Hayvanlar yalnız değildir

Editör: Havva Dilek

Birçok ebeveyn bu süreçte çocuklarının psikolojik sorunlar yaşamaması için özellikle kedi olmak üzere hayvan sahiplenme yolunu seçtiler.

Bu süreçte evlerdeki kontrolsüz üretim inanılmaz boyutlarda artış gösterdi. Cins bir kedinin fiyatı 400- 500 liradan birden 2500- 3000 liralara, köpeklerin fiyatı ise 8-10 bin liraları kadar çıktı.

Bu kolay yoldan gelir elde etme yolu ise kontrolsüz üretimin önünü açtı.

Pandemi sonrası yaşanan derin ekonomik kriz, mama fiyatlarındaki anormal artış evcil hayvanları da vurdu.

İnsanlar kendi temel besin nesnelerine ulaşımda yetersizlik yaşamaya başlayınca evlerindeki kedilerine, köpeklerine bakamadıkları için sokağa bırakarak çözüm üretme yoluna gittiler.

Ne var ki bu evde bakılan hayvanların sokağa bırakılması, bir kısmının hayatlarını kaybetmesine neden olurken, bir kısmı da sokaklardaki başıboş hayvan sayısının artmasına neden oldu.

Evcil hayvanların yeri sokaklar değildir, adı üstünde bunlar evcil hayvanlardır. Sokaklar hayvanlar için güvenli olmadığı gibi özellikle çocuklar olmak üzere insanlar içinde tehlike arz eder duruma gelmesi sorunun önemini ve acilyetini arz eder durumdadır.

Her canlının yaşam hakkına saygı çerçevesinde çözüm üretilmesi, önlemlerin, denetimlerin yapılması zorunludur.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ocak 2021 tarihinden bu yana 24 bin 872'si tehlike arz eden köpek olmak üzere 393 bin 771 evcil hayvanı mikroçip uygulamasıyla kayıt altına aldığını duyurdu.

Mikroçip teknolojileri dünya genelinde vahşi veya evcil hayvanların takibini sağlamak için de kullanılıyor.

Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET), hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de kayıt altına alınıyor.

Bu yılsonuna kadar kedi ve köpeklerini kimliklendirmeyen ve kayıt altına aldırmayanlara 5199 sayılı Kanun'un 28'inci maddesindeki hükümler gereği 1634 lira idari para cezası uygulanacak.

Bunlar yeterli mi, elbette değil. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mama fiyatlarındaki artış, hayvandan sıkılma vb. nedenler önümüzdeki günlerde daha fazla hayvanın sokağa bırakılmasına neden olacak.

O yüzden ivedilikle barınaklardaki uygunsuz yaşam koşulları ivedilikle iyileştirilmeli, denetimler amacına uygun yapılmalıdır.

Canlı hayvan ticareti, evlerdeki üretim dâhil olmak üzere kontrol altına alınmalıdır.

Barınaklar dışında hayvan sahiplenme kesinlikle yasaklanmalıdır.