whatsapp

Atatürk ve 30 Ağustos

İZ BIRAKANLAR 26.08.2019 - 22:45, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Atatürk ve 30 Ağustos

Bugün 26 Ağustos, Büyük Taarruz ‘un 97.yıldönümü. 57 yılık ömrünün tamamını milletine adamış büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamında, Ağustos ayının özel bir yeri bulunmaktadır. Çanakkale'de başlayan, Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi ile sonuçlanan Ağustos takvimine baktığımızda Mustafa Kemal'in askeri dehasını görmekteyiz. Çok ağır koşullarda verilen bu mücadelenin Ağustos takvimini birlikte inceleyelim; Ağustos 1915: Mustafa Kemal'in asker olarak ilk kez kendisini gösterdiği muharebe Çanakkale savaşıdır. Albay Mustafa Kemal'in Çanakkale muharebelerinin sonucunu belirleyen asıl büyük başarısı ise Ağustos 1915 ayındaki Anafartalar ve Conkbayırı karşı taarruzlarıdır. General Hamilton komutasındaki düşman kuvvetleri, Mustafa Kemal'in yaptığı birinci ve ikinci Anafartalar ve Conkbayırı taarruzları sonucu Çanakkale yarımadasını terk etmek zorunda kalmıştır. Ağustos 1916: Çanakkale'deki başarılarından sonra 16.Kolordu Komutanlığı'na atanan Mustafa Kemal, Muş ve Bitlis'i Rus işgalinden kurtararak Kafkas cephesinde Ruslara karşı tek Türk zaferini yine bir başka Ağustos ayında kazanmış oldu. Bu başarısı onu 2.Ordu Komutanlığı'na terfi ettirdi. Ağustos 1921: Mustafa Kemal'in ve Türkiye'nin kaderinde önemli bir dönüm noktası da 1921'de Mustafa Kemal'e Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Başkomutanlık yetkisinin verilmesidir. 10 Temmuz 1921'deki Yunan büyük taarruzu karşısında Türk ordusu Afyon-Kütahya-Eskişehir muharebesini kaybetmiş, 17 Temmuz'da Kütahya düşmüştür. Ertesi gün Eskişehir'de Batı Cephesi Komutanı Mirliva (Tuğgeneral) İsmet Bey ile görüşen TBMM Başkanı Mustafa Kemal; *Düşman ordusu ile mesafeyi açmak, *Ordumuzun gücünü muhafaza etmek, *Düşmanı ikmal üslerinden uzaklaştırmak ve *Müteakip muharebeyi kendi seçtiğimiz bir mevzide kabul etmek maksatları ile Sakarya Nehri doğusuna (250 km.) çekilmeye karar vermiştir. Bu geri çekilme üzerine Ankara'da ve özellikle TBMM'de Mustafa Kemal aleyhine muhalifler tarafından bir kampanya başlatılmış ve Mustafa Kemal'in sorumluluğu alması istenmiştir. Uzun tartışmalardan sonra 5 Ağustos 1921'de Mustafa Kemal, "ordunun maddi ve manevi gücünü azami surette çoğaltmak ve yönetiminin bir kat daha sağlamlaştırılması konusunda TBMM'nin bu yoldaki yetkilerini Meclis adına kullanmaya yetkilidir" hükmünü içeren Başkomutanlık yasasının çıkmasını sağlamıştır. Başkomutan Mustafa Kemal bu yetkisini kullanarak Tekalif-i Milliye emirleri ile ordunun lojistik seferberliğini tamamlamış, Sakarya Meydan Muharebesi'ni bizzat yöneterek Yunan ordusunun Ankara'yı ele geçirmesine engel olmuş, nihayet ulusun tüm gücünü toparlayarak yine bir Ağustos ayında (1922) vatanı düşman işgalinden kurtarmıştır. 30 Ağustos'u zafer Haftası’nı kutluyoruz.

Bugün 26 Ağustos, Büyük Taarruz ‘un 97.yıldönümü. 57 yılık ömrünün tamamını milletine adamış büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamında, Ağustos ayının özel bir yeri bulunmaktadır. Çanakkale'de başlayan, Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi ile sonuçlanan Ağustos takvimine baktığımızda Mustafa Kemal'in askeri dehasını görmekteyiz. Çok ağır koşullarda verilen bu mücadelenin Ağustos takvimini birlikte inceleyelim;

Ağustos 1915:

Mustafa Kemal'in asker olarak ilk kez kendisini gösterdiği muharebe Çanakkale savaşıdır. Albay Mustafa Kemal'in Çanakkale muharebelerinin sonucunu belirleyen asıl büyük başarısı ise Ağustos 1915 ayındaki Anafartalar ve Conkbayırı karşı taarruzlarıdır. General Hamilton komutasındaki düşman kuvvetleri, Mustafa Kemal'in yaptığı birinci ve ikinci Anafartalar ve Conkbayırı taarruzları sonucu Çanakkale yarımadasını terk etmek zorunda kalmıştır.

Ağustos 1916:

Çanakkale'deki başarılarından sonra 16.Kolordu Komutanlığı'na atanan Mustafa Kemal, Muş ve Bitlis'i Rus işgalinden kurtararak Kafkas cephesinde Ruslara karşı tek Türk zaferini yine bir başka Ağustos ayında kazanmış oldu. Bu başarısı onu 2.Ordu Komutanlığı'na terfi ettirdi.

Ağustos 1921:

Mustafa Kemal'in ve Türkiye'nin kaderinde önemli bir dönüm noktası da 1921'de Mustafa Kemal'e Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Başkomutanlık yetkisinin verilmesidir.

10 Temmuz 1921'deki Yunan büyük taarruzu karşısında Türk ordusu Afyon-Kütahya-Eskişehir muharebesini kaybetmiş, 17 Temmuz'da Kütahya düşmüştür. Ertesi gün Eskişehir'de Batı Cephesi Komutanı Mirliva (Tuğgeneral) İsmet Bey ile görüşen TBMM Başkanı Mustafa Kemal;

*Düşman ordusu ile mesafeyi açmak,

*Ordumuzun gücünü muhafaza etmek,

*Düşmanı ikmal üslerinden uzaklaştırmak ve

*Müteakip muharebeyi kendi seçtiğimiz bir mevzide kabul etmek maksatları ile Sakarya Nehri doğusuna (250 km.) çekilmeye karar vermiştir.

Bu geri çekilme üzerine Ankara'da ve özellikle TBMM'de Mustafa Kemal aleyhine muhalifler tarafından bir kampanya başlatılmış ve Mustafa Kemal'in sorumluluğu alması istenmiştir.

Uzun tartışmalardan sonra 5 Ağustos 1921'de Mustafa Kemal, "ordunun maddi ve manevi gücünü azami surette çoğaltmak ve yönetiminin bir kat daha sağlamlaştırılması konusunda TBMM'nin bu yoldaki yetkilerini Meclis adına kullanmaya yetkilidir" hükmünü içeren Başkomutanlık yasasının çıkmasını sağlamıştır.

Başkomutan Mustafa Kemal bu yetkisini kullanarak Tekalif-i Milliye emirleri ile ordunun lojistik seferberliğini tamamlamış, Sakarya Meydan Muharebesi'ni bizzat yöneterek Yunan ordusunun Ankara'yı ele geçirmesine engel olmuş, nihayet ulusun tüm gücünü toparlayarak yine bir Ağustos ayında (1922) vatanı düşman işgalinden kurtarmıştır.

30 Ağustos'u zafer Haftası’nı kutluyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.