whatsapp

Buzağı ölümlerini önleme eğitimi

EKONOMİ 21.02.2018 - 14:26, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Buzağı ölümlerini önleme eğitimi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan edilmesi üzerine, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğiyle Seydişehir’de üreticilere eğitim verildi.
Kızılay Düğün Salonunda Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, Yılda 500 bine yakın buzağı ölümlerinin önüne geçildiği taktirde ülkenin Avrupaya bağımlılıktan kurtulacağını söyledi. Develetin aşıyı ve küeyi bedelsiz vermesi gerektiğine vurgu yapan başkan Edip Yıldız, ‘’ Konya’da 11 bin damızlık hayvancılıkla lider konumundayız. 23 ilçede günde 800 ton süt toplayarak sanayacinin kullanımına sunuyoruz. Teknolojiye yaptığımız yatırımlarla üretici ve yetiştiricilerimizin daha bilinçli kalkınmasını sağlayacağız. Bizler üretmek zorundayız. Ama bugün gençlerimiz hayvancılığa hevesleri yok. Bunu bizler özendireceğiz.’’dedi. Ülkede 14 milyon sığır bulunduğunu belirten SÜ Veteriner Fakültesi öğretim görevlisi Mahmut Ok, ‘’ Ülkemizde 2016 yılında  4 milyon buzağı doğmuş. Bunun 450 ile 500 civarında ölmüş. Yurt dışını milyonlarca lira döviz ödeyerek hayvan getiriyoruz. Ama hala kırmızı et açığımızı kapatamadık. Buzağı ölümleriyle yurt dışından aldığımız hayvan sayısına eşit.  Ekonomimizi ciddi kayıplar vermektedir. Dünyada buzağı kayıp oranı 5 dir. Bizde ise 15. İlk hedefimiz Bu kayıpları aşağı çekip sağlıklı buzağı yetiştirlmesi için çaba sarf etmektir. Bu konuda da eğitimlerimize devam edeceğiz’’diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan edilmesi üzerine, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğiyle Seydişehir’de üreticilere eğitim verildi.

Kızılay Düğün Salonunda Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, Yılda 500 bine yakın buzağı ölümlerinin önüne geçildiği taktirde ülkenin Avrupaya bağımlılıktan kurtulacağını söyledi.

Develetin aşıyı ve küeyi bedelsiz vermesi gerektiğine vurgu yapan başkan Edip Yıldız, ‘’ Konya’da 11 bin damızlık hayvancılıkla lider konumundayız. 23 ilçede günde 800 ton süt toplayarak sanayacinin kullanımına sunuyoruz. Teknolojiye yaptığımız yatırımlarla üretici ve yetiştiricilerimizin daha bilinçli kalkınmasını sağlayacağız. Bizler üretmek zorundayız. Ama bugün gençlerimiz hayvancılığa hevesleri yok. Bunu bizler özendireceğiz.’’dedi.

Ülkede 14 milyon sığır bulunduğunu belirten SÜ Veteriner Fakültesi öğretim görevlisi Mahmut Ok, ‘’ Ülkemizde 2016 yılında  4 milyon buzağı doğmuş. Bunun 450 ile 500 civarında ölmüş. Yurt dışını milyonlarca lira döviz ödeyerek hayvan getiriyoruz. Ama hala kırmızı et açığımızı kapatamadık. Buzağı ölümleriyle yurt dışından aldığımız hayvan sayısına eşit.  Ekonomimizi ciddi kayıplar vermektedir. Dünyada buzağı kayıp oranı 5 dir. Bizde ise 15. İlk hedefimiz Bu kayıpları aşağı çekip sağlıklı buzağı yetiştirlmesi için çaba sarf etmektir. Bu konuda da eğitimlerimize devam edeceğiz’’diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.