whatsapp

Bulunan arkeolojik eserler nerede?

KÜLTÜR - SANAT 09.10.2019 - 00:42, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Bulunan arkeolojik eserler nerede?

Seydişehir ve çevresindeki sahalarda şimdiye kadar yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan tarihi eserler nerede? İlçemizde bulunan yüzlerce arkeolojik eserlerin bir bölümü sahipsizlikten Konya müzelerine teslim edildiğini biliyoruz. Yakın zamanda Bostandere, Gökhüyük Çavuş mahallelerinde yapılan kazılarda çeşitli bulgular ile karşılaşıldı. Kazılarda Roma Dönemi’ne tarihlenen (M.Ö. 1.YY ve M.S. 1. YY arası) bir mezarlık alanı (nekropol) keşfedildi. Buralardan çıkarılan arkeolojik eserler arasında; pişmiş toprak, çok sayıda heykelcik, kandil, gözyaşı şişesi, bronz, sikke, tarımsal kullanım eşyaları vb. gibi eserleri neden Seydişehir’de sergileyemedik? Arkeolojik sahasında elde edilen veriler ile bölgemizin tarihi yeniden keşfedilebilirdi! Bölgemizin en eski tarihi yerleşim yerlerinden biridir. Gökhüyük kazılarında 4 kavim geçirmiş. Çatalhöyük’ten daha eski ve ilk tarımın yapıldı yerler. Oradaki kazılar ve bulgular BSA kanalına kurban gitti. Çavuştaki Roma mezarı ilgisizlikten yıkılıyor. Bostandere antik tiyatrosu ise tamamen unutuldu. Bu alanlar turizme kazandırılabilirdi.

Seydişehir ve çevresindeki sahalarda şimdiye kadar yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan tarihi eserler nerede?

İlçemizde bulunan yüzlerce arkeolojik eserlerin bir bölümü sahipsizlikten Konya müzelerine teslim edildiğini biliyoruz.

Yakın zamanda Bostandere, Gökhüyük Çavuş mahallelerinde yapılan kazılarda çeşitli bulgular ile karşılaşıldı.

Kazılarda Roma Dönemi’ne tarihlenen (M.Ö. 1.YY ve M.S. 1. YY arası) bir mezarlık alanı (nekropol) keşfedildi. Buralardan çıkarılan arkeolojik eserler arasında; pişmiş toprak, çok sayıda heykelcik, kandil, gözyaşı şişesi, bronz, sikke, tarımsal kullanım eşyaları vb. gibi eserleri neden Seydişehir’de sergileyemedik?

Arkeolojik sahasında elde edilen veriler ile bölgemizin tarihi yeniden keşfedilebilirdi!

Bölgemizin en eski tarihi yerleşim yerlerinden biridir. Gökhüyük kazılarında 4 kavim geçirmiş. Çatalhöyük’ten daha eski ve ilk tarımın yapıldı yerler. Oradaki kazılar ve bulgular BSA kanalına kurban gitti. Çavuştaki Roma mezarı ilgisizlikten yıkılıyor. Bostandere antik tiyatrosu ise tamamen unutuldu. Bu alanlar turizme kazandırılabilirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.