14 Mart tıp bayramı
Beklemek 30 sn. suren bir yemini yıllarca beklemek. Uykusuz yorgun geceler ve fedakârlıklarla dolu bir omur demek. Her gün kendi derdini unutup neyiniz var? Diye sormak. Birinin ağrısını dindirmek,bir diğerinin derdine çözüm bulmak. Cani pahasına en on safta mücadele etmek demek. Hekim olmak ellerine doğduğun bu hayatta yine ellerde şifa aramak sağlıklı bir geleceği miras bırakmak demektir.
Hipokrat tıbbin babasi bilinir. Hipokrat`a göre doğa toprak ,hava,su,ateş olmak üzere 4 elementten oluşmuştur. Hipokrat insanlarda sivil arin dengesinin bozulması üzerine hastalık oluştuğunu düşünmektedir. Tip biliminin Orta Asya`daki en güçlü temsilcisi olan ve tüm dünyaya adını duyuran Ibni Sina’dır. Ibni Sina’nın yaşadığı şehirdeki prens hastalanınca onu iyileştirmek için tip bilgilerinden faydalandı. Tip ve eczacılık konularında çalışmaları vardır. Ibni Sina kendinden önceki İslam ve Yunan bilgilerini toplayarak El Kanun Fittik kitabında topla mistir. Bu kitabında Ibni Sina hekimliğini kanıtlamıştır. Bu kitabında insan fizyolojisi enfeksiyon hastalıkların bulaşıcı olup çağamla eğiliminde olduğunu anlatır. Sanki buğunu anlatır gibi korona virüste uyguladığımız karantina uygulamasının bulaşıcı hastalıklarda uygulanması gerektiğini ilk defa yine bu kitapta belirtir. Ibni Sina’nın en büyük özelliği her hastaya ayrı tedavi yöntemi uygulamasıdır. Her hasta insanın metabolizmasının ayrı olduğunu vurgula mistir. Her insanın grip gibi basit görünen ölümcül virüse karsı vücutlarının ayrı tepki göstereceğini binli yıllarda öne sürdüğü doğrulanmıştır. Mısır’da ilk ortaya çıkan kanser hasta liginin ilk evresinde erken teşhisin önemini vurgula mistir. Ibni Sina tıbbin evrensel olduğunu gelecekte gelecek nesillere göstermiştir. 800 yıl boyunca tüm dünyanın hekimliğini yapmış modern tıbbin temellerini tek başına atmış olan Ibni Sina eserleriyle yayalarıyla deneyimleriyle insanlık tarihine cağ atlat mistir.
ATATURK bilime, tıbba çok önem vermiştir.
Çanakkale Savaşları’nda hemşirelerimiz
Yılmadan yorulmadan zor koşullar altında başarılı bir şekilde çalışmışlardır. Atatürk “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz “ demiştir. Çanakkale Zaferi iz evladından vazgeçen Doktor Tarik Nusretlerin zaferidir.
Her gün mesleğinizin onuruyla çelişirsiniz. Buna layık olmaya cabalarsınız. Bazen evladınızı ateşler içinde evde bırakıp koşarak gelirsiniz bizlere. Zamanla yarışarak korkmadan anda unutursunuz her şeyi uykuyu,evde bekleyenlerinizi. Bazen anne,bazen baba ,kardeş bazen de bir evlat şefkatiyle acımıza ortak olursunuz. Tükenmeyecek bir özveriyle yorgunluğa rağmen eksik olmayan gülümsemeyle yaşamın yanındasınız. Bizlerin yanında. Avuçlarınızda hiç tanımadığınız bir insanın eli umut ve sabırla. Azimle insani yaşatma uğruna kan ter içinde insanimiz için gelecek için bilginizle,hünerlerinizle ,gücünüzle daima bizim için. Vicdanin merhametin bütünleştiği. Sağlıkçı olmak bir yasamdır. Sabırla umutla özveriyle. Kalp atışıdır. Nefestir. İnsan sevgisidir. Andemi döneminde bunu bir kez daha anladık. Sağlıkçılarımıza minnettarız. Kahramanlık budur iste. Gecesini gündüzüne katan. İnsanların gönül kapısından girip dualarını alan sizlersiniz. İyi ki varsınız. İyi ki varsınız cümlesi içinde sevgi taşır. Minnet taşır. Hatta kısacası hayatına bir şekilde dokundum. Demenin özetidir. Vatanimiz hizmet eden bu kahramanlarımızın 14 Mart Tip Bayramı kutlu olsun. Şiddete hayır. Allah’ım başımızdan sizleri eksik etmesin. Tüm sağlık çalışanlarına saygılarımla.