Çetinkayalılar, tarihi tren maketini geri istiyor
Ayşe Kuşkaya- Ayşegül Çağıl
Görüntülü..
Sivas’ın Kangal ilçesi Çetinkaya Köyünde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün 14 Ağustos 1936 yılında açtığı TCDD Lokomotif Depo Şenliği’nin sembolü tren maketi birkaç gün önce Sivas TCDD İşletmesine götürüldü. Yaşanan bu duruma çevre köylerinden tepki geldi. Yıllar önce çevre halkın kendi emekleriyle yaptıkları maketin kendilerini temsil ettiğini söyleyen vatandaşlar, tren maketini geri istedi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çetinkaya Köy Muhtarı Yasin Akbulut, “Köyümüzde Demiryolları Gar Müdürlüğü’nde bulunan ve Çetinkaya’mızın sembolü olan babalarımızın, dedelerimizin emeğiyle yapılan tren maketimiz buradan söküp Sivas Gar Müdürlüğü’ne götürülmüştür. Trenimizin yeniden Çetinkaya Gar Müdürlüğü’ne getirilmesini yetkililerimizden, bölge müdürümüzden ve valimizden rica ediyoruz. Vatandaşlarımız bizlere gelip treni sattınız diyor. Trenin Çetinkaya’mıza geri verilmesini yetkililerden talep ediyorum. İnşallah geri verirler, getirilir ve takılır herkeste gelip burada görür” dedi.
“İMZA KAMPANYASI BAŞLATTIK”
Maketin geri gelmesi için uğraştıklarını dile getiren İshak Kuşkaya, “Burası Çetinkaya Depo Şefliği, burada bizim sembolümüz olan tren maketimizi buradan aldılar Sivas 4 İşletmeye götürdüler. Bu bizim sembolümüz, neden aldıklarını bizde anlamadık. Ama bunun için gereken mücadelemizi vereceğiz. Geri gelmesi için imza kampanyası başlattık, elimizden ne geliyorsa yapacağız. İnşallah başaracağız. Zaten buradan depoyu götürdüler, şimdi bir de Çetinkaya’nın sembolü olan maket treni de alıp götürdüler. Buradaki maket trende bizim babalarımızın, amcalarımızın emeği var. Biz maket trenin geri gelmesini istiyoruz. Yetkililere buradan sesleniyoruz, biz maket trenimizi istiyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.
“SİVAS’A GÖTÜRÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Çetinkaya sakinlerinden Mehmet Taşkıran, “Çetinkaya Deposu’nun sembolü olan maket trenimizin Çetinkaya’da kalmasını Sivas’a götürülmesini istemiyoruz. Çünkü bu maket bizim dedelerimizin, babalarımızın ve Çetinkaya’da çalışanların birer emeğidir. Bu durumu yetkililerin anlayışla karşılayacağını ve maketi Çetinkaya’da bırakacağına canı gönülden inanıyoruz” diye konuştu.
“TRENİMİZİ GERİ İSTİYORUZ”
Semih Taştemir ise şunları söyledi:
“Çetinkayamızda bir maket trenimiz vardı ve Sivas tarafından alınmış bizden. Biz dedelerimizin, babalarımızın emeği olan o sembolik treni geri istiyoruz. O sembolik tren çocukların neşe kaynağı. Biz çocukken de gider gelirdik oraya. Trenimizi geri istiyoruz.”