whatsapp

90 yıllık mühürcülük de kaybolmaya yüz tuttu

KÜLTÜR - SANAT 02.07.2020 - 05:13, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

90 yıllık mühürcülük de kaybolmaya yüz tuttu

Görüntülü haber.
Okuma yazma bilemeyenler için isim soy isimi yazılarak bankada, resmi evrakta, tapuda kullanılan mühürlerin Seydişehir’de tek adresi olan Mustafa Ateş, kaybolmaya yüz tutmuş asırlık mesleği yaşatmaya çalışıyor. Çarşı merkezindeki işyerinde ANKA Ajansına açıklama yapan Ateş, tamamen kişiye özel el yapımı olan mühürlerin bir kopyası daha yapılamıyor. Kullanılabilmesi için noter tarafından onaylatılması gereken mühürün kaybolması durumunda tekrar noter onayı almak gerektiğine dikkat çekti. Okuma yazma bilmeyen vatandaşların imzası yerine geçen ve resmi işlemlerde geçerli olan 'mühürcülük' mesleğini günümüzde yürüten Mustafa Ateş (51), “Günümüzde mühre çok fazla ihtiyaç yok. Ancak ben yine de vatandaşa hizmet vermek amacıyla bu işi sürdürüyorum” dedi. Pirinç üzerine kazınarak yazılan ad soyad ile kişinin resmi işlemlerini gerçekleştirdiği mühür işinin detaylarını ve inceliklerini anlatan Ateş, “Ben bu işyerimde 26 yıldır mühürcülük yapıyorum. Seydişehir’de ve bu işyerinde devam eden 90 yıllık bir meslek. Ben 6. Kuşaktanım. Çok getirisi olan bir meslek değil. Ancak vatandaşın işini görmek amacıyla yapmaya çalışıyoruz. İmza atamayanların mağdur olmaması için bu hizmeti devam ettiriyoruz. Ben bu işi ustamdan öğrendim. 90 yıl önce İlk ustamız ise Dudu Hafızdır. Nesilden nesile mühürcü lük işini yaşatmak istiyorum. Ama getirisi olmadığı için ilgi duyan da yok. Sanırım bu meslek de benimle birlikte sonlanacak gibi.” dedi. Çok nadirde olsa mühür kullanımının devam ettiğini belirten Ateş, “Mühür yapımı için kullandığımız malzeme pirinç. İşyerimde tamamen el yapımı kişiye özel mühürleri hazırlıyorum. Zamanımızda okuma yazma oranlarının artması, teknolojinin sağladığı kolaylıklar ile mühür kullanımına ihtiyaç kalmadı. Nadirde olsa okuma yazma bilmeyen resmi dairede işi olanlar ya da eski mühürlerini kaybedenler oluyor” şeklinde konuştu. Mühürü 30 liraya kazıdığını belirten Ateş. 2- 3 ayda bir mühür işinin çıktığını dile getirdi.
Görüntülü haber.

Okuma yazma bilemeyenler için isim soy isimi yazılarak bankada, resmi evrakta, tapuda kullanılan mühürlerin Seydişehir’de tek adresi olan Mustafa Ateş, kaybolmaya yüz tutmuş asırlık mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Çarşı merkezindeki işyerinde ANKA Ajansına açıklama yapan Ateş, tamamen kişiye özel el yapımı olan mühürlerin bir kopyası daha yapılamıyor. Kullanılabilmesi için noter tarafından onaylatılması gereken mühürün kaybolması durumunda tekrar noter onayı almak gerektiğine dikkat çekti.

Okuma yazma bilmeyen vatandaşların imzası yerine geçen ve resmi işlemlerde geçerli olan 'mühürcülük' mesleğini günümüzde yürüten Mustafa Ateş (51), “Günümüzde mühre çok fazla ihtiyaç yok. Ancak ben yine de vatandaşa hizmet vermek amacıyla bu işi sürdürüyorum” dedi.

Pirinç üzerine kazınarak yazılan ad soyad ile kişinin resmi işlemlerini gerçekleştirdiği mühür işinin detaylarını ve inceliklerini anlatan Ateş, “Ben bu işyerimde 26 yıldır mühürcülük yapıyorum. Seydişehir’de ve bu işyerinde devam eden 90 yıllık bir meslek. Ben 6. Kuşaktanım. Çok getirisi olan bir meslek değil. Ancak vatandaşın işini görmek amacıyla yapmaya çalışıyoruz. İmza atamayanların mağdur olmaması için bu hizmeti devam ettiriyoruz. Ben bu işi ustamdan öğrendim. 90 yıl önce İlk ustamız ise Dudu Hafızdır. Nesilden nesile mühürcü lük işini yaşatmak istiyorum. Ama getirisi olmadığı için ilgi duyan da yok. Sanırım bu meslek de benimle birlikte sonlanacak gibi.” dedi.

Çok nadirde olsa mühür kullanımının devam ettiğini belirten Ateş, “Mühür yapımı için kullandığımız malzeme pirinç. İşyerimde tamamen el yapımı kişiye özel mühürleri hazırlıyorum. Zamanımızda okuma yazma oranlarının artması, teknolojinin sağladığı kolaylıklar ile mühür kullanımına ihtiyaç kalmadı. Nadirde olsa okuma yazma bilmeyen resmi dairede işi olanlar ya da eski mühürlerini kaybedenler oluyor” şeklinde konuştu.

Mühürü 30 liraya kazıdığını belirten Ateş. 2- 3 ayda bir mühür işinin çıktığını dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.