whatsapp

Okul çantası nasıl olmalı?

SAĞLIK (SG) - Seydişehir Gündem | 05.11.2022 - 03:59, Güncelleme: 05.11.2022 - 03:59
 

Okul çantası nasıl olmalı?

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, Okul döneminde çocuklar çantalarında birçok eğitim materyalini taşımak zorunda kaldığını söyledi.
Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç konuyla ilgili şu bilgileri verdi:   “30 kilogram bir çocuğun taşıması gereken maksimum çanta ağırlığı 5.5 kiloyu geçmemelidir. Ağır çanta kullanmaya bağlı olarak çocuklar bu ağırlıkları dengeleyebilmek için öne doğru eğiliyor ve bu durum sırtta kifoza ve bel bölgesinde de lordoz dediğimiz deformitelere neden olabiliyor. Yine ağır çantanın yaptığı baskıya bağlı omuzlarda ağrı ve askılarının sıkıştırmasına bağlı ellerde uyuşma görülebilir.  Okul çantaların ağır olması sırt, boyun ve omuzda ağrıya, kronik yorgunluğa ve kas spazmlarına neden olabilir. Genellikle aileler çocukların ağır çanta taşımaması için tekerlekli çantalar tercih edebilmektedir ancak tekerlekli bir okul çantaları, tekerleği ve sapı olmayandan daha ağırdır. Çocuğun herhangi bir nedenle merdiven çıkması veya çantasını taşıması gerekmiyorsa, tekerlekli okul çantaları iyi seçim olabilir. Eğer çocuğun birkaç kat çıkması gereken bir durum söz konusu ile o zaman ekstra bir yük oluşturacağı için bu durumlarda tekerlekli bir çanta tercih edilmemeli.   Çantanın tek omuzsa taşınması yüklenmenin bu bölgede daha fazla olmasına ve taşındığı tarafta daha fazla zorlanmaya neden olabilir. Bunu önlemek için çantaların her iki omuz askısı takılarak taşınması sağlanmalı. Ayrıca, çanta içinde bölmeler etkin bir şekilde kullanılmalı daha ağır olan kitap veya malzemeler sırta daha yakın bir şekilde çanta içine yerleştirilmeli böylece ağırlık dağıtılarak dengeli bir çanta oluşturulmuş olur. Çocuklara servis veya otobüs bekleme gibi durumlarda çantayı çıkartarak beklemesi aileler tarafından öğretmenin de yarar sağlar. Bu önlemlere rağmen çocuklarda görülen uzun süreli omuz sırt ve bel ağrısında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.” 
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, Okul döneminde çocuklar çantalarında birçok eğitim materyalini taşımak zorunda kaldığını söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç konuyla ilgili şu bilgileri verdi:  

“30 kilogram bir çocuğun taşıması gereken maksimum çanta ağırlığı 5.5 kiloyu geçmemelidir. Ağır çanta kullanmaya bağlı olarak çocuklar bu ağırlıkları dengeleyebilmek için öne doğru eğiliyor ve bu durum sırtta kifoza ve bel bölgesinde de lordoz dediğimiz deformitelere neden olabiliyor.

Yine ağır çantanın yaptığı baskıya bağlı omuzlarda ağrı ve askılarının sıkıştırmasına bağlı ellerde uyuşma görülebilir.  Okul çantaların ağır olması sırt, boyun ve omuzda ağrıya, kronik yorgunluğa ve kas spazmlarına neden olabilir. Genellikle aileler çocukların ağır çanta taşımaması için tekerlekli çantalar tercih edebilmektedir ancak tekerlekli bir okul çantaları, tekerleği ve sapı olmayandan daha ağırdır.

Çocuğun herhangi bir nedenle merdiven çıkması veya çantasını taşıması gerekmiyorsa, tekerlekli okul çantaları iyi seçim olabilir. Eğer çocuğun birkaç kat çıkması gereken bir durum söz konusu ile o zaman ekstra bir yük oluşturacağı için bu durumlarda tekerlekli bir çanta tercih edilmemeli.  

Çantanın tek omuzsa taşınması yüklenmenin bu bölgede daha fazla olmasına ve taşındığı tarafta daha fazla zorlanmaya neden olabilir. Bunu önlemek için çantaların her iki omuz askısı takılarak taşınması sağlanmalı.

Ayrıca, çanta içinde bölmeler etkin bir şekilde kullanılmalı daha ağır olan kitap veya malzemeler sırta daha yakın bir şekilde çanta içine yerleştirilmeli böylece ağırlık dağıtılarak dengeli bir çanta oluşturulmuş olur. Çocuklara servis veya otobüs bekleme gibi durumlarda çantayı çıkartarak beklemesi aileler tarafından öğretmenin de yarar sağlar. Bu önlemlere rağmen çocuklarda görülen uzun süreli omuz sırt ve bel ağrısında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.