whatsapp

Dondurma birçok fayda sağlıyor

SAĞLIK 20.08.2019 - 12:10, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Dondurma birçok fayda sağlıyor

Dyt. Psk. M. Berrin Ak kontrollü porsiyonlarda her mevsim sevilerek tüketilen ve ideal bir tatlı alternatifi olan dondurmanın faydaları hakkında bilgiler verdi. Sıcakların gelmesiyle birlikte tüm dondurma çeşitleri hem çocuklar hem de yetişkinler için çok daha cazip bir seçenek olmaya başladı. Dyt. Psk. M. Berrin Ak kontrollü porsiyonlarda her mevsim sevilerek tüketilen ve ideal bir tatlı alternatifi olan dondurmanın faydalarını anlattı. Un ve şekerle yapılan tatlılara kıyasla daha az kalorili olan dondurma, içeriğinde bulunan protein, yağ ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko gibi mineraller ile diğer tatlılara göre daha besleyicidir. Hafif ve sağlıklı tatlı alternatifi dondurmanın yaz diyetlerinin vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken Dyt. Ak “Dondurmanın 100 gramındaki kalsiyum oranı aynı miktardaki sütte bulunan kalsiyum oranından daha yüksek olduğu için çocuklar, yaşlılar ve hamilelerin 2 top dondurma tüketmesi yaklaşık 150 mg kalsiyum alınmasını sağlayarak günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur” dedi. Uykuya geçişi kolaylaştırır Dyt. Ak “Dondurma, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin sentezlendiği aminoasit olan triptofan içerdiğinden hem vücuttaki stresi azaltmaya yardımcı olur hem de doğal sakinleştirici etkisi gösterir. Ayrıca yine bu etkileri sayesinde uykuya geçişi de kolaylaştırır. Zayıflama diyeti uygulayanlar için dondurma protein içeriği sayesinde tokluk sağlayarak iyi bir ara öğün haline gelmektedir. Özellikle tatlı isteğinin en çok görüldüğü ikindi saatlerinde sade veya meyveli dondurma ara öğün olarak tüketilebilir. Ancak burada, 3 top dondurma tüketildiğinde, gün içerisinde 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt + 1 dilim ekmek gibi tüketimleri azaltmak gerekiyor. Dondurma tüketiminin kiloya olan etkisi, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir. Porsiyon kontrolü yaparak yani tüketilen besinlerin sıklığı ve miktarını ayarlayarak diyet programında dondurmaya yer verebilir, haftada 1-2 kez 2-3 top sade veya meyveli dondurma tüketebilirsiniz” diye konuştu. Dyt. Ak, dondurmanın kalori bombası haline gelmemesi için sade veya meyveli dondurmalar tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dyt. Psk. M. Berrin Ak kontrollü porsiyonlarda her mevsim sevilerek tüketilen ve ideal bir tatlı alternatifi olan dondurmanın faydaları hakkında bilgiler verdi.

Sıcakların gelmesiyle birlikte tüm dondurma çeşitleri hem çocuklar hem de yetişkinler için çok daha cazip bir seçenek olmaya başladı. Dyt. Psk. M. Berrin Ak kontrollü porsiyonlarda her mevsim sevilerek tüketilen ve ideal bir tatlı alternatifi olan dondurmanın faydalarını anlattı. Un ve şekerle yapılan tatlılara kıyasla daha az kalorili olan dondurma, içeriğinde bulunan protein, yağ ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko gibi mineraller ile diğer tatlılara göre daha besleyicidir. Hafif ve sağlıklı tatlı alternatifi dondurmanın yaz diyetlerinin vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken Dyt. Ak “Dondurmanın 100 gramındaki kalsiyum oranı aynı miktardaki sütte bulunan kalsiyum oranından daha yüksek olduğu için çocuklar, yaşlılar ve hamilelerin 2 top dondurma tüketmesi yaklaşık 150 mg kalsiyum alınmasını sağlayarak günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur” dedi.
Uykuya geçişi kolaylaştırır
Dyt. Ak “Dondurma, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin sentezlendiği aminoasit olan triptofan içerdiğinden hem vücuttaki stresi azaltmaya yardımcı olur hem de doğal sakinleştirici etkisi gösterir. Ayrıca yine bu etkileri sayesinde uykuya geçişi de kolaylaştırır. Zayıflama diyeti uygulayanlar için dondurma protein içeriği sayesinde tokluk sağlayarak iyi bir ara öğün haline gelmektedir. Özellikle tatlı isteğinin en çok görüldüğü ikindi saatlerinde sade veya meyveli dondurma ara öğün olarak tüketilebilir. Ancak burada, 3 top dondurma tüketildiğinde, gün içerisinde 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt + 1 dilim ekmek gibi tüketimleri azaltmak gerekiyor. Dondurma tüketiminin kiloya olan etkisi, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir. Porsiyon kontrolü yaparak yani tüketilen besinlerin sıklığı ve miktarını ayarlayarak diyet programında dondurmaya yer verebilir, haftada 1-2 kez 2-3 top sade veya meyveli dondurma tüketebilirsiniz” diye konuştu. Dyt. Ak, dondurmanın kalori bombası haline gelmemesi için sade veya meyveli dondurmalar tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.