whatsapp

Ortak bayram; Nevruz

ANALİZ 24.03.2021 - 00:17, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ortak bayram; Nevruz

Ortadoğu ve Ön Asya halklarının ortak bayramı olan Nevruz dünyada kutlandı. Ülkemizde en belirgin kutlamaları güney doğuda Kürt vatandaşlar yaptı. Diğer bölgelerde sönük geçti. Nevruz, Farsça’da “yeni gün” anlamına geliyor. Çeşitli halklar Nevruzu 21 Mart’ta değişik anlamlar yükleyerek kutlarlar. İslamiyet’i kabul etmeden önce Türkler Nevruz’u bahar bayramı olarak kutluyorlardı. Bu gelenek bugün de sürmektedir. Alevi ve Bektaşiler ise, Nevruz’u Hz. Ali’nin doğum günü ve Hz. Fatma ile evlendiği gün olarak kutlarlar. Şiiler ise, Hz. Ali’nin halife ilan edildiği gün olarak  kutlarlar. Nevruz’un Kürtler arasında bir başka anlamı da vardır. Buna göre, Nevruz, Kawa ismindeki demircinin zalim hükümdar Dehkak’ı alt ettiği gün olarak kutlanır. Çeşitli efsanelere konu olan nevruz, örneğin Manisa’daki mesir şenliklerinde de değişik bir ifadesini bulur. Değişik yorumlara ve efsanelere dayalı da olsa, Nevruz, bugün de, Ortadoğu ve Ön Asya halklarının ortak bayramıdır. Baharın müjdecisi yorumuyla halkları kaynaştıran özel bir gündür. Bu Nevruz’un da, halklara; barış, kardeşlik ve dayanışma getirmesi dileğiyle kutlu olsun.

Ortadoğu ve Ön Asya halklarının ortak bayramı olan Nevruz dünyada kutlandı. Ülkemizde en belirgin kutlamaları güney doğuda Kürt vatandaşlar yaptı. Diğer bölgelerde sönük geçti.

Nevruz, Farsça’da “yeni gün” anlamına geliyor.

Çeşitli halklar Nevruzu 21 Mart’ta değişik anlamlar yükleyerek kutlarlar.

İslamiyet’i kabul etmeden önce Türkler Nevruz’u bahar bayramı olarak kutluyorlardı. Bu gelenek bugün de sürmektedir.

Alevi ve Bektaşiler ise, Nevruz’u Hz. Ali’nin doğum günü ve Hz. Fatma ile evlendiği gün olarak kutlarlar. Şiiler ise, Hz. Ali’nin halife ilan edildiği gün olarak  kutlarlar.

Nevruz’un Kürtler arasında bir başka anlamı da vardır. Buna göre, Nevruz, Kawa ismindeki demircinin zalim hükümdar Dehkak’ı alt ettiği gün olarak kutlanır.

Çeşitli efsanelere konu olan nevruz, örneğin Manisa’daki mesir şenliklerinde de değişik bir ifadesini bulur.

Değişik yorumlara ve efsanelere dayalı da olsa, Nevruz, bugün de, Ortadoğu ve Ön Asya halklarının ortak bayramıdır. Baharın müjdecisi yorumuyla halkları kaynaştıran özel bir gündür.

Bu Nevruz’un da, halklara; barış, kardeşlik ve dayanışma getirmesi dileğiyle kutlu olsun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.