whatsapp

Engelsiz bir yaşam dileğiyle

ANALİZ 03.12.2018 - 13:06, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Engelsiz bir yaşam dileğiyle

3 Aralık dünya engelliler günü. Bu insanlar ki hayatın her döneminde yaşam mücadelesi vermiş ve bu mücadele esnasında da hep tıkanmış, engellenmiş, itilmiş. Ateşin sadece düştüğü yeri yaktığını bu insanlarla bir aradayken görmek mümkün. O ya da bu nedenle engelli durumunda olan bizim insanımıza bu denli ilgisizliği insanlık ayıbı olarak görüyorum. Ananın annelik değerlerini anneler gününde, babanın değerlerini babalar gününde, kadının toplumsal yerini kadınlar gününde, bizleri bugünlere getirmek için gayret göstererek yaşlanan büyüklerimizi yaşlılar haftasında, çocukların ve gençlerin geleceğin kurucuları olduğunu çocuk ve gençlik bayramlarında ve engellilerin ihtiyaçlarını sadece engelliler gününde anımsamak ne acı ve vahim bir tablo. Hepimizin düşünmesi gerekir ki her an potansiyel bir engeli olabilme riski ile karşı karşıyayız. Her an bilemediğimiz bir hastalıkla, doktor hatasıyla, bir kazayla, vatanı, milleti korurken ya da balkonumuzda otururken dışarıdan bir magandanın kurşunuyla ya da yolda giderken bir arabanın çarpmasıyla engelli durumuna gelebiliriz. Özürlüler Kanun Tasarısı'na baktığımızda Türkiye'de Özürlüler Kanunu konusunda sağlıklı bir alt yapı olmadığını görüyoruz. Bu konuda engelliler sivil toplum örgütlerinin samimi faaliyetleri ile biraz ayakta durabilmekte. Birçok gönüllü sivil toplum kuruluşları  bu insanımıza kol kanat germe adına adeta çırpınıyor. Peki ya siz! Siz hiç ağzından salyalar akıtan, her kaşığında etrafa yemek saçan bir engelli ile bir öğününüzü geçirdiniz mi? Siz hiç boyunuzda birini sırtlayarak tuvalet ihtiyacını karşılayıp kilometrelerce uzaktaki okula taşıdınız mı? Siz hiç görmeyen birine kitap okudunuz mu? Siz hiç duymayan biriyle  bir günü paylaştınız mı? Siz hiç konuşmayan birinin karşısında saatlerce durup ne istediğini anlamaya çalıştınız mı? Siz hiç yürümeyen kolsuz kanatsız biri ile ilkbaharın yeşil çimenlerinde uçurtma uçurdunuz mu? Siz  hiç bütün bunları yıllarca yapan ana ve babanın dramını dinlediniz mi? Hayır diyorsanız bu günden itibaren yaşam faaliyetlerini bir gözden geçirin ve bugünden tezi yok hiç olmazsa bunlardan sadece birini deneyin ve anlayın ve buna göre harekete geçin. Tüm engellilere engelsiz bir dünya dişleğiyle dünya engelliler gününü kutluyorum..

3 Aralık dünya engelliler günü. Bu insanlar ki hayatın her döneminde yaşam mücadelesi vermiş ve bu mücadele esnasında da hep tıkanmış, engellenmiş, itilmiş. Ateşin sadece düştüğü yeri yaktığını bu insanlarla bir aradayken görmek mümkün. O ya da bu nedenle engelli durumunda olan bizim insanımıza bu denli ilgisizliği insanlık ayıbı olarak görüyorum.

Ananın annelik değerlerini anneler gününde, babanın değerlerini babalar gününde, kadının toplumsal yerini kadınlar gününde, bizleri bugünlere getirmek için gayret göstererek yaşlanan büyüklerimizi yaşlılar haftasında, çocukların ve gençlerin geleceğin kurucuları olduğunu çocuk ve gençlik bayramlarında ve engellilerin ihtiyaçlarını sadece engelliler gününde anımsamak ne acı ve vahim bir tablo.

Hepimizin düşünmesi gerekir ki her an potansiyel bir engeli olabilme riski ile karşı karşıyayız. Her an bilemediğimiz bir hastalıkla, doktor hatasıyla, bir kazayla, vatanı, milleti korurken ya da balkonumuzda otururken dışarıdan bir magandanın kurşunuyla ya da yolda giderken bir arabanın çarpmasıyla engelli durumuna gelebiliriz.

Özürlüler Kanun Tasarısı'na baktığımızda Türkiye'de Özürlüler Kanunu konusunda sağlıklı bir alt yapı olmadığını görüyoruz. Bu konuda engelliler sivil toplum örgütlerinin samimi faaliyetleri ile biraz ayakta durabilmekte. Birçok gönüllü sivil toplum kuruluşları  bu insanımıza kol kanat germe adına adeta çırpınıyor. Peki ya siz!

Siz hiç ağzından salyalar akıtan, her kaşığında etrafa yemek saçan bir engelli ile bir öğününüzü geçirdiniz mi?

Siz hiç boyunuzda birini sırtlayarak tuvalet ihtiyacını karşılayıp kilometrelerce uzaktaki okula taşıdınız mı?

Siz hiç görmeyen birine kitap okudunuz mu?

Siz hiç duymayan biriyle  bir günü paylaştınız mı?

Siz hiç konuşmayan birinin karşısında saatlerce durup ne istediğini anlamaya çalıştınız mı?

Siz hiç yürümeyen kolsuz kanatsız biri ile ilkbaharın yeşil çimenlerinde uçurtma uçurdunuz mu?

Siz  hiç bütün bunları yıllarca yapan ana ve babanın dramını dinlediniz mi?

Hayır diyorsanız bu günden itibaren yaşam faaliyetlerini bir gözden geçirin ve bugünden tezi yok hiç olmazsa bunlardan sadece birini deneyin ve anlayın ve buna göre harekete geçin. Tüm engellilere engelsiz bir dünya dişleğiyle dünya engelliler gününü kutluyorum..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.