whatsapp

Belediye Başkanı Sn. Mehmet Tutal Beye

BELEDİYE 24.02.2020 - 00:48, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Belediye Başkanı Sn. Mehmet Tutal Beye

Ali Kazankaya-Araştırmacı –Yazar
Seydişehir köy ve kasabaları ( mahalleleri ) adına talep ve ricamız.      Gerek Şehir merkezinde olsun gerekse köylerinde olsun eski evlerin işlenmiş taşları genellikle çevrelerinden getirilerek kullanılmış ve bu güne kadar korunmuştur. Ne var ki bazı binalar bakımsızlıktan yıkılmakta bazıları da yeni bina yapmak için yıkılmakta o zaman eski yapılarda bulunan taşlar sağa sola dökülerek veya binaların temellerine gömülerek yok olmaktalar.          Bu durumu önlemek için Belediye Başkanlığımız bu yontulmuş işlenmiş taşları belli bir yerde toplarsa İlerde Restorasyon işleri veya aslına uygun tarihi yapılarda kullanılmak için biriktirilirse hem geçmişte emek harcanmış tarihi taşları korumuş ve hem de tarihe saygı duymuş oluruz.         Seydişehir’in merkezinde ve hem de tüm köy ve kasabalarında böylesi yerler ve taşlar çoktur.  Yeniceköy. Kızılcaköy, Kavak, Bostandere, Dikilitaş Seyyid Harun Velî Cami Çevresi gibi binalarda yontulmuş işlenmiş taşlar pek çoktur      Bu taşların çoğu Yenice, Kızılca, Kavak arasındaki Asartepe Amblada antik kenti ile Bostandere Vasada Antik Kenti’ait olup M.S. 2.yy da yaşanmış en az on bin nufus olduğundan bahsedilen kentlerdi. Ayrıca Dikilitaş Çalmanda arasında bulunan Elvas Tepe kalıntılarda aynı değerde olan kalıntılardır.            Sayın Belediye Başkanı Mehmet Tutal Bey den talep ve ricamız gerek metrûk eski yapıların yıkımında ve gerekse yeni bina yapmak için yıkılan binâlardan belediyenin haberi olması bu gibi yontulmuş taşların veya müzelik taşların Belediyece belirli bir yerde toplaması umudum ileride belki de bir müze yapımında kullanılması amacıyla faydası olacağı düşüncesindeyim            Sayın Belediye Başkanı Mehmet Tutal Beyin bilgisine kişisel bilgileri mide ekleyerek Seydişehir halkının görüşlerini aktardım. İlgilerinize ve bilgilerinize sunulur.
Ali Kazankaya-Araştırmacı –Yazar

Seydişehir köy ve kasabaları ( mahalleleri ) adına talep ve ricamız.

     Gerek Şehir merkezinde olsun gerekse köylerinde olsun eski evlerin işlenmiş taşları genellikle çevrelerinden getirilerek kullanılmış ve bu güne kadar korunmuştur. Ne var ki bazı binalar bakımsızlıktan yıkılmakta bazıları da yeni bina yapmak için yıkılmakta o zaman eski yapılarda bulunan taşlar sağa sola dökülerek veya binaların temellerine gömülerek yok olmaktalar.

         Bu durumu önlemek için Belediye Başkanlığımız bu yontulmuş işlenmiş taşları belli bir yerde toplarsa İlerde Restorasyon işleri veya aslına uygun tarihi yapılarda kullanılmak için biriktirilirse hem geçmişte emek harcanmış tarihi taşları korumuş ve hem de tarihe saygı duymuş oluruz.

        Seydişehir’in merkezinde ve hem de tüm köy ve kasabalarında böylesi yerler ve taşlar çoktur.  Yeniceköy. Kızılcaköy, Kavak, Bostandere, Dikilitaş Seyyid Harun Velî Cami Çevresi gibi binalarda yontulmuş işlenmiş taşlar pek çoktur

     Bu taşların çoğu Yenice, Kızılca, Kavak arasındaki Asartepe Amblada antik kenti ile Bostandere Vasada Antik Kenti’ait olup M.S. 2.yy da yaşanmış en az on bin nufus olduğundan bahsedilen kentlerdi. Ayrıca Dikilitaş Çalmanda arasında bulunan Elvas Tepe kalıntılarda aynı değerde olan kalıntılardır.

           Sayın Belediye Başkanı Mehmet Tutal Bey den talep ve ricamız gerek metrûk eski yapıların yıkımında ve gerekse yeni bina yapmak için yıkılan binâlardan belediyenin haberi olması bu gibi yontulmuş taşların veya müzelik taşların Belediyece belirli bir yerde toplaması umudum ileride belki de bir müze yapımında kullanılması amacıyla faydası olacağı düşüncesindeyim

           Sayın Belediye Başkanı Mehmet Tutal Beyin bilgisine kişisel bilgileri mide ekleyerek Seydişehir halkının görüşlerini aktardım. İlgilerinize ve bilgilerinize sunulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.