whatsapp

Vasata antik tiyatrosu bölge tarihine ışık tutuyor

BELEDİYE 28.09.2020 - 12:43, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Vasata antik tiyatrosu bölge tarihine ışık tutuyor

1969 yılında su deposu yapımı sırasında keşfedilen ve Roma Dönemine ait olan Seydişehir Vasada Antik Tiyatrosu, keşfedildiği tarihten sonra 2 yıl süren kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kalıntılar, bölge tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Konya- Seydişehir karayolu üzerinde Seydişehir’e bağlı Bostandere Mahallesi içerisinde yer alan Vasada Antik Tiyatrosu, yıl içerisinde binlerce turisti ağırlıyor. Seydişehir’in tarih öncesi çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, günümüze kadar süregelen bu kalıntıların bölge tarihine ışık tuttuğunu kaydetti. Başkan Tutal, “Akdeniz ve İç Anadolu geçiş güzergâhında yer alan bölgemiz ve ilçemiz, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle prehistorik dönem yerleşimlerinin araştırıldığı Gökhüyük mahallemiz başta olmak üzere ilçemizin birçok bölgesinde yer alan farklı medeniyetlere ait kalıntılarımız, ilçemizin köklü tarihi hakkında bilgi veriyor. Bu kalıntıların başında gelen Roma Dönemi eserlerinden olan Vasada Antik Tiyatrosu, günümüze ulaşmış en önemli kalıntılarımızdandır. 3 bin kişilik kapasitesi, orkestra ve sahne bölümleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu bölgede yapılacak olan araştırmalarla bölge turizminin ivme kazanacağını umut ediyorum” dedi. Roma döneminden günümüze ulaşan Amblada ve Arvana şehir kalıntılarının da Seydişehir’in Roma İmparatorluğu açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Başkan Tutal, “İlçemizde günümüze kadar devam eden Roma ve Bizans kalıntıları, ilçemizde yaşamış medeniyetler açısından büyük bir öneme sahip olduğunu gözler önüne sermektedir. Yakın zamanda Konya’da keşfedilen Roma Döneminde yapılmış baraj ve Via Sebaste Antik Yolunun Suriye ve Mezopotamya koluna giden kısmının ilçemiz sınırları içerisinden geçmesi de yine aynı şekilde zamanın medeniyetleri tarafından ilçemizin önemini göstermektedir. Böylesi bir öneme sahip olan, Akdeniz ve İç Anadolu geçiş güzergâhında yer alan ilçemizde tarih öncesi ve sonrası kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması ve tanıtılması, hem bölgemiz, hem Konya’mıza hem de ülkemize büyük bir değer katacaktır” diye konuştu.

1969 yılında su deposu yapımı sırasında keşfedilen ve Roma Dönemine ait olan Seydişehir Vasada Antik Tiyatrosu, keşfedildiği tarihten sonra 2 yıl süren kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kalıntılar, bölge tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Konya- Seydişehir karayolu üzerinde Seydişehir’e bağlı Bostandere Mahallesi içerisinde yer alan Vasada Antik Tiyatrosu, yıl içerisinde binlerce turisti ağırlıyor.

Seydişehir’in tarih öncesi çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, günümüze kadar süregelen bu kalıntıların bölge tarihine ışık tuttuğunu kaydetti.

Başkan Tutal, “Akdeniz ve İç Anadolu geçiş güzergâhında yer alan bölgemiz ve ilçemiz, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle prehistorik dönem yerleşimlerinin araştırıldığı Gökhüyük mahallemiz başta olmak üzere ilçemizin birçok bölgesinde yer alan farklı medeniyetlere ait kalıntılarımız, ilçemizin köklü tarihi hakkında bilgi veriyor. Bu kalıntıların başında gelen Roma Dönemi eserlerinden olan Vasada Antik Tiyatrosu, günümüze ulaşmış en önemli kalıntılarımızdandır. 3 bin kişilik kapasitesi, orkestra ve sahne bölümleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu bölgede yapılacak olan araştırmalarla bölge turizminin ivme kazanacağını umut ediyorum” dedi.

Roma döneminden günümüze ulaşan Amblada ve Arvana şehir kalıntılarının da Seydişehir’in Roma İmparatorluğu açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Başkan Tutal, “İlçemizde günümüze kadar devam eden Roma ve Bizans kalıntıları, ilçemizde yaşamış medeniyetler açısından büyük bir öneme sahip olduğunu gözler önüne sermektedir. Yakın zamanda Konya’da keşfedilen Roma Döneminde yapılmış baraj ve Via Sebaste Antik Yolunun Suriye ve Mezopotamya koluna giden kısmının ilçemiz sınırları içerisinden geçmesi de yine aynı şekilde zamanın medeniyetleri tarafından ilçemizin önemini göstermektedir. Böylesi bir öneme sahip olan, Akdeniz ve İç Anadolu geçiş güzergâhında yer alan ilçemizde tarih öncesi ve sonrası kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması ve tanıtılması, hem bölgemiz, hem Konya’mıza hem de ülkemize büyük bir değer katacaktır” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.