whatsapp

İl olma mücadelesinin 25 ci yıl dönümü

SİVİL TOPLUM 12.01.2019 - 00:09, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

İl olma mücadelesinin 25 ci yıl dönümü

12 Ocak 1994 yılında Seydişehir halkının çoluk çocuk genç ihtiyar herkesin il olmak için verdiği mücadelenin 25. Yıl dönümü. Her şey o gün Konya Milletvekili Ali Günaydın’ın Beyşehir il olacak açıklamasıyla başlamıştı. 1994 yılı Ocak ayında başlayan mücadeleye işçi, köylü, esnaf, siyasetçi, sanayicisi iş adamları, öğrencisi ve bütün sivil toplum örgütleri ile tüm Seydişehir halkı tam destek vermişti. Seydişehir heyetinin komisyon başkanı Yılmaz Dönderici başkanlığında Bin 500 den fazla araç konvoyuyla başlayan Ankara hareketi, Beyşehir, Cihanbeyli, Kulu ilçelerinde güvenlik güçlerinin kurduğu barikatları aşarak Ankara kapısına dayanmıştı. O gün verilen büyük mücadele ruhu her dönem için küllerinden yeniden doğmasını sebep olmaktadır. O günkü mücadele, Seydişehir’e hayat vermişti. Halkın bir davaya inanıldığında nelerin başarılabileceğini tüm dünyaya ulusal televizyon ve gazetelerde anlatılmıştı. Ankara makasına helikopterle gelen dönemin Devlet Bakanı Necmettin Cevheri, ‘İlçenize dönün ben isteklerinizi Başkanımıza söylerim’’ demesine rağmen direnen 15 Bin civarında ilçe halkı kararından dönmemiş Başbakan Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ilçe halkı heyetinden dönemin Belediye Başkanı Mevlüt Kılınçoğlu, Komisyon Başkanı Yılmaz Dönderici ve katılan 8 kişilik heyetle görüşme yapmıştı. Seydişehir ilçesinin il olması durumunda gelecek olan ekonomik ve kültürel zenginliklerin anlatıldığı bir dosyada yer alan istek talepler kabul edilmiş. İl sözü plaka numarasıyla heyete Devletin en üst makamları tarafından bizzat söylemişti. O günlerde yapılan açıklamalarda verilen sözlerin tutulmaması halinde il olma mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirtilerek ilçe halkıyla birlikte il olma mücadelesinin çeşitli platformlarda sürdürüleceği kaydedilmişti. Seydişehir halkı 25 yıldır il olmak için bekliyor. Halkın en büyük talebi; ‘’Seydişehir İl Olsun, Mecliste Koltuğu Olsun, Hak Ettiği Hizmeti Alsın" istek ve talepleriyle siyasi parti genel başkanların gündemine her seçim döneminde taşınmaktadır.

12 Ocak 1994 yılında Seydişehir halkının çoluk çocuk genç ihtiyar herkesin il olmak için verdiği mücadelenin 25. Yıl dönümü.

Her şey o gün Konya Milletvekili Ali Günaydın’ın Beyşehir il olacak açıklamasıyla başlamıştı.

1994 yılı Ocak ayında başlayan mücadeleye işçi, köylü, esnaf, siyasetçi, sanayicisi iş adamları, öğrencisi ve bütün sivil toplum örgütleri ile tüm Seydişehir halkı tam destek vermişti.

Seydişehir heyetinin komisyon başkanı Yılmaz Dönderici başkanlığında Bin 500 den fazla araç konvoyuyla başlayan Ankara hareketi, Beyşehir, Cihanbeyli, Kulu ilçelerinde güvenlik güçlerinin kurduğu barikatları aşarak Ankara kapısına dayanmıştı.

O gün verilen büyük mücadele ruhu her dönem için küllerinden yeniden doğmasını sebep olmaktadır.

O günkü mücadele, Seydişehir’e hayat vermişti. Halkın bir davaya inanıldığında nelerin başarılabileceğini tüm dünyaya ulusal televizyon ve gazetelerde anlatılmıştı.

Ankara makasına helikopterle gelen dönemin Devlet Bakanı Necmettin Cevheri, ‘İlçenize dönün ben isteklerinizi Başkanımıza söylerim’’ demesine rağmen direnen 15 Bin civarında ilçe halkı kararından dönmemiş Başbakan Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ilçe halkı heyetinden dönemin Belediye Başkanı Mevlüt Kılınçoğlu, Komisyon Başkanı Yılmaz Dönderici ve katılan 8 kişilik heyetle görüşme yapmıştı.

Seydişehir ilçesinin il olması durumunda gelecek olan ekonomik ve kültürel zenginliklerin anlatıldığı bir dosyada yer alan istek talepler kabul edilmiş. İl sözü plaka numarasıyla heyete Devletin en üst makamları tarafından bizzat söylemişti.

O günlerde yapılan açıklamalarda verilen sözlerin tutulmaması halinde il olma mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirtilerek ilçe halkıyla birlikte il olma mücadelesinin çeşitli platformlarda sürdürüleceği kaydedilmişti.

Seydişehir halkı 25 yıldır il olmak için bekliyor. Halkın en büyük talebi; ‘’Seydişehir İl Olsun, Mecliste Koltuğu Olsun, Hak Ettiği Hizmeti Alsın" istek ve talepleriyle siyasi parti genel başkanların gündemine her seçim döneminde taşınmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.