whatsapp

CHP’den kadın hakları günü açıklaması

SİYASET 05.12.2020 - 11:12, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

CHP’den kadın hakları günü açıklaması

CHP Seydişehir Kadın Kolları Başkanı Şerife Çobanoğlu tarafından 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü münasebetiyle bir açıklama yapıldı.    Çobanoğlu açıklamasında şu satırlara yer verdi:   “Bugün Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 86. yıldönümü. 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açılmıştır. Türkiye Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 5 Aralık 1934’te Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmiş, kadınların siyasi hayata katılmaları için harekete geçmiştir. Ve seçim kanununda yapılan değişiklik ile bundan tam 86 yıl önce kadınlar en demokratik haklarına kavuşmuşlardır. Kadınların siyasal hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisidir. 1930 Yılında çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye Seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtarlık ve ihtiyar heyetine katılma hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır. Kadınlarımız 86 yıl önce seçme ve seçilme haklarına kavuşmasına rağmen, maalesef çalışma, sosyal ve siyasi yaşamda bulunması gereken yerin ve dünya ortalamasının çok gerisindedir. Atatürk’ümüzün biz kadınlara vermiş olduğu bu haklar büyük ölçüde kağıt üzerinde kalmış ve kalmaya da devam etmektedir. Kadınlarımızın kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Ancak erkek egemen bir toplumda yaşadığımız için kadınlarımız seçmiş, ancak seçilme hakkını yeterince kullanamamıştır. Seçmek hakkımız olduğu kadar, seçilme hakkımıza da sahip çıkarak mücadelemize devam etmeliyiz. Bizim siyasette de yer almamızı sağlayarak yolumuzu açan Atatürk’ümüzü saygı ve minnetle anıyor ve 86 yılımızı kutluyorum. ‘’Daha fazla Kadın, daha güzel, ahlaklı ve seviyeli Siyaset’ diyerek; hepinizi CHP çatısı altında siyaset yapmaya davet ediyorum ” Özgür, laik ve demokratik bir Türkiye ancak kadınların siyaset de hak ettiği yere gelmesi ile mümkündür. Sevgi ve Saygılarımla 

CHP Seydişehir Kadın Kolları Başkanı Şerife Çobanoğlu tarafından 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü münasebetiyle bir açıklama yapıldı.  

 Çobanoğlu açıklamasında şu satırlara yer verdi:   “Bugün Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 86. yıldönümü. 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açılmıştır. Türkiye Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 5 Aralık 1934’te Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmiş, kadınların siyasi hayata katılmaları için harekete geçmiştir. Ve seçim kanununda yapılan değişiklik ile bundan tam 86 yıl önce kadınlar en demokratik haklarına kavuşmuşlardır. Kadınların siyasal hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisidir. 1930 Yılında çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye Seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtarlık ve ihtiyar heyetine katılma hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır. Kadınlarımız 86 yıl önce seçme ve seçilme haklarına kavuşmasına rağmen, maalesef çalışma, sosyal ve siyasi yaşamda bulunması gereken yerin ve dünya ortalamasının çok gerisindedir. Atatürk’ümüzün biz kadınlara vermiş olduğu bu haklar büyük ölçüde kağıt üzerinde kalmış ve kalmaya da devam etmektedir. Kadınlarımızın kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Ancak erkek egemen bir toplumda yaşadığımız için kadınlarımız seçmiş, ancak seçilme hakkını yeterince kullanamamıştır. Seçmek hakkımız olduğu kadar, seçilme hakkımıza da sahip çıkarak mücadelemize devam etmeliyiz. Bizim siyasette de yer almamızı sağlayarak yolumuzu açan Atatürk’ümüzü saygı ve minnetle anıyor ve 86 yılımızı kutluyorum. ‘’Daha fazla Kadın, daha güzel, ahlaklı ve seviyeli Siyaset’ diyerek; hepinizi CHP çatısı altında siyaset yapmaya davet ediyorum ” Özgür, laik ve demokratik bir Türkiye ancak kadınların siyaset de hak ettiği yere gelmesi ile mümkündür. Sevgi ve Saygılarımla 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.