whatsapp

Arkeolojik mirasımıza kent müzesi yapılsın

TURİZM 20.12.2018 - 03:20, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Arkeolojik mirasımıza kent müzesi yapılsın

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Seydişehir’in tarihine ışık tutan Roma, Bizans. Hitit, Frig, medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Klasik Çağ kalıntılarını içine alan 8. bin yıl öncesine uzanan Antik döneme ait arkeolojik eserler ortaya çıkarılmıştı. Roma ve Bizans uygarlığı başta olmak üzere Hitit, Frig, medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Klasik Çağ kalıntı eserleri sağlam biçimde günümüze kadar gelmiştir. Tarihi M.Ö. 5500 yıllarına kadar uzanan eski yerleşim yerlerinden Amblada, Vasada, Arvana, Elita, Dalisandus gibi klasik döneme ait şehirlerin harabe kalıntılarından bulunan Roma devri aslan heykelleri, lahitlerden oluşan tarihi eserler Konya kültür varlıkları kurulu tarafından tescili yapılarak belediye önünde açık hava müzesine dönüştürüldü. Seydişehir’i kültür turizminin merkezi haline getirmek için kapsamlı çalışmalarla zenginleştirerek cazibe merkezi haline getirilmeli. Açık hava müzesi olduğu da dünyaya duyurmalı. Aslan figürlü yapıtlar, sütunlar, kaideler, lahitler Açıkhava Müzesi’nde sergilenen eserler Seydişehir’in tarihi, hem coğrafi konumu ve hem de en önemli yaşam kaynaklarından biri olan su yönünden zenginliği milattan önceki yıllara dayandığı buluntu eserlerden anlaşılmaktadır. Son olarak da Gökhüyük Mahallesi bağlar mevkiinde kazılarda da günümüzden 10 bin yıl öncesine tarihlenen, 4 döneme ait buluntular ve o dönemlerin eserleri ve mezarlığı ortaya çıkarılmıştı. Seydişehir’in önceki yıllarda yapılan arkeolojik kazılar, çevrenin çok zengin bir mirasa sahip olduğunu ispatlıyor. Bostandere ve Çavuş mahallesindeki arkeolojik kazılar Roma dönemine ait kalıntılar ise bölgenin en zengin medeniyet yaşamın olduğunu ortaya koyuyor. Yakın zamandaki arkeolojik kazılar ve çalışmalardan önce de Seydişehir’de bulunan eşsiz tarihi eserler, o dönemlerde ilçede bir müze veya tarihi değerlerin sergileneceği bir yer olmaması sebebiyle Konya olmak üzere başka illere götürüldüğü biliniyor. Seydişehir’in arkeolojik zenginliklerinin, Kent Müzesi yapılarak sergilenmesi isteniyor. Seydişehir’de bulunan arkeolojik veriler, belgeler ve bulguların yapılacak bir kent Müzesi’nin zengin bir altyapısını oluşturacağı kanaatindeyiz.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Seydişehir’in tarihine ışık tutan Roma, Bizans. Hitit, Frig, medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Klasik Çağ kalıntılarını içine alan 8. bin yıl öncesine uzanan Antik döneme ait arkeolojik eserler ortaya çıkarılmıştı.

Roma ve Bizans uygarlığı başta olmak üzere Hitit, Frig, medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Klasik Çağ kalıntı eserleri sağlam biçimde günümüze kadar gelmiştir.

Tarihi M.Ö. 5500 yıllarına kadar uzanan eski yerleşim yerlerinden Amblada, Vasada, Arvana, Elita, Dalisandus gibi klasik döneme ait şehirlerin harabe kalıntılarından bulunan Roma devri aslan heykelleri, lahitlerden oluşan tarihi eserler Konya kültür varlıkları kurulu tarafından tescili yapılarak belediye önünde açık hava müzesine dönüştürüldü.

Seydişehir’i kültür turizminin merkezi haline getirmek için kapsamlı çalışmalarla zenginleştirerek cazibe merkezi haline getirilmeli. Açık hava müzesi olduğu da dünyaya duyurmalı.

Aslan figürlü yapıtlar, sütunlar, kaideler, lahitler Açıkhava Müzesi’nde sergilenen eserler Seydişehir’in tarihi, hem coğrafi konumu ve hem de en önemli yaşam kaynaklarından biri olan su yönünden zenginliği milattan önceki yıllara dayandığı buluntu eserlerden anlaşılmaktadır.

Son olarak da Gökhüyük Mahallesi bağlar mevkiinde kazılarda da günümüzden 10 bin yıl öncesine tarihlenen, 4 döneme ait buluntular ve o dönemlerin eserleri ve mezarlığı ortaya çıkarılmıştı.

Seydişehir’in önceki yıllarda yapılan arkeolojik kazılar, çevrenin çok zengin bir mirasa sahip olduğunu ispatlıyor. Bostandere ve Çavuş mahallesindeki arkeolojik kazılar Roma dönemine ait kalıntılar ise bölgenin en zengin medeniyet yaşamın olduğunu ortaya koyuyor.

Yakın zamandaki arkeolojik kazılar ve çalışmalardan önce de Seydişehir’de bulunan eşsiz tarihi eserler, o dönemlerde ilçede bir müze veya tarihi değerlerin sergileneceği bir yer olmaması sebebiyle Konya olmak üzere başka illere götürüldüğü biliniyor.

Seydişehir’in arkeolojik zenginliklerinin, Kent Müzesi yapılarak sergilenmesi isteniyor.

Seydişehir’de bulunan arkeolojik veriler, belgeler ve bulguların yapılacak bir kent Müzesi’nin zengin bir altyapısını oluşturacağı kanaatindeyiz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.