whatsapp

100 yıl önce Basını edebiyatçılar kurdu

KÜLTÜR - SANAT (SG) - Seydişehir Gündem | 19.11.2023 - 23:54, Güncelleme: 19.11.2023 - 23:57
 

100 yıl önce Basını edebiyatçılar kurdu

100 yıl önce iletişim fakültesi yoktu, basını edebiyatçılar kurdu.
“Türk Romanında Basın Hayatı (1872-1940)” adlı 632 sayfalık kitabı geçtiğimiz aylarda Gazeteciler Cemiyeti Yayınları’ndan çıkan Dr. Tayfun Haykır’a göre Türkiye’de basının kurulmasında edebiyatçılar öncü oldu. Tanzimat ile edebiyatımıza giren roman türü, yazarların kendi seslerini bulabilmesinin yanında halkın sesini duyurabilmek için de birer araç görevi görmüş. Büyük bir değişimin ilk adımları olan o dönemde yazarlar hem aydın hem gazeteci hem roman yazarları olmuşlar. Diyebiliriz ki bu roman yazarları halka seslerini duyurabilmek için iki yola başvurmuşlar: Gazete ve edebiyat, o dönemin iki önemli aracı olmakla birlikte birbirinden bağımsız düşünemeyeceğimiz bir etkileşime sahip. Yazarlarımıza göre eski hikâye türünden romana geçiş, hayalcilikten akılcılığa, çocukluktan olgunluğa, kısacası ilkellikten uygarlığa geçişti. Batı’dan uygarlaşmanın bir gereği olarak aldığımız bu roman türü bizi uygarlığa götürecek araçlardan biri olmuş. Dr. Tayfun Haykır’ın “Türk Romanında Basın Hayatı” adlı kitabı; bu tarihi dönemi ele almış. Türk basınının kurulmasında edebiyat yazarları öncü olmuş. 1970’lere kadar gazetelerde fikriyat ağırlıklıydı, haber sonradan yoğunlaştı. Kaynak; Yazarın kitabından alıntı:
100 yıl önce iletişim fakültesi yoktu, basını edebiyatçılar kurdu.

“Türk Romanında Basın Hayatı (1872-1940)” adlı 632 sayfalık kitabı geçtiğimiz aylarda Gazeteciler Cemiyeti Yayınları’ndan çıkan Dr. Tayfun Haykır’a göre Türkiye’de basının kurulmasında edebiyatçılar öncü oldu.

Tanzimat ile edebiyatımıza giren roman türü, yazarların kendi seslerini bulabilmesinin yanında halkın sesini duyurabilmek için de birer araç görevi görmüş. Büyük bir değişimin ilk adımları olan o dönemde yazarlar hem aydın hem gazeteci hem roman yazarları olmuşlar. Diyebiliriz ki bu roman yazarları halka seslerini duyurabilmek için iki yola başvurmuşlar: Gazete ve edebiyat, o dönemin iki önemli aracı olmakla birlikte birbirinden bağımsız düşünemeyeceğimiz bir etkileşime sahip.

Yazarlarımıza göre eski hikâye türünden romana geçiş, hayalcilikten akılcılığa, çocukluktan olgunluğa, kısacası ilkellikten uygarlığa geçişti. Batı’dan uygarlaşmanın bir gereği olarak aldığımız bu roman türü bizi uygarlığa götürecek araçlardan biri olmuş.

Dr. Tayfun Haykır’ın “Türk Romanında Basın Hayatı” adlı kitabı; bu tarihi dönemi ele almış.

Türk basınının kurulmasında edebiyat yazarları öncü olmuş.

1970’lere kadar gazetelerde fikriyat ağırlıklıydı, haber sonradan yoğunlaştı.

Kaynak; Yazarın kitabından alıntı:

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.