bir kapıdan girilmektedir. 

Kazı çalışmaları sırasında biz de alanı inceleme şansını elde etmiştik. 24x13 m ebatlarındaki ana kayaya oyulmuş mekânın içinde iki tam, iki yarım sütun, tamburlarıyla birlikte üst tavana dayanak oluştururken,  doğu batı doğrultusunda zemine açılmış derinlikleri 1-2,15 m. arasında değişen, farklı uzunluklarda 10 adet kanal mezar bulunmakta. Yan yüzeylere stilize olarak açılmış farklı  ölçülerde nişler (duvar içine oyulmuş küçük göz, hücre)  bulunmaktadır. Tüm bunlar Nekropolün Erken Bizans Döneminde tapı alanı, dini bir mekân olarak kullanıldığını göstermekte. Vasada Antik Kenti ve Sekili yurtlar Nekropolü ayrı ayrı projelendirilerek kentimizin, ilimizin ve ülkemizin aktif turizmine mutlak surette dâhil edilmesi gereken tarihi zenginliklerimizdendir. Gelecek nesillere koruyarak aktaracağımız bu zenginliklerimiz aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Dolayısıyla bu bilinçle meseleyi ele alma sorumluluğumuz bulunmaktadır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.