whatsapp

CHP’den kadın hakları açıklaması

SİYASET 05.12.2018 - 17:41, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

CHP’den kadın hakları açıklaması

CHP Seydişehir Kadın Kolları Başkanı Nurten Bulut,  Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Kadınlarımıza Seçilme Hakkının verilmesinin 84. yılında şu açıklamalarda bulundu. Bugün 5 Aralık 2018, Kadınlarımızın oy hakkı kazanmasının 84. Yılı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadın henüz vatandaş bile değildi. Kadınların temsil hakkına ilişkin ilk düzenleme 1933 tarihli ‘’Belediyeler Kanunu’’ ile yapılmış ve yerel seçimlere katılma hakkı sağlanmıştır. Bu atılım daha kapsamlı bir devrimin ilk aşaması idi. Bu devrim 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesiyle gerçekleşti. Ve ilk seçimde 18 kadın parlamentoya girdi. Aynı hakkın Fransa’da  1944, İtalya’da 1945, İsviçre’de 1971, Yunanistan’da 1952 Belçika’da 1960’ta yasalaştığını düşünürsek siyasilerimize sormak gerekir. Bugün itibari ile içinde bulunduğumuz vahim durumu nasıl açıklayacağız. 1934’ten beri ne kadar yol aldık. Çok yazık. Hâlbuki Türk kadını; çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde yapılan düzenlemelerle seçme, seçilme hakkı olmak üzere birçok hakka sahip olmuştur. Peki, Türk kadını kendisine verilen bu hakkı kullanabilmiş midir? Kadınımız ailesinin seçtiğini seçmiş kendisi ise seçilememiştir. Biz kadınlar: Cumhuriyetimizin kadınlara vermiş olduğu haklarımıza sahip çıktığımızda inanın ülkemiz cennete dönecektir.  Artık gücümüzün bilincinde olalım ve özgür irademizle hareket edelim.  Mutafa Kemal’e ve Cumhuriyet’e sahip çıkarak kadın haklarını hak eden kadınlar olduğumuzu gösterelim. Ayrıca buradan özellikle Seydişehirli kadınlara çağrıda bulunuyorum, önümüzde yerel seçimleri var. Gelin gönül verdiğiniz partilerden meclis üyesi adayı olun. Bilin ki şehrimiz kadın eli ve düşüncesi ile güzelleşecektir. Bu arada partimizin kapısı size bu konuda sonuna kadar açıktır. Bu vesile ile tüm kadınlarımızı ve onlara değer verenleri saygı ile selamlıyorum. Nurten Bulut CHP Seydişehir Kadın Kolları Başkanı

CHP Seydişehir Kadın Kolları Başkanı Nurten Bulut,  Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Kadınlarımıza Seçilme Hakkının verilmesinin 84. yılında şu açıklamalarda bulundu.
Bugün 5 Aralık 2018, Kadınlarımızın oy hakkı kazanmasının 84. Yılı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadın henüz vatandaş bile değildi. Kadınların temsil hakkına ilişkin ilk düzenleme 1933 tarihli ‘’Belediyeler Kanunu’’ ile yapılmış ve yerel seçimlere katılma hakkı sağlanmıştır. Bu atılım daha kapsamlı bir devrimin ilk aşaması idi. Bu devrim 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesiyle gerçekleşti. Ve ilk seçimde 18 kadın parlamentoya girdi. Aynı hakkın Fransa’da  1944, İtalya’da 1945, İsviçre’de 1971, Yunanistan’da 1952 Belçika’da 1960’ta yasalaştığını düşünürsek siyasilerimize sormak gerekir. Bugün itibari ile içinde bulunduğumuz vahim durumu nasıl açıklayacağız. 1934’ten beri ne kadar yol aldık. Çok yazık. Hâlbuki Türk kadını; çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde yapılan düzenlemelerle seçme, seçilme hakkı olmak üzere birçok hakka sahip olmuştur. Peki, Türk kadını kendisine verilen bu hakkı kullanabilmiş midir? Kadınımız ailesinin seçtiğini seçmiş kendisi ise seçilememiştir. Biz kadınlar: Cumhuriyetimizin kadınlara vermiş olduğu haklarımıza sahip çıktığımızda inanın ülkemiz cennete dönecektir.  Artık gücümüzün bilincinde olalım ve özgür irademizle hareket edelim.  Mutafa Kemal’e ve Cumhuriyet’e sahip çıkarak kadın haklarını hak eden kadınlar olduğumuzu gösterelim.
Ayrıca buradan özellikle Seydişehirli kadınlara çağrıda bulunuyorum, önümüzde yerel seçimleri var. Gelin gönül verdiğiniz partilerden meclis üyesi adayı olun. Bilin ki şehrimiz kadın eli ve düşüncesi ile güzelleşecektir. Bu arada partimizin kapısı size bu konuda sonuna kadar açıktır. Bu vesile ile tüm kadınlarımızı ve onlara değer verenleri saygı ile selamlıyorum.
Nurten Bulut
CHP Seydişehir Kadın Kolları Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.