whatsapp

Astınız da ne oldu?

SİVİL TOPLUM 12.09.2019 - 00:30, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Astınız da ne oldu?

12 Eylül Askeri Darbeyi ve cuntacıları binlerce kez lanetliyoruz.
Astınız da ne oldu. Sanki asanlar ölmedi. Hele birinin ölümü bakın nasıl oldu 1 adam öldürmedikleri halde, sadece “Anayasayı değiştirmeye kalkışmaktan” idam edildiler. Günümüzde ise hem de mecliste “Anayasayı tanımıyorum” diyerek yıllarca bakanlık yapan ya da her gün anayasa ihlal eden siyasiler vardır. Evet, astınız da ne oldu. Sanki asanlar ölmedi. Hele bir tanesi var ki; ölümü, boğazına yemek kaçması sonucunda boğularak öldü… 12 Eylül 1980 yılında dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ve cunta liderleri tarafından gerçekleştirilen darbenin acılarını hala yaşamaktayız. 12 Eylül darbesinde; 650 bin kişi gözaltına alınmış, açılan 210 bin davada,230 bin kişi yargılanmış, 517 kişiye idam cezası verilmiş, 171 kişinin işkencede öldüğü belgelenmiştir. Acısı yıllarca sürecek idam kararları aldıran darbeci Evren, yaşını büyüterek 17 yaşında astırdığı Erdal Eren için söylediği "asmayalım da besleyelim mi?" Sözünü de hala içimiz acıyarak hatırlamaktayız. 12 Eylül faşist askeri darbesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi kapatılmış, siyasi parti liderleri tutuklanmış, Anayasa uygulamadan kaldırılmıştır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak; darbeleri ve diktatörlükleri kabul etmiyoruz! Bizim mücadelemiz; barış, özgürlük ve demokrasiden yanadır. Erdal Eren, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi yaşı büyütüp idam edilmişti. İdamdan bir kaç gün önce Savaş Ay tarafından hücre kapısında çekildiği fotoğraf. Bu Erdal Eren'in son fotoğrafıdır. Son bakış. 12 Eylül 1980'deki darbe, birçok kişi tarafından kabul edildiği gibi bir hazırlık döneminin ardından gerçekleşti. Özellikle 1977'de Taksim'de yüzbinlerce emekçinin katıldığı coşkulu 1 Mayıs kutlamasına The Marmara Oteli'nden sıkılan kurşunlar, 1978 Yılının Aralık ayında Kahramanmaraş'ta solculara ve Alevi yurttaşlara dönük olarak faşit bir partinin işbirliği ile gerçekleştirilen katliam ve 1980 yılında Çorum'da yine solcu ve alevi yurttaşlara dönük olarak gerçekleştirilen katliam darbeye ortam yaratmak amacıyla düzenlenmişti. Darbeci Kenan Evren'in 17 yaşında astırdığı Erdal Eren için söylediği "Asmayalım da besleyelim mi?" sözü ise hafızalardaki yerini koruyor. Yaşı 17 sinde bir çocuğu astılar darağacı utandı asanların gururlu bakışlarından ama utanmadı faşist gazeteler 8 sütuna manşet attılar; terörist ERDAL EREN asıldı diye. Ve yiğidim hala 17 sinde tüm yakışıklı gülüşüyle yaşıyor yüreklerde... Selahattin yaşar 17 yaşında Erdal Eren' e nasıl kıydınız? 12 Eylül Askeri Darbeyi ve cuntacıları binlerce kez lanetliyoruz.
12 Eylül Askeri Darbeyi ve cuntacıları binlerce kez lanetliyoruz.

Astınız da ne oldu. Sanki asanlar ölmedi. Hele birinin ölümü bakın nasıl oldu

1 adam öldürmedikleri halde, sadece “Anayasayı değiştirmeye kalkışmaktan” idam edildiler.

Günümüzde ise hem de mecliste “Anayasayı tanımıyorum” diyerek yıllarca bakanlık yapan ya da her gün anayasa ihlal eden siyasiler vardır.

Evet, astınız da ne oldu. Sanki asanlar ölmedi. Hele bir tanesi var ki; ölümü, boğazına yemek kaçması sonucunda boğularak öldü…

12 Eylül 1980 yılında dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ve cunta liderleri tarafından gerçekleştirilen darbenin acılarını hala yaşamaktayız.

12 Eylül darbesinde; 650 bin kişi gözaltına alınmış, açılan 210 bin davada,230 bin kişi yargılanmış, 517 kişiye idam cezası verilmiş, 171 kişinin işkencede öldüğü belgelenmiştir. Acısı yıllarca sürecek idam kararları aldıran darbeci Evren, yaşını büyüterek 17 yaşında astırdığı Erdal Eren için söylediği "asmayalım da besleyelim mi?" Sözünü de hala içimiz acıyarak hatırlamaktayız.

12 Eylül faşist askeri darbesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi kapatılmış, siyasi parti liderleri tutuklanmış, Anayasa uygulamadan kaldırılmıştır.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak; darbeleri ve diktatörlükleri kabul etmiyoruz! Bizim mücadelemiz; barış, özgürlük ve demokrasiden yanadır.

Erdal Eren, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi yaşı büyütüp idam edilmişti.

İdamdan bir kaç gün önce Savaş Ay tarafından hücre kapısında çekildiği fotoğraf. Bu Erdal Eren'in son fotoğrafıdır. Son bakış.

12 Eylül 1980'deki darbe, birçok kişi tarafından kabul edildiği gibi bir hazırlık döneminin ardından gerçekleşti. Özellikle 1977'de Taksim'de yüzbinlerce emekçinin katıldığı coşkulu 1 Mayıs kutlamasına The Marmara Oteli'nden sıkılan kurşunlar, 1978 Yılının Aralık ayında Kahramanmaraş'ta solculara ve Alevi yurttaşlara dönük olarak faşit bir partinin işbirliği ile gerçekleştirilen katliam ve 1980 yılında Çorum'da yine solcu ve alevi yurttaşlara dönük olarak gerçekleştirilen katliam darbeye ortam yaratmak amacıyla düzenlenmişti. Darbeci Kenan Evren'in 17 yaşında astırdığı Erdal Eren için söylediği "Asmayalım da besleyelim mi?" sözü ise hafızalardaki yerini koruyor.

Yaşı 17 sinde bir çocuğu astılar
darağacı utandı
asanların gururlu bakışlarından
ama utanmadı faşist gazeteler
8 sütuna manşet attılar;
terörist ERDAL EREN asıldı diye.
Ve yiğidim hala 17 sinde
tüm yakışıklı gülüşüyle
yaşıyor yüreklerde...

Selahattin yaşar

17 yaşında Erdal Eren' e nasıl kıydınız?

12 Eylül Askeri Darbeyi ve cuntacıları binlerce kez lanetliyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.