whatsapp

Dünya basın özgürlüğü

ANALİZ 04.05.2020 - 02:10, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Dünya basın özgürlüğü

Basın özgürlüğü, kişinin düşüncelerini değişik şekillerde devletin iznine bağlı olmaksızın yayması hakkı anlamına gelir. Basının üç temel işlevi; bilgi ve düşünme aktarımı ile bunları yayma, denetleme ve kamuoyu oluşturmadır. Bunların yaşama geçmesi için basının özgür olması gerekir. Basın özgürlüğü demokrasinin mihenk taşıdır. Avrupa’da ilk gazeteler 1600-1650 yılları arasında yayınlandı. Osmanlı İmparatorluğunda ilk gazete, Fransız Büyükelçiliği tarafından 1795 tarihinde çıkartıldı. Türkçe olarak çıkartılan ilk gazete ise, bugünkü Resmi Gazete’nin atası sayılan ve Sultan 2.Mahmud’un fermanı ile çıkartılan Takvim-i Vakayi idi. Bu gazetenin yayın tarihi 11 Kasım 1831’di. İlk Türkçe özel nitelikteki gazeteyi ise, V.Curchil ismindeki bir İngiliz çıkarttı. “Ceride-i Havadis” adını taşıyan gazetenin yayın tarihi 1840 idi. Türkler tarafından çıkartılan ilk gazete ise, Ali Suavi’nin 1860’da çıkarttığı “Tercüman-ı ahval”di. 1831 tarihini esas alırsak, Osmanlı’da ilk Türkçe gazete, Avrupa’dan 181 yıl sonra çıkartılmıştır. O gün bu gündür, basın özgürlüğü kavramı, tartışılan bir kavramdır. Ne yazık ki Türk basını, 181 yıl içinde, gerçek anlamıyla basın özgürlüğüne hiç sahip olamadı. Çok sayıda gazeteci hakkında soruşturmalar sürüyor, 100’ü aşkın gazeteci cezaevinde. Basın özgürlüğünde, 180 ülke içinde 156.sırada yer alıyoruz. Basının tam anlamıyla özgür olması dileğimizi yinelerken, cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz.

Basın özgürlüğü, kişinin düşüncelerini değişik şekillerde devletin iznine bağlı olmaksızın yayması hakkı anlamına gelir.

Basının üç temel işlevi; bilgi ve düşünme aktarımı ile bunları yayma, denetleme ve kamuoyu oluşturmadır.

Bunların yaşama geçmesi için basının özgür olması gerekir.

Basın özgürlüğü demokrasinin mihenk taşıdır.

Avrupa’da ilk gazeteler 1600-1650 yılları arasında yayınlandı.

Osmanlı İmparatorluğunda ilk gazete, Fransız Büyükelçiliği tarafından 1795 tarihinde çıkartıldı.

Türkçe olarak çıkartılan ilk gazete ise, bugünkü Resmi Gazete’nin atası sayılan ve Sultan 2.Mahmud’un fermanı ile çıkartılan Takvim-i Vakayi idi. Bu gazetenin yayın tarihi 11 Kasım 1831’di.

İlk Türkçe özel nitelikteki gazeteyi ise, V.Curchil ismindeki bir İngiliz çıkarttı. “Ceride-i Havadis” adını taşıyan gazetenin yayın tarihi 1840 idi.

Türkler tarafından çıkartılan ilk gazete ise, Ali Suavi’nin 1860’da çıkarttığı “Tercüman-ı ahval”di.

1831 tarihini esas alırsak, Osmanlı’da ilk Türkçe gazete, Avrupa’dan 181 yıl sonra çıkartılmıştır.

O gün bu gündür, basın özgürlüğü kavramı, tartışılan bir kavramdır.

Ne yazık ki Türk basını, 181 yıl içinde, gerçek anlamıyla basın özgürlüğüne hiç sahip olamadı.

Çok sayıda gazeteci hakkında soruşturmalar sürüyor, 100’ü aşkın gazeteci cezaevinde. Basın özgürlüğünde, 180 ülke içinde 156.sırada yer alıyoruz.

Basının tam anlamıyla özgür olması dileğimizi yinelerken, cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.