Seydişehir Alüminyum’da özel alümina üretimi başladı
. İthal edilen ürünleri Türkiye’de üretmeyi önceliklendiren ve bunun için yoğun Ar-Ge çalışmaları yapan Eti Alüminyum, 2.000 derecede bile erimeyen yapısıyla seramik, savunma sanayi, termal izolasyon malzemesi üretimi gibi geniş bir kullanım alanına sahip ‘özel alümina’ yatırımını tamamladı. Faaliyete başlayan tesisin yıllık 40 bin tonluk kapasitesi bulunuyor.
Cengiz Holding çatısı altında Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayan Eti Alüminyum’un, ‘özel alümina’ tesisi faaliyete başladı. Bugüne kadar yalnızca ithalat yoluyla tedarik edilen ‘özel alümina’ Eti Alüminyum’un yatırımıyla artık Türkiye’de üretilebilecek. Refrakter, seramik, polisaj, termal izolasyon, boya ve cam sektörlerinin ihtiyacı olan özel alümina ürünlerinin tedarikinin yanında, savunma sanayinde de önemli bir yere sahip olan nitelikli alümina ürünlerine yenisini ekleyen Eti Alüminyum, bu yatırımla süper ince tane boyutlu, saflık derecesi yüksek ürünlerin üretimini gerçekleştirebilecek.
‘İLK ETAPTA İÇ PAZARIN %50’SİNİ KARŞILAYACAK’
Yerli hammadde üretiminin önemine değinen Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, “Tedarikçi firma olma hedefiyle yola çıktığımız ve yatırım kararını 2016 yılında aldığımız ‘özel alümina’ tesisimizde uzunca bir dönem süren Ar-Ge çalışmalarının ardından üretime başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’de ilk kez yerli olarak üretilen ve yıllık 25.000 tonluk pazara sahip olan özel alüminada, ilk etapta yıllık 14.000 tonluk üretimle başlıyoruz. Bununla mevcut pazarın 50’sini karşılamayı ve kalan kısmı da ihraç etmeyi planlıyoruz. Yeni değirmenlerin faaliyete geçmesiyle üretimimizi 40.000 tona çıkararak pazarın tamamını karşılayacak üretim miktarına ulaşacağız” diye konuştu.
Özel alümina ürünlerinin savunma sanayinde stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Arkan, şöyle devam etti: “Son yıllarda savunma sanayinde artan yerli üretim hamleleri doğrultusunda, yüksek teknik özelliklere sahip alümina ürünlerine olan ihtiyaç daha da arttı. Özellikle balistik uygulamalarda kullanılan, süper ince tane boyutlu, alfası yüksek, düşük spesifik yüzey alanına ve yüksek saflık derecesine sahip ‘özel alümina’ ürünlerinin yerli üretimini bu projeyle hayata geçirmiş bulunuyoruz. Savunma sanayi açısından bir devrim niteliği taşıyan bu üretimle Eti Alüminyum olarak hammadde arz güvenliği konusunda üzerimize düşen görevin farkındayız.”
4 FARKLI ÖZEL ALÜMİNA GELECEK
Farklı sektörlerin farklı ihtiyaçlarına yönelik, farklı özel alüminaları da üretmeyi hedefleyen Eti Alüminyum; ‘düşük sodalı alümina’, ‘reaktif alümina’, ‘bimodal’ ve ‘multimodal alümina’ ürünlerinin üretilmesi için Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor. Yeni ürünleriyle Türkiye’de cari açığın kapatılmasına önemli katkı sağlayan Eti Alüminyum, yeni yatırımlarıyla bölgedeki istihdama da destek veriyor.
ETİ ALÜMİNYUM HAKKINDA:
1967 yılında temelleri atılan ve 1973'te üretime başlayan Eti Alüminyum, 2005'ten bu yana sanayinin öncü gruplarından Cengiz Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Özelleştirme İdaresi’nden alındıktan sonra yenileme, kapasite artırımı ve teknoloji yatırımlarına hız verilen tesislere, bugüne kadar 700 milyon doları aşan yatırımlar yapıldı. Tüm bu yatırımlar sayesinde bugün, Türkiye'de madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre tesise sahip olan Eti Alüminyum’da yılda 82.000 ton alüminyum üretiliyor. Üretilen ürünler, pencere profilinden uçaklara, turizmden savunma sanayine kadar çok geniş bir alanda kullanılıyor.
Eti Alüminyum, Ülkemizde Maden’den Alüminyum üretimi yapabilen tek tesistir. Konya Seydişehir de bulunan tesisimizde Alüminyum hidroksit, Alüminyum Oksit ve nihai olarak Alüminyum metalinin üretimi entegre olarak tek kampüste gerçekleşmektedir. Ülkemiz adına bir ilke daha imza atıldı. Yeni kurulan Özel Alümina tesisinde Türkiye'nin en ince Alüminasını üretildi. Başta refrakter sektörü olmak üzere seramik, cam, polisaj ve savunma sanayi sektörünlerine hitap eden ürünlerin üretimi gerçekleşiyor.