İncesu köyünde asırlık tarihi taş köprü!

Seydişehir ilçesinde bulunan tarihi taş köprü çevre köylerin ulaşımını sağlamak ve sulama projelerinde kullanmak için 1925 yılında 6 kemerli olarak yapılan köprü tarihe tanıklık ediyor.

İncesu mahallesinde çarşamba kanalı üzerindeki kesme taşlardan yapılmış kemerli köprü eşi benzeri olmayan Şaheser bir eser. Osman tarafından projelendirilmiş Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün kararnameyle Almanlara yaptırılmış bir asırlık tarihi köprüdür.

KARARNAME SURETİ ŞÖYLEDİR:

Ülkemizde su yapılarının inşası; Osmanlı Döneminde vakıflar tarafından yürütülmüş olup, Konya Ovası Sulaması, bazı suyolları ve bentler dışında inşa edilmiş büyük su yapısı bulunmamaktadır. Su işlerinin örgütlü bir şekilde ve sürekli olarak ele alınması 1914 yılında Nafıa Nezareti’nin yeniden yapılanması ile oluşturulan “Umur-u Nafıa Müdüriyet-i Umumiye sinin (Bayındırlık İşleri Genel Müdürlüğü) kurulmasıyla başlar. Bu Genel Müdürlüğün görevleri arasında sulama, kurutma, taşkın koruma, nehir ulaşımı, su biriktirme ve dağıtımı önemli bir yer almıştır.

Cumhuriyetin ilânıyla beraber Türkiye, özellikle 1930’lu yıllarda ülkenin su kaynaklarını geliştirme yolunda geniş çaplı girişimlerde bulunmuştur.

1925 yılında “Umur-u Nafıa Müdüriyet-i Umumiye sine bağlı bir “Sular Fen Heyeti Müdürlüğü” kurularak Bursa, Adana, Ankara, Edirne ve İzmir Su İşleri Müdürlükleri oluşturulmuşsa da gerek gözlem yetersizliği gerekse ödenek azlığı, işlerin beklenen ölçüde gelişmesine imkân vermemiştir.

Su idarelerinin taksimat, teşkilat ve vezaifi hakkında tanzim ve tevdi olunan, merbut talimatnamenin mevki mer'iyyete vazıi Nafıa Vekâleti celilesinin 18/19 Temmuz sene 1925 tarih ve 527/4190 numaralı tezkeresi üzerine icra vekilleri heyetinin 22 Temmuz sene1925 tarihli içtimaında tasvip ve kabul edilmiştir.

 

Türkiye Reisicumhur
Gazi Mustafa Kemal

Adliye Vekili
Mahmut Esat

Dâhiliye Vekâleti Vekili
İhsan

Maliye Vekâleti Vekili
Ali Cenani

Nafıa Vekili
Süleyman Sırrı

Bahriye Vekili
İhsan

Ticaret Vekili
Ali Cenani

Başvekil
İsmet

Müdafai Mülkiye Vekili
Receb

Hariciye Vekili
Doktor Tevfik Rüştü

Maarif Vekili
Hamdullah Suphi

Sıhhat ve Muavenet İctimaiye Vekili
Süleyman Sırrı

Ziraat Vekili
Mehmet Sabri

 

Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan bu köprü, tarihi ve kültürel mirasımızın önemli bir parçasıdır.

Köprünün turizme kazandırılması gerektiğinin altını çizen köy sakinleri,

“Köprümüz çok eski tarihe dayanan bir köprüdür. Osmanlı döneminde projelendirilip cumhuriyetin ilk yılları yapısıdır. Bakımsızlıktan bu haldedir. İlgililerin ilgilenmesini bekliyoruz. İnşallah buralara da el atarlar”